Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyurcsány nehezen pótolható

Nincs utánpótlási probléma az MSZP-ben, az átmeneti állapot miatt viszont sokan kivárnak - állítják szakértők. Gyurcsány viszont nehezen pótolható.
Az elmúlt időszakban először a miniszterelnök-kereséskor vetődött fel, hogy az MSZP-nek „nincsenek emberei", majd a Fővárosi Közgyűlésben folytatódott a kálvária. Az előzetes letartóztatásba került Hunvald György helyére a párt nagy nehezen talált utódot Kivágó Iván Györgyné személyében, aki azonban a múltját ért támadás miatt 24 órán belül le is mondott. Őt Bihary Gábor követte volna, ám egyelőre nem veheti át megbízólevelét egy kifogás miatt. Mindez azt a látszatot keltheti, hogy a szocialisták nem tudnak megfelelő embereket találni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azonban cáfolta ezt. Szerinte nincs probléma a jelöltállítással, az országos és a megyei listákat is fel tudják tölteni az országgyűlési és az önkormányzati választásokra is. A fővárosi üggyel kapcsolatban a szóvivő nem kívánt állást foglalni, azt azonban kiemelte, hogy a helyi ügyeket helyben kezelik, a helyi szervezetek joga a jelölés, és nekik kell dönteniük arról is, hogy kitartanak-e a választott mellett akkor is, ha a sajtóban olyan hírek jelennek meg, amelyek a múltjával kapcsolatban vetnek fel kérdéseket.

Gyurcsány még mindig helyettesíthetetlen?

Gyurcsány Ferenc idejében állandóan ismételt tézis volt, hogy a pártelnök-miniszterelnöknek "nincs alternatívája", ezért marad hatalmon. Ennek persze más hatalomtechnikai okai is voltak, ám valóban nem tolongtak mögötte a kihívók – véli Szomszéd Orsolya. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Gyurcsány annak idején a baloldal megújítójaként jelent meg a politikai színtéren, és ez az imázs ugyan elpárolgott, ám nem tűnt fel más, aki hozzá hasonlóan "felpezsdülést" hozhatna az MSZP-nek.

Gyurcsánynak nincs alternatívája?
Gyurcsánynak nincs alternatívája?

„Sokszor emlegetett riválisai (Szekeres Imre vagy Kiss Péter) ugyanis egyértelműen a párt korábbi korszakához tartoznak, márpedig az MSZP egymást váltó vezetői egyre kevésbé kötődtek a régi gárdához, valamiben újat hoztak elődjükhöz képest" – emelte ki az elemző.

A riválisok kivárnak

Hozzátette azonban, hogy most nincs a látómezőben olyan, aki hasonlóan karizmatikus figura lenne és a megújulást jelentené Gyurcsányhoz képest, valamint rendelkezne a megfelelő háttérrel, támogatással. És nyilván Gyurcsány "lavírozó", egyensúlyozó politikusi mivolta sem engedte, hogy más nagyon felemelkedjen, megerősödjön mellette.

„Emellett vélhetően Gyurcsány Ferenc korábbi ellenfelei a mostani válságos helyzetben nem is szívesen vállalnának komolyabb szerepet, vagyis ha lennének is jelentkezők vezetőnek, azok egy kedvezőbb pillanatra várnak" – mondta lapunknak Szomszéd Orsolya. „Ráadásul arra sem képesek valószínűleg, hogy az egész párt felsorakozzon mögéjük, azaz a széthúzás veszélye is nagy, nem véletlenül állítottak átmenetileg egy triumvirátust a párt élére."

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. achilleus 2009. május 27. 18:46
  „Blogbejegyzés (krkd kommentárokkal. Egy elmebeteg naplójából:

  Gyurcsány Ferenc fogta magát, és kivonult a való világból - nagyjából ezt érezheti, aki folyamatosan olvasgatja a volt kormányfő internetes naplóját. A kőkemény politizálásra vágyók Gyurcsány-rajongóknak először a pécsi MSZP fiaskót követően kellett csalódniuk, mivel kedvenc bloggerük szóra sem méltatta az eseményeket. S noha a Népszabadságban megjelent, a balatonőszödi beszédet újraértelmező Lamperth Mónika-interjú kínálta a lehetőséget egy izmosabb megnyilvánulásra, Gyurcsány Ferenci újfent hallgat; pontosabban az MSZP egykori elnöke sorozatban a magyarországi radikalizmus témája körül kering.

  A legismertebb baloldali blogger mai naplóbejegyzésében egy valóságosnak mondott, de alkalmanként nagyokat döccenő történetvezetésű sztorival gazdagította a blogoszférát. A történet, amit a Gyurcsány egyik hölgyismerőse ad elő, a következő:

  ,,Évek óta ugyanoda járok kozmetikushoz. Semmi különös, semmi extra (Nem csak tartalmilag, stilisztikailag is csillagos ötös Fletó új meséje...-a szerk.). Bernadett erdélyi lány, kb. tíz éve jött át, egyetlen bőrönddel. Albérletben kezdte, itt tanulta ki a kozmetikus szakmát. Tanfolyamokra járt, elment segédnek, sokat dolgozott és tanult. Egyre feljebb került, pár éve egy elegánsnak tekinthető budai szalonban dolgozik. Nem hagyta abba a tanulást, továbbképzésekre jár ma is, látszik rajta, hogy nem egyszerűen szereti, hanem élvezi is, amit csinál. Beszélget a vendégekkel, számon tartja, hogy kivel mi történt, visszakérdez, hogy miként alakult vendégei sorsa az utolsó találkozás óta. Bernadett ma szép lakásban lakik, és nyugalomban él élettársával, egy Pestre költözött informatikus fiúval.

  A szalon forgalma egyre növekedett, Bernadett naptárja már nem bírt el több vendéget. Hiába 12 óránál nem lehet naponta többet dolgozni. A szalon tulajdonosai egy pesti szálloda szépségszalonjából átcsábították Ágicát. Ágica elegáns, mutatós teremtés. Szolárium barna bőr, peckes járás, kissé affektáló hanglejtés (A nemzeti radikális ember és szavazó mintapéldánya...Röhej). Ágica sokra tartotta magát, legalább is sokkal többre, mint az ágrólszakadtnak tekintett, Erdélyből áttelepülő Bernadettet. Elvégre ő pesti lány, itthon van, elegáns szállodából jött. Nem mondta, de úgy gondolta, hogy vezetőnek jött, hiszen ő többet ér. Talán mondani sem kell, hogy így is viselkedett.

  Igen ám, de lassan kiderült, hogy továbbra is mindenki Bernadetthez akar járni, Ágicát inkább kerülik a vendégek. Bernadett naptárja zsúfolt, sőt, túlzsúfolt maradt, Ágicáé viszont betöltetlen időpontoktól ásítozott. A dolog egyre kínosabb lett. A viták, a veszekedések, az ármánykodás lassan kezdte tönkretenni a szalon hangulatát. Végül Ágicát elküldték.

  Az utolsó hetek egyre szörnyűbb vitáiban derült ki (Hüpp-hüpp...mindjárt patakzik a könnyünk. Van még ilyen szép hasonlatod, Andersen?), hogy Ágica az egyik jól ismert radikális jobboldali szervezet tagja. Ők azok, akik szerint elnyomják a magyarokat saját országukban (Elmentek otthonról, Fletó? Pontosan az ismert radikális jobboldali szervezetek szerettek volna állapolgárságot adni Bernadettnek és te meg a haverjaid tagadták meg tőle. Azóta sem mertél Erdélybe menni. De tudod te ezt jól...). Mérgesek a jelenlegi világra, mert az idegenszerű elemeknek ad több lehetőséget, és nem értékeli az igazi magyar tehetséget. Ágica nyilván úgy gondolja, hogy kudarcáért nem ő, hanem az idegenszívűek Magyarországa felelős."

  A blog törzsközönsége egyébként harcos megértéssel fogadta a szélsőségek elleni küzdelem újabb gyurcsányista epizódját (Nyilván, mert kis időre megszűntek a csirkefarhát-elvonási tüneteik...), bár néhányan szóvá tették, hogy jelen helyzetben szükség lenne Gyurcsány Ferenc erősebb közéleti jelenlétére."”
 • 21. Pupets 2009. május 27. 18:27
  „Hát igen! Ekkora szart ritkán találni!”
 • 20. Boytronic 2009. május 27. 16:02
  „Anélkül hogy a "cikket"és a kommenteket elovastam volna ,jegyzém meg.-Szegeden a belvárosi temető,tele van "potolhatatlan"emberekkel....:)”
 • 19. garbon 2009. május 27. 14:45
  „Ha majd börtönbe jut akkor is így sápítkozzanak utána a párt társai és önként és dalolva kövessék oda ahova
  való.”
 • 18. Mathiasking 2009. május 27. 14:10
  „MSZP-n belül most leginkább a két vonal feszül egymásnak: Gyurcsányi fiatalabb és a Horn Gyulai idősebb generáció képviselői. Azért az öreg Horn erősnek és nagy falatnak bizonyult még a gazdag gyurcsányistáknak is! Ez lett a vesztük!”
 • 17. 620829 2009. május 27. 13:45
  „MOSTMÁR VESZEK ZSEBKENDŐT.....NEM OLVASTAM A CKIKET , DE REMÉLEM, HOGY A VÉGLEGES ELTÁVOZÁS MIATT HIÁNYOLJÁK ENNYIRE!...PERSZE AZÉRT KOSZORÚT NEM ÉRDEMEL!”
 • 16. Birodalmi 2009. május 27. 13:39
  „Nem hiszem, h. kell aggódni, majd jönnek az új ismert arcok: pákó, győzike, kiszel, stb. :D”
 • 15. cselac 2009. május 27. 12:56
  „Akkor felsorolásképp: Dr. Avarkeszi Dezső, Balogh József, dr. Balogh László, Barabásné Czövek Ágnes, Boldvai László, dr. Bóth János, Botka Lajosné, Dr. Csákabonyi András, Dr. Kapolyi...soroljam még?”
 • 14. dondongó 2009. május 27. 12:53
  „Idősb Gál Zoltán pölö belügyminiszter helyettes volt a Grósz kormányban, majd házelnök a Horn kormány idején. A nagy megújulás jegyében. Megyó, Fletó és Szilvásy sem éppen a földalatti demokratikus ellenzéket erősítették annó, Hornról nem is beszélve. Az MSZP jelentős részben átemelte a volt párt és kisz apparátust a különböző szinteken.”
 • 13. petermeister 2009. május 27. 12:24
  „11. hozzászólás Logaritmus 2009.05.27. 12:01
  Lendvai, Kiss, Szekeres, Göndör, Katona, Veres, Lamperth, Czinege, Balogh, Baráth, Kökény, soroljam? Vagy ezek neked új arcok, új erő, új lendület???
  Amúgy próbálj egyszer az életben úgy reagálni valamire, hogy a saját véleményed ARRÓL a dologról mondod el, amiről szó van, nem egyből a Fidesznek mész neki tehetetlenségedben. Hidd el, tök jó, ha az embernek SAJÁT véleménye van, és azt ki is mondhatja, nem kell félnie sem pénzbüntetéstől (mellészavazások) sem semmi mástól. Komolyan. Próbáld ki. Légy szabad!!! Hidd el, megéri. Még jó ember is lehetsz...:)”
 • 12. klj_54 2009. május 27. 12:14
  „9. hozzászólás nem,nem,soha 2009.05.27. 11:24
  "Meg úgy őszintén Orbán Viktor 150 milliós vagyona szúrja a szemünket, amikor a baloldal 10 legerősebb személyének összvagyona meghaladja a 30 milliárd!!!! forintot."
  Viktor életében nem végzett munkát!
  Akkor miből a lóvé?
  Egy magát tisztának nevező ember, aki sosem hazudott(!), nem rendelkezhet ekkora vagyonnal.
  Tisztességes eszközökkel semmiképpen nem!”
 • 11. Logaritmus 2009. május 27. 12:01
  „Kik azok a régi őskommunisták, akik szerintetek az MSZP-ben vannak? Mert ha olyanokra gondolok, mint pl. Szűrös Mátyás akkor az jut eszembe, hogy ő éppen a Fideszben van. :D”
 • 10. garbon 2009. május 27. 11:29
  „Öt év múlva nem lesz MSZP csak árnyéka önmagának.”
 • 9. nem,nem,soha 2009. május 27. 11:24
  „Én2 2009.05.27. 10:43

  konkrétumokat tudnál említeni? számokkal, linkekkel, stb.

  Amúgy senki mondta, hogy a Fidesz szent. Sajnos ők is abból az emberanyagból tudtak/tudnak válogatni, ami a határon belül van. Az meg sajnos igen silány.

  De talán különbséget kellene tenni a milliós és a milliárdos károkozás között. A baloldal Orbánnal kapcsolatos rágalmai közül egyik sem nyert bizonyítást. Próbáltak egy jó sztorit csapni, majd vizsgálóbizottságot felállítani, stb. de végül minden vádat elvetettek. Meg úgy őszintén Orbán Viktor 150 milliós vagyona szúrja a szemünket, amikor a baloldal 10 legerősebb személyének összvagyona meghaladja a 30 milliárd!!!! forintot.

  gondolom egyet értünk, hogy nem ugyan akkora súlya van egy 10 ezer forintos tartozásnak, mint egy 30 milliósnak.”
 • 8. hazaipalya 2009. május 27. 11:11
  „5én2,a boldvai villára gondolsz? ekkora kastélyt megmondom öszintén még nem láttam.nem is fogok.”
 • 7. nem,nem,soha 2009. május 27. 10:54
  „Logaritmus,

  ez nem rugalmasság, ez kényszer. Az MSZP-ben ugyanis komoly gondot okoz, hogy megkövesedett kommunisták betegesen ragaszkodnak a hatalmi pozíciójukhoz. Többször piaci portékaként "adják-veszik" maguk között a pozíciókat, teljesen leplezetlenül alkudoznak, helyezkednek. Természetesen ezen emberek többsége a szocialista időszakban jutott oda, ahol most van, többször nem áll mögöttük a megfelelő szintű tudás/tapasztalat, ezért újonnan feltörekvő ifjú titánokkal komoly harcokat kell vívniuk.

  Ezek mellett nagyon sok prominens MSZP arcról derültek ki és fognak kiderülni rendkívül terhelő és kínos ügyek, amiknek következtében muszáj menniük, vagy legalábbis hátrébb húzódniuk.

  Az MSZP-beli mobilitás soha sem az új ötletekre való fogékonyság motíválta, hanem az, hogy hitványabbnál hitványabb szereplés következtében a párt - féltve a még megmaradt szavazótábort - egyszerűen fejét vette az aktuális vezetőnek.”
 • 6. d.a.angela 2009. május 27. 10:51
  „Hát az csak egy jó hír, hogy nem lehet pótolni. De az igaz is, olyan dolgokat, amiket ő csinált...hát nehéz lenne utánozni. És remélem nem fog menni senkinek. Egyensúlyozó politikus? A saját hatalmát kiegyensúlyozta, persze...de végeredméynként nézzük meg milyen eredméynt is ért el? Semmit. Se negatív, se pozitív irányban. Csak egy erőszakos személyiség. Viszont a társadalomnak egy olyan negatív életérzést adott, amit nehéz lesz elfelejteni, olyan határokat hágott át, amit nehéz lesz vissza csinálni. Persze mindig is leszenk, akik ki fognak tartani mellette, de a többség elpártolt tőle és mivel demokrácia van, úgy helyes, hogy a többség döntsön...ő persze ezt nem akarja elfogadni és a pártja sem. Úgy állítják be magukat, mintha valami nagy titkot tudnának, hogy lehet megoldani a dolgokat (volt rá jó pár évük) és mi választók meg hülyék lennénk és nem értjük meg, hogy csak ők értik a dolgukat. Akkor most az van, hogy mi állampolgárok felelős emberekből állunk és ha nem akarunk rájuk szavazni azért van, mert eldöntöttük, hogy az alapján amit eddig csináltak nem kérünk belőlük. Most olyan reklámokat láthatunk, amik néha még szépek is, szép szöveggel, de mikor megtudom melyik pártté, hát... nem tudnak meggyőzni. Sajnos a politikai hatalom megtartása a cél, pedig jó lenne tényleges fejlesztéseket látni, tudatos környezetvédelmet, tényleges segítséget a magyar válalkozóknak, normális fizetéseket a alkalmazottaknak, megoldást a kisebbségnek (de normálisat)... itt már annyi a baj, hogy ezt használják ki, hogy összeugrasszák az embreket... pedig nem igaz, hogy egyszerre csak 1 problémát lehet megoldani, lehet többet is gyorsan. Unom, hogy ha ígérnek valami jót, azt mindig a uralmi ciklusuk végére teszik meg, bezzeg a rosszat rögtön, unom, hogy nekünk csak a megszorítások, nekik meg csak a jó....ez van.”
 • 5. Én2 2009. május 27. 10:43
  „Ugyan-ugyan a fidesznek nem voltak húzásai, miből vannak azok a nagy paloták amibe élnek, hiszen még soha nem dolgoztak.Gondoljátok , hogy ők csak fejleszteték az országot, hát NEM. Őket is el kellene számoltatni és azösszes képviselőket.”
 • 4. atipusos 2009. május 27. 10:43
  „http://www.hetivalasz.hu/cikk/0905/levelezo_tagozat
  Ennyi elég!”
 • 3. cselac 2009. május 27. 10:06
  „IS! Ugyan, nézz már szét az MSzP-d soraiban! Abban igazad van, hogy 15-20 éve azonos emberek vannak a Fideszben (bár akkor ezek szerint jó néhányan már 10-15 évesen is tisztviselők voltak), mivel pártodban 40 éve ugyanazok az emberek vannak. Nem értem, miért kell ilyen fölösleges hozzászólásokkal égetned magad.

  Amúgy meg, ha nem pótolható, meg se próbálják, tűnjenek a fenébe.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenedi János pert nyert Strasbourgban

Kenedi Jánosnak adott igazat kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága abban a jogvitában, amelyet az… Tovább olvasom