Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Gyurcsány: Nem az IMF diktálja a feltételeket

A miniszterelnök négy pontban foglalta össze, szerinte miért érinti speciálisan érzékenyen Magyarországot a pénzügyi válság. Befagyasztanák a közszféra dolgozóinak bérét, maximalizálnák a 13. havi nyugdíj összegét.
A kormány jövőre befagyasztaná a közszféra dolgozóinak bérét és felfüggesztené a 13. havi juttatások kifizetését is - mondta Gyurcsány Ferenc a parlamenti pártokkal tartott keddi egyeztetésen. A gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében maximalizálnák a 13. havi nyugdíj összegét 80 ezer forintban és a rokkantnyugdíjasok kivételével csak azoknak fizetnék ki, akik betöltötték az öregségi korhatárt. Csökkentenék az állami vállalatok vezetőinek fizetését 10 százalékkal és megtiltatnák, hogy jutalmat, prémiumot vagy 13 havi bért kapjanak. A kormányfő beszélt arról is, azt javasolják, a lehető legrosszabb lehetőséggel számolva mínusz egy százalékos gazdasági növekedéssel tervezzék a jövő évi büdzsét.

Javasolják továbbá egy olyan 1000 milliárdos növekedési alap létrehozását uniós források felhasználásával, ami csökkentené a vállalkozások működési kockázatát és a recesszió hatásait. Támogatják az SZDSZ által javasolt stabilitás és adóreform alap létrehozását, és mennyiben az adórendszeren belüli átcsoportosítással megoldható, készek a munkát terhelő adóterhek csökkentésére is.

A miniszterelnök azt mondta ezek nem a Valutaalappal kötendő megállapodás feltételei. Mint mondta, ők csak annyit kértek, hogy ne vállaljanak több kiadást, mint ami ki tudnak fizetni és csak úgy avatkozzanak be az adórendszerbe, ha nettó szinten nem csökken az ebből származó bevétel. A miniszterelnök a találkozó után is többször hangsúlyozta, nincs ára a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásnak, a nemzetközi szervezet nem szabja meg, mit tegyünk, mint fogalmazott, Magyarország számára nem diktál politikát rajtunk kívül semmi. A kormányfő beszélt arról is, hogy a találkozón szerinte az derült ki, van esélye annak, hogy parlamenti többséget teremtsenek egy biztonságos költségvetési pályán mozgó programhoz 2009-nek, ami nem vállal többet, mint amit teljesíteni tud.

Gyurcsány Ferenc az ötpárti találkozón a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy megakadályozzák, hogy a válság nyomában ezrek, tízezrek akár százezer ember munkahelye kerüljön veszélybe. A miniszterelnök azt mondta, a viszonylag széles nemzetközi szövetség után erős nemzeti stabilizációs, növekedési megállapodást is kötniük kell a parlamenti pártoknak társadalmi partnerek bevonásával az ország érdekében.

A miniszterelnök négy pontban foglalta össze szerinte miért érinti speciálisan érzékenyen Magyarországot a pénzügyi válság. Szerinte részben az elmúlt 7-8 év gazdaságpolitikája miatt, ami azt eredményezte, hogy veszélyesen alacsonyak a lakossági megtakarítások. További okként említette, hogy 2001 óta a költségvetés lényegesen több terhet vállalt szociális, jóléti, közfinanszírozási és fejlesztési költségek miatt, mint amit bevételeiből finanszírozni tudott. Az okok között szerepel az is, hogy nem indultak el a nagy szerkezeti reformok és a 2008, 2009-es reformokkal szemben nagy politikai társadalmi ellenállás szerveződött, illetve, hogy az elmúlt években magyar lakosság vállalatok nagy része hihetetlen mértékben devizában adósodott el - mondta.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. sojka 2008. október 30. 12:14
  „Minek szavasztatok gyurcsányra mert most isszuk a levit mert önáloan nem tud dönteni .Csak azon van miképen tudja az országot tönkre tenni hogy ök megazdagodjon a lakosok minél szegényeb legyen.Mert ha megnézük ez az ország sohasem tudot a saját lábán megálni mindig valahova keletett tartozni hogy irányitson.Most is azon van mitlehetne még aladni ,értnem tesziki a táblát hogy a MAGYARORSZÁG elado.Lasan ojanok leszünk mint india mert szegyények leszünk nincsen munka mert nemtudnak teremteni.”
 • 49. Lemba 2008. október 29. 17:22
  „Bejelentett öngyilkosság: ,,Gyurcsányt tekintem gyilkosomnak..."
  2008. október 28. 22:17


  Forrai Mária Melinda - Néz? László
  Öngyilkos lett egy férfi ma Budapesten. Kora reggel szerkesztőségünkhöz eljuttatott egy búcsúlevelet, amelyben Gyurcsány Ferencet és más kormánypárti politikusokat nevezett meg tette felelőseiként. Az MNO értesítette a mentőket, de azok már nem tudtak segíteni az elkeseredett emberen.

  Különös levél érkezett kedd reggel szerkesztőségünk e-mail címére. Egy férfi küldte, aki bejelentette, öngyilkosságot követ el: ,,súlyos és végleges döntésre kényszerítettek a kialakult körülmények..." - állt a levélben.

  H.L. azt is közölte: írását búcsúlevélnek szánta, s tettének felelőseiként Gyurcsány Ferencet és más kormánypárti politikusokat nevezett meg. ,,Mivel Gyurcsány Ferenchez többször fordultam ezért én Őt is gyilkosomnak tekintem, arról nem is szólva,hogy kormányfőként kiemelt a felelőssége... A névsor továbbá : dr. Molnár Lajos, dr. Horváth Ágnes, dr. Székely Tamás, dr. Biró Boldizsár és Horn Gábor" - írta a férfi.

  Szerkesztőségünkhöz gyakran érkeznek furcsa tartalmú levelek, öngyilkosságot bejelentőt azonban még nem olvastunk. Reggeli ügyeletes kolléganőnk - biztos, ami biztos -, felhívta a mentőszolgálatot, néznék már meg, nem történt-e mégis valami helyrehozhatatlan. A mentők délután jelezték: sajnos nem átverés volt a levél, az abban megjelölt címen valóban öngyilkosságot követett el egy férfi Budapest XI. kerületében.

  A búcsúlevélből nem nagyon derül ki, egészen pontosan mi váltotta ki az elkeseredett cselekedetet. H. L. arról számolt be, hogy ,,amit tett, azt tiszta fejjel és sok ezerszer átgondolva" tette. Kijelenti azt is, hogy ,,abnormális tettét" ,,kizárólag a Gyurcsány kormány(ok) által felmondott kormányszintű szerződés súlyos következményei miatt" hajtotta végre! Hogy egészen pontosan mi is ez a felmondott szerződés, azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, viszont H. L. azt írta: sok milliárd forinttól esett el a magyar egészségügy ennek következtében.

  Kollégánk a helyszínre sietett, és sikerült egy ott lakó szomszéddal beszélni, aki elmondta, hogy a férfi nagyjából két éve bérelte azt a lakást, ahol holtan találták. A szomszédokkal nem igazán tartotta a kapcsolatot, annyit tudtak róla, hogy zárkózott és mogorva volt, sokat ivott és sokat dohányzott. A megkérdezett lakó kollégánknak elmondta, hogy a délelőtt 9 óra után odaérkező mentősök nyitva találták a lakás ajtaját, a kulcsok az asztalon voltak. A férfit két órán keresztül próbálták újraéleszteni. A helyszínre két rendőrautó érkezett, miután befejezték a helyszínelést, a bejárati ajtó leragasztották. Az egyik lakó értesítette a lakás tulajdonosait, akik siófokiak, ők is a helyszínre érkeztek reggel. Reggel a férfi volt felesége is oda jött.

  Megtaláltuk a lakás tulajdonosát is, aki elmondta: az áldozat biztosítási ügynökként dolgozott, és volt valamilyen peres ügye az állammal. Azt is hozzátette: a férfi nem volt beteg. Nem megerősített információk szerint mérget ivott H. L.

  Az elhunyt búcsúlevelében azzal fordul Gyurcsány Ferenchez: ,,Tisztelettel kérem Önt, haladéktalanul, azonnal vonuljon ki a közéletből szeretett hazám, Magyarország érdekében! Ön és társai tönkretették az országot..."”
 • 48. zsebes 2008. október 29. 16:23
  „38-nak: az igazság odaát van. Különben 2002-ben és 2006-ban is lehetett volna másra szavazni. De akkor nagyon sokan és boldogan nyitották tágra a zsebüket, most viszont mindenki szűköl. Erre mondom: az igazság odaát van.”
 • 47. busch 2008. október 29. 12:50
  „AKI TUDJA OLVASSA.....MAGYARORSZÁG A SÍR SZÉLELN

  Ungarn bekommt 20-Milliarden-Kredit

  DruckenVersendenSpeichernVorherige Seite

  Ministerpräsident Gyurcsany hält den Kredit für dringend notwendig
  29. Oktober 2008 Mit einem Milliardenkredit wollen der Internationale Währungsfonds (IWF), die Europäische Union und die Weltbank Ungarn vor dem Staatsbankrott bewahren. Das Land bekommt 20 Milliarden Euro, um seinen Zahlungsverpflichtungen weiter nachkommen zu können. Das teilten die Geber-Institutionen in der Nacht zum Mittwoch mit.

  Das Hilfspaket solle Ungarn helfen, ,,dem Druck des Marktes zu widerstehen", der sich trotz der Fortschritte in der Wirtschafts- und Finanzpolitik des Landes gebildet habe, teilte die EU-Kommission am Mittwoch mit. Mit dem Rettungspaket soll das Vertrauen von Investoren wieder hergestellt werden und Ruhe in den von Turbulenzen erschütterten ungarischen Finanzmarkt einkehren.

  EU schießt 6,5 Milliarden Euro zu

  Ungarn bekommt vom IWF 12,5 Milliarden Euro, von der EU 6,5 Milliarden und von der Weltbank eine Milliarde Euro. Die Details sollten in Kürze mit den ungarischen Behörden geregelt werden, heißt es. Ungarn habe sich dazu verpflichtet, die finanzielle Stützungsaktion durch ein politisches Programm zu flankieren, das für mehr Wachstum sorgen und den Staatshaushalt konsolidieren soll. Ungarns Ministerpräsident Ferenc Gyurcsany hatte die Finanzhilfe als notwendig bezeichnet, damit der Staat seinen finanziellen Verpflichtungen noch nachkommen könne.

  Zum Thema

  FAZ.NET-Sonderseite zur Finanzkrise
  Die EU-Hilfe gründet auf einer Verordnung vom Februar 2002, wonach EU-Mitglieder finanziellen Beistand erbitten können, wenn sie ,,von Leistungs- oder Kapitalbilanzschwierigkeiten betroffen oder ernstlich bedroht sind". Dafür kann die EU-Kommission auf dem Kapitalmarkt Anleihen in Höhe von maximal zwölf Milliarden Euro aufnehmen. Erst am Dienstagabend hatte der französische Präsident Nicolas Sarkozy, derzeit auch EU-Ratsvorsitzender, dafür plädiert, diesen Nothilfe-Fonds auf 20 Milliarden Euro zu erhöhen. Die Gewährung solcher Hilfe ist zugleich mit wirtschaftspolitischen Bedingungen verbunden, die vom EU-Ministerrat festgesetzt werden.

  Die Hilfe der EU für Ungarn wird die erste derartige Unterstützung für einen Mitgliedstaat sein, seit Italien Anfang der neunziger Jahre unterstützt wurde. Ungarn leidet unter hohen Schulden, seinem Haushaltsdefizit sowie einer teilweise überbewerteten Währung. Angesichts eines deutlichen Wertverlusts des Forints hatte die ungarische Zentralbank in der vergangenen Woche den Leitzins um drei Punkte auf 11,5 Prozent erhöht.”
 • 46. barkzso 2008. október 29. 11:39
  „Nem hát :) Amit kérdez, amit gondol az is hazugság...”
 • 45. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 29. 10:34
  „Talpra Magyar! Ébredj bírka! Ez a Magyar bírkanép tényleg a párját ritkítja! Nem itt a fórumban kellene sopánkodnunk ha nem érdemben tenni is kellene valamit! Mert ezek a gyílkosok már bizony vérszemet kaptak! Látván hogy a Magyarnép tényleg egy bírka és csak sírásra és rívásra képesek.Egyépként meg csak behúzzák fülüket és farkukat. Még nem teszünk ezek ellen valamit addig ne is síránkozzunk mert így úgy néz ki a helyzet hogy nagyon is tetszik és egyet is értünk a gyílkosokkal!”
 • 44. grenadle 2008. október 29. 10:03
  „Maci-Laci:
  KÜLÖ-N-BÖZŐ
  Amúgy OK”
 • 43. Maci-Laci 2008. október 29. 09:10
  „Jó lenne,ha a Miniszterelnök úr olyan nagy akarattal merne hozzányulni a Parlamenti Képviselők külömböző juttatásaihoz,mint a nyugdíjasok 13-ik havi nyugdíjához!. Gondolok a itt a külömböző részben adómentes juttatásokra,albérleti hozzájárulás,utazási költségtérítések,a külömböző Állami vállalatoknál meglévő,sokszor csak névleges poziciókra, amik természetesen jól jövedelmeznek”
 • 42. Maci-Laci 2008. október 29. 08:51
  „Az még érthető,hogy a megszorítások miatt hozzá nyúlnak a 13-ik havi nyugdíjhoz,de felháborítónak tartom,hogy a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulóktól is megvonják a juttatást ha,nem töltötték be a 62-évet. Figyelembe kéne venni,hogy miért kapták a kedvezményt,milyen munkahelyen dolgoztak,mint(Kohászat,Bányászat,Közlekedés..stb). Ők nem jutalomból mehettek hamarabb nyugdíjba,keményen megdolgoztak érte!”
 • 41. Prhistoric 2008. október 29. 08:06
  „Egyre nyíltabban nyírnak ki bennünket... De a világért se kell tiltakozni...Aki kimegy az utcára, az "csőcselék"...Majd kimegy mindenki előbb-utóbb, ha akar, ha nem...Megdöglünk, de megérdemeljük. Ennek a népnek nincs jövője. Ennyi.”
 • 40. 4 2008. október 29. 08:00
  „NEM KELL FÉLNI, NEM FOG FÁJNI.”
 • 39. rde 2008. október 29. 06:29
  „Gyurcsány két szép szeméért nem ad hitelt az IMF.”
 • 38. ez az igazság 2008. október 28. 22:47
  „a kormányzat tagjainak költségtéritését tessék visszavonni gyurcsány! az az első perctől kezdve csalásra épül és még adómentes is.!!!!!!!! itt a legnagyobb bűnös az ország váláságában az osszes kormánytag és az összes parlamenti párt minden tagja.!!!kivétel nélkül!!!!! elsikkasztották az országot!!!!!!!!!ha sokalja gyurcsány a nyugdijakat vagy a közalkalmazottak bérét akkor szavamat adom rá,hogy én cserélek vele és szivesen felajánlom neki az én havi közalkalmazotti béremet igaz hogy én már 43 éve dolgozom és fizetem a járulékaimat ,ellentétben az ő 10 legfeljebb 15 éves dolgozói járulékfizetésével,de üsse kő legyen egyszer neki is olyan jó mint nekem,vigye a béremet és éljen belőle boldogan ,én pedig viszem az övét és élek abból szerényen ,szegényen,visszafogottan!!!!!!ok gyurcsány!!!!!!ja és önként lemondok a költségtéritésről is!!! és erre buzditom az összes csalő parlamenti képviselőt és minisztert is!!!!”
 • 37. Feri,Ildikó, István 2008. október 28. 22:42
  „Igen, igen, igen
  MEGCSINÁLTUK!!!”
 • 36. mind1 2008. október 28. 22:40
  „.... és megkezdődik Magyarországon a börtönök építése, mert ezen sokadik megszorítás után egyre több ember kerülhet az adóssága miatt a börtönbe.”
 • 35. zúzmó 2008. október 28. 22:28
  „hát, hekaté,mit is rtam én a nyugatról??? és hol?”
 • 34. hekaté 2008. október 28. 22:28
  „Bocsánat, megjegyzésemet IMF-nek szántam, nem zuzmónak.”
 • 33. hekaté 2008. október 28. 22:23
  „ZUZMÓ-nak: -Hát, hogy a nyugat a mi érdekeinket védi? Hm... Csak remélni tudom, hogy nem úgy, mint 56-ban, mert ha csak annyira, akkor elmondhatjuk, hogy kinn vagyunk a vízből. Szerintem a nyugat sajátmagát, a saját érdekeit védi és az, hogy velünk mi lesz, csak addig foglalkoztatja, amíg érdekében áll.”
 • 32. hekaté 2008. október 28. 22:12
  „Ejnye KISSJOHN, nem demagóg vagy te, hanem naív! DE SZÖRNYEN!”
 • 31. zúzmó 2008. október 28. 22:10
  „kissjohn: felmerült, ahogy a ktg-térítés kérdése is. A fityisz leszavazta”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzultáció a hitelfelvételről

A szocialisták kivételével az összes párt képviselője elégedetlen volt kedden azzal a… Tovább olvasom