Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány: nem ígérek könnyű utat

A kormányfő szerint önmagában nem elég a gazdasági válság hatásainak enyhítése, több kell ennél: "ha az elmúlt 10 év gyakorlatát folytatjuk, veszteni fogunk" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc hétfő esti beszédében.
A miniszterelnök az országos televíziókon keresztül szólt az emberekhez néhány percben, azt mondta el lerövidített formában, milyen intézkedéseket tervez a kormány a válság enyhítése és az ország megerősítése érdekében.

Gyurcsány Ferenc beszéde legelején egyértelművé tette: gazdasági világválság van, "ettől hangos a világ", és a magyarok is veszélyben vannak ebből a szempontjából. Közvetlenül ezután azt mondta: három éve hibát követett el, mert akkor nem állt ki, hogy elmondja, így nem mehet tovább.

A kormányfő változtatást sürgetett itt is, és azt mondta, hogy az ország és a vállalatok fognak veszíteni, ha itthon az elmúlt 10 év gyakorlatát folytatják. A válság a gazdaság betegsége, a tüntetek szemmel láthatóak: ezek egyebek mellett az elvesző munkahelyek és az egyre nehezebben törleszthető hitelek - magyarázta. A válság miatt az ország költségvetésén is egyre nagyobb lyuk tátong, az állam is alig talál hitelezőt, addig lehet tehát nyújtózkodni, amíg a takarónk ér - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc: vesztünk, ha folytatjuk az elmúlt 10 év gyakorlatát
Gyurcsány Ferenc: vesztünk, ha folytatjuk az elmúlt 10 év gyakorlatát

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy olyan állami eszközökkel próbálják csillapítani a válság hatásait, mint például a munkahelyek támogatása, túlélésük segítése. A válságkezelő stratégia kulcsszava is a munkahely most. Önmagában most azonban ez nem elég, az eddigi hibákat ezzel nem enyhítik ugyanis - tette egyértelművé. A miniszterelnök szerint most azért kell dolgozni, hogy több munkahely jöjjön létre, az adó ne vigye el a jövedelem nagy részét, és ha lehet, munka váltsa fel a segélyt.

A kormány az adó-, a szociális és a nyugdíjrendszer megújítását javasolja, valamint patrióta jellegű gazdaságpolitikát. Évi 3 millió forint jövedelemig kevesebb lesz az adó, több marad a borítékban, emelik viszont 3 százalékponttal a felső áfa-kulcsot, fokozatosan bevezetik a vagyonadót a nagy jövedelműeknél, és 2016-tól 9 év alatt 65 évre emelnék fel a nyugdíjkorhatárt. A szociális rendszer megújításánál pedig arra törekednek, hogy a munkaképeseknél a jövedelem váltsa fel a segélyt.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "nem ígérek könnyű utat", ugyanakkor arra bátorította az embereket, hogy ne próbáljanak elbújni a gondok elől, és tegyenek együtt az országért, mert csak együtt boldogulhatnak. A kormány tudja a dolgát és teszi, határozottan és keményen - mondta.

A kormányfő beszédét hétfő este 7 órától a Magyar Televízió, az RTL Klub, a tv2 és a Duna TV is közvetítette.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. flexsnake 2009. február 17. 20:35
  „Gondolkodik ő csak ennyire telik :)
  Én hiszek neki, megmondta: ennél még szarabb lesz és hát szarabb is lett.
  Ő sportszeletes csávó.”
 • 91. Power 2009. február 17. 15:33
  „Kedves Alletiz! Sólyom László jól látja, az ország egyharmada funkcionális analfabéta! Már csak ők hisznek ennek a hazudozónak!”
 • 90. a5dealas 2009. február 17. 15:17
  „Gondolkodó fej???!!! Soha nem gondolkodik hanem fejest ugrik minden hülyeségbe, REFORM címszó alatt és várja hogy mi fog kisülni belőle. Nem gondolja át hogy mi volna a helyes lépés és hogy mi volna a megfelelő a szegény ember számára ugyanis fogalma sincs arról hogyan kell megélni a minimálbérből, úgy hogy egyen is a család.
  Be kell látnia hogy nem képes már elvezetni az országot, ideje volna csomagolni adni egy esélyt Orbán Viktornak. Ez lenne a legnagyobb és legjobb reformja.”
 • 89. flexsnake 2009. február 17. 15:11
  „A gazdasági válság is lópikula ahhoz képest hogy minden nap valami mondata kapcsán látni kell a címlapon. Irritál de nagyon. Meg ez a gondolkodó fej a képen...
  Valami nagyon nagy gazemberséget követtünk el ha ez a büntetés :D”
 • 88. Alletiz 2009. február 17. 14:54
  „Power! Az agyrém az, hogy igen, sokan hisznek még neki. Elképesztő, de igaz! :-)”
 • 87. Power 2009. február 17. 14:47
  „Hisz még valaki a Gyurcsányi-ígéreteknek? Ne ígérgesssen, túlköltekeztek, álljon a bíróság elé!”
 • 86. Alletiz 2009. február 17. 14:30
  „Ilyen lett volna mondjuk a családi pótlék adókedvezmény formában való "folyósítása". Így csak az kapja, aki dolgozik. Ebből nem lett semmi, sőt, épp ellenkezőleg, azokét bruttósítják, akinek van keresete, magyarán, aki munkából tartja el a kis családját, az ezután még kevesebbet kap... Tragédia...”
 • 85. Alletiz 2009. február 17. 14:27
  „Én azokat az intézkedéseket várom, amik ösztönzik és támogatják azon párok gyermekvállalását, akik képesek ennek az országnak normális, értelmes, dolgozni akaró nemzedéket felnevelni. A jelenlegi rendszer elősorban a "megélhetési pulyagyáraknak" kedvez, akiknek eszük ágában nincs a gyereket nevelni, tanítani, lényeg, hogy minél több legyen belőlük, mert annál több pénz JÁR. Persze tőlük megint nem vesznek el semmit. Ha ez nem változik hamarosan, keresztet lehet vetni az országra...”
 • 84. surjana 2009. február 17. 14:12
  „Emberek! Így mi is tudjuk vezetni az országot! Talán különben is, hiszen a hétköznapi ember mindig a józan észre hallgat! Nem csinál baromságot, ha már egyszer megjárta!”
 • 83. nemecsekerno_007 2009. február 17. 14:08
  „Humgor

  Ez sokkal jobb. Megint röhögnek rajtunk:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/17/nobel-dijat_erdemel_aki_kivezeti_a_valsagbol_magyarorszagot/

  Nobel-díjat érdemel, aki kivezeti a válságból Magyarországot

  Szerintem adjunk Bokros Lajosnak egy esélyt a Nobel-díjra. :)”
 • 82. surjana 2009. február 17. 14:08
  „Már akkor vesztettünk, amikor ezeket az embereket megválasztották. Azelőtt is vesztesek voltunk. Most is a kisember szívja meg az intézkedéseket! A tisztelt miniszter úr sajnos nem a konyhapénzt tanulja beosztani!
  Azért nem halad ez az ország előre, mert ami jónak bizonyull, azt a másik kormány le3söpri az asztalról, és kezdődhet minden előlről, mint a mesében. Csak itt a gonosz, a rossz nyeri el méltó jutalmát!”
 • 81. Egy_a_sok_közül... 2009. február 17. 14:07
  „Ma Mo-on ugyan melyik pártra lehetne nyugodt szívvel voksolni? Szívem szerint - ha nálunk élne és újra indulna - én Staller Icára szavaznék, Ő legalább ért a "hivatásához". Ebben a kupiban már nem mindegy?!”
 • 80. Humgor 2009. február 17. 14:06
  „Ja és a kedvencem:

  1989!!

  http://index.hu/belfold/1989/2009/02/16/gyurcsany_ferenc_nekiall_a_kisz_lebontasanak/”
 • 79. Egy_a_sok_közül... 2009. február 17. 14:02
  „Ameddig nincs produktum, addig nincs mit szétosztani! Amíg Mo-on 10 emberből egy szakmunkás a többi kilenc pedig diplomás, akkor miről beszélünk?! A mezőgazdaságot és az ipart kellene visszafejleszteni. Magasan képzett szakmunkásokat kellene kinevelnünk, akkor esetleg ki tudnánk lábalni a válságból. Először a fejekben kellene rendet tenni, aztán jöhet a többi...”
 • 78. Humgor 2009. február 17. 14:02
  „"ha az elmúlt 10 év gyakorlatát folytatjuk, veszteni fogunk"

  7 éve Ti vezetitek a szekeret. 7 éve!!!!!

  "A kormányfő változtatást sürgetett itt is, és azt mondta, hogy az ország és a vállalatok fognak veszíteni, ha itthon az elmúlt 10 év gyakorlatát folytatják."
  Saját teljesítményeteket is KÖPTED arcba kedves Gyurcsány Ferenc. 7 éve az MSZP a kormánypárt (meg volt az Szdsz is egy kicsit :) )

  Teljesen igaza van egyébként a Miniszterelnöknek. Változás kell.

  Előrehozott választás: 2009 nyár”
 • 77. radenko 2009. február 17. 13:59
  „A miniszterelnök indenditás zavarban szenvedett eddig de a parlamenti nyitón már látszanak az elbutulás jelei.
  Én csak azt nem értem miért ragaszkodik egy ember a hatalomhoz amikor látszik , hogy sem hitele sem becsülete sem eszköz nincs a kezébe. Butulás jeleit észre kellene venni a közvetlen környezetének párt társainak amíg át nem vált debilizmusba.”
 • 76. ultra 2009. február 17. 13:31
  „Fletó fene a kurva anyád!

  1 éve munkaviszony allatt állók kaphatnak gyest, gyedet?!
  Eddig oké, és barnabőrű egyének akik még soha nem dolgoztak velük mi lesz, nekik alanyi jogon jár majd 3 évig??????????????????????????????????????????????????????????? VAGY MI A FASZ LESZ?

  REMÉLEM NEM, AKI NINCS MUNKAVISZONYBAN AZ NEM KAPJON SEMMIT!”
 • 75. hazaipalya 2009. február 17. 13:19
  „csalec, aki hazudik az lop,aki lop az öl stb. ÉRTED? felháborito hogy egy csalással nyert párt vezeti az orszagot!ELÉG VOLT !”
 • 74. bespin 2009. február 17. 13:17
  „http://index.hu/belfold/2009/02/17/harom_milliarddal_stafirozzak_ki_a_lantos_alapivanyt/

  Erre van pénz a fene a pofátokat!”
 • 73. cselac 2009. február 17. 13:16
  „Logaritmus: észrevennéd végre, hogy elmúlt 20 évről beszélek, vagy a szemellenző nagyon szorosan a fejedre tapadt?”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdasági korrekcióra van szükség az IMF szerint

Nem lehet elkerülni a gazdasági korrekciót Magyarországon. Ezt mondta James Morsink, a Nemzetközi… Tovább olvasom