Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Gyurcsány: nem kívánok új pártot alakítani

Gyurcsány Ferenc nem kíván új pártot alapítani, de a jelenleginél erősebb és egységesebb ellenzéket szeretne, amelyben a Magyar Szocialista Párt kulcsszerepet játszik.
A volt kormányfő erről Kismaroson beszélt. A politikust az MSZP Pest megyei egyes számú választókörzetének tagsága látta vendégül. A rendezvény idején egy 25 fős csoport - köztük jobbikosok - demonstráltak. A párt tagsága számára rendezett beszélgetés előtt Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: "nem új pártot kell alapítani (...) hanem annyi változást kell előidézni, hogy az átalakulásokkal létrejövő párt egy megújult, újként ható pártként állhasson a választók elé." Saját szerepét illetően úgy fogalmazott: "ezért dolgozom."

A miniszterelnök hozzátette: ezek nem hatalmi kérdések a párton belül, hanem tartalompolitikaiak elsősorban. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak erős ellenzékre van szüksége, amely megvédi a harmadik köztársaságot, az emberek érdekeit és a jövőt, s ehhez egy nagy, balközép gyűjtőpártot kell a Fidesszel szemben álló demokratikus oldalon szervezni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban szerdán megjelent, Orbán Viktorral készült interjúval kapcsolatban úgy vélekedett: tegnap óta tudja, hogy a miniszterelnök elismeri a válságkezelés kormányait, azon kormányokat, amelyek - mint fogalmazott - "egy év alatt, a válság első egy évében biztosították, hogy az a költségvetési stabilitás, amelyet 2008-ban elértek, fennmaradjon."

Már csak arra van szükség - tette hozzá -, hogy a miniszterelnök merje elmondani itthon is, hogy 2010-ben olyan országot vettek át, amely a válság közepette is megőrizte az egyensúly közeli pályát, és ennek érdekében rendkívül nehéz intézkedésekről volt képes dönteni és azokat végrehajtani. Mint mondta, ez a két kormány 2008 őszétől 2009 tavaszáig a Gyurcsány-kormány volt, 2009 tavaszától 2010 tavaszáig pedig Bajnai Gordon kormánya. "A miniszterelnök úrnak nem azzal kellene dicsekednie, amit mi tettünk meg, hanem amit ő tesz, bár azzal sok dicsekedni való egyelőre nincs."

Az ország gazdaságpolitikájáról szólva a volt miniszterelnök kijelentette: a kormány a stabilitást nem okos, felelős gazdaságpolitikával akarja megteremteni, hanem a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások felélésével. Mint fogalmazott: "zaciba adják a családi ezüstöt."

Gyurcsány Ferencet távozásakor az épület előtt várakozó tüntetők hazaárulónak nevezték.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2010. november 12. 09:18
  „"(...) miniszterelnök merje elmondani itthon is, hogy 2010-ben olyan országot vettek át, amely a válság közepette is megőrizte az egyensúly közeli pályát (...)"

  20 + 5 milliárd dollár hitel felvételével én is bírnám tartani magam egy darabig, ráadásul 1-2 évig még a hitelképességemet sem nagyon kellene bizonygatnom az újabb hitelezőknek.”
 • 5. achilleus 2010. november 12. 09:14
  „"Gyurcsány Ferencben genetikusan benne van az MSZP-faktor. Jó helyen, jó időben, jó pénzért. Ezt én is tudom, ti is tudjátok. Együtt lopunk, együtt nevetünk. Gyurcsány ezért lett miniszterelnök és MSZP-vezér. Azonban a jó Fletó át akarta írni a játékszabályokat, úgy érezte, ha ő a sztár, azért már nemcsak magasabb gázsi jár, hanem a kasszából is csak ő oszthat kedve szerint. (...) Most ugyanazt akarja eljátszani a pártban: zsarol, csal, megfélemlít. Tudja, hogy az MSZP-s zsűri jelenleg nincs mellette, de hát egyszer már megvette őket. Ismeri az árukat is, csak most diszkontban akarja lerendezni őket. Ezért nem lesz ő a pártelnök. Most. Az MSZP-faktor sok tehetséget, stílust és gátlástalan akaratot kíván. Egy nem szükséges hozzá: a baloldaliság. Az már évek óta nem elvárás."”
 • 4. szilléri 2010. november 12. 08:34
  „Beteg! Angol beteg!”
 • 3. achilleus 2010. november 12. 08:19
  „Tegnap még egészen mást mondott, csakhogy közben az ébredező párttársak kilátásba helyezték, hogy kivágják a Táncsics Alapítvány éléről, egyből megváltozott a véleménye. Bátorság elvtársak, fussunk!”
 • 2. szilléri 2010. november 12. 04:36
  „Lev Trockijt 1927 november 12-én kizárták a Szovjetunió Kommunista Pártjából.

  Kedves MSZP ! Ismerhetnétek a régi mondást : nem ritkulunk, hanem tisztulunk!”
 • 1. jozko 2010. november 11. 22:13
  „A zaciba csapott családi ezüstöt némi felárral még ki lehet vátani, ha pénz áll a házhoz!
  Az eladott országot már nehezebb!
  Mindenesetre ideje lenne elkezdeni a "gyüjtést azo között, akik elkótyvetyélték az ország javait!

  Mintha Medgyessi Péter regnálása alatt már lett volna egy puccs-szerű hatalomátvétel az Mszp-ben...
  Most mi készül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalan rabolt ki hajléktalant

Kirabolt egy másik hajléktalant egy 47 éves, szintén fedél nélküli férfi szerdán késő este… Tovább olvasom