Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány nyilvánosságra hozta gyanúsításának tényállását

Nyilvánosságra hozta meggyanúsításának tényállását és a hétfői ügyészségi kihallgatásán készült videofelvétel egy részét Gyurcsány Ferenc kedden.
Az ügyészség szerint a volt miniszterelnök a sukorói kaszinóberuházás ügyében azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.

A www.sukoroper.hu honlapon elérhető dokumentum szerint Gyurcsány Ferenc megalapozottan gyanúsítható egy rendbeli hivatali visszaélés bűntette elkövetésével.

A tényállás alapján a Sukoróra tervezett Kingís City beruházás befektetői azt kérték a kormánytól, hogy a projekt céljára kiszemelt ingatlanegyüttes tulajdonát csere útján szerezhessék meg. Indokként arra hivatkoztak, hogy el szeretnék kerülni a pályázat esetén szükségszerűen megjelenő versenytársakat, tartva attól, hogy pályázat esetén nem ők lennének a nyertesek.

A befektetők és több állami vezető, köztük Gyurcsány Ferenc 2008. májusi, a Parlamentben tartott megbeszélése kapcsán a gyanúsítás rögzíti: az akkori miniszterelnök azt a kérdést tette fel Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetőjének, hogy elméletileg van-e lehetőség az állam és a magántulajdonosok között ingatlancserére.

"Az igenlő válasz után Ön döntött arról, hogy támogatja a befektetőknek csere útján történő ingatlanszerzését. A végrehajtásra két hónapos határidőt szabott Tátrai Miklósnak. Feladatául szabta Tátrai Miklósnak azt is, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló Fejér megyei földterületek befektető általi hasznosítását - csereingatlanok értékbecslése, tulajdonjog-rendezés - készítse elő" - olvasható a gyanúsításban.

A dokumentum arra hivatkozik, hogy az állami vagyonról szóló törvény szerint az értékesítést végzőnek a vagyon tulajdonjogának átruházását - ha törvény, vagy annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet kivételt nem tesz - versenyeztetéssel kell megkísérelni. Az irat kitér arra is, hogy a cselekmény idején hatályos, a Nemzeti Földalapról szóló törvény szerint az MNV Zrt. a Nemzeti Földalapba tartozó termőföldvagyont a földrészlet nyilvános pályázat vagy árverés útján történő eladásával, illetve nyilvános pályázat útján haszonbérbe adásával vagy vagyonkezelésbe adásával hasznosítja. A törvény értelmében a Nemzeti Földalap felett az állam nevében a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja.

"A cserére vonatkozó döntést Ön törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve hozta meg. Az ön döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére" - áll Gyurcsány Ferenc gyanúsításában. Eszerint "a földcsere kérdésében hozott, utasítás jellegű - ténylegesen és kizárólag a befektetők érdekét szolgáló - miniszterelnöki feladatszabás döntően behatárolta az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács egyes tagjainak - bűncselekmény megalapozott gyanúját is - megvalósító eljárását".

A volt kormányfő a weboldalon nyilvánosságra hozott egy, az ügyészségi kihallgatásán készült, valamivel több mint kétperces - az ATV-n már hétfő este levetített - videofelvételt is. Gyurcsány Ferenc ebben azzal vádolja az ügyészeket, hogy nem az alkotmányhoz, hanem a vele szembenálló politikai erőkhöz, a miniszterelnökhöz és annak pártjához hűségesek. "Ha azt gondolják, hogy ennek a hatalomnak a hátterében Önök bármit megtehetnek, és ez a háttér örökké meg fogja óvni Önöket attól, hogy törvényes körülmények között egyszer majd számot adjanak arról, hogy miért sértették meg az esküjüket, akkor azt hiszem, Önök tévednek" - mondja.

A konkrét ügyet illetően kinyilvánítja: az ügyészek gyanúja megalapozatlan, hamis, konstruált. "Abból a politikai igényből építkezik, amelyet a mai kormánypárt évek óta hangoztat, és amelynek teljesítését Önökre bízta, amely teljesítés elősegítése érdekében Önt kitüntette. Mindenkinek megvan a maga 30 ezüstje. Úgy látom maguknak ez a 30 ezüstpénz kellett ahhoz, hogy ebben a becstelen eljárásban részt vegyenek" - mondja Gyurcsány Ferenc az ügyészeknek. Közülük Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze a közérdeklődésre számot tartó, kiemelkedően bonyolult tényállású és jogi megítélésű ügyekben folytatott nyomozások során nyújtott teljesítménye, továbbá eredményes ügyészi és vezetői pályafutása elismeréseként márciusban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át.

A felvételen Gyurcsány Ferenc azt is mondja: Sukoró-ügyben azt tette, amit a miniszterelnöknek tennie kell. "Ha egy miniszterelnöknek a kormánya azt mondja, hogy egy befektetés jogszerű és célszerű, akkor a miniszterelnöknek az a dolga, hogy hazáját szolgálva kifejezze a befektetés iránti támogatását. Ezt tettem, erre büszke vagyok. Önök meg szégyelljék magukat. Kérdéseikre ezen túlmenően, tekintettel az eljárás jellegére, nem kívánok válaszolni. Ha vádat emelnek ellenem, a bíróság előtt be fogom bizonyítani, hogy Önök egy becstelen eljárásnak aktív résztvevői" - mondja.

A Gyurcsány Ferenc által indított honlapon az olvasható: "Dolgozunk azon, hogy a vágatlan, teljes videót is elérhetővé tegyük".

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. gyukolac 2011. október 05. 10:30
  „Gyurcsányi monnyon le!”
 • 29. klj_54 2011. október 05. 10:07
  „27. varbert 2011.10.05. 05:34
  Telitalálat!”
 • 28. kontrapista 2011. október 05. 08:11
  „Gyurcsán tanulmányozhatta Titó írásait és abból merített erőt, amikor az ügyészséget vádolta. Nehogy már a nyúl vigye a puskát és esetleg visszalőjjön !!!”
 • 27. gubanc 2011. október 05. 08:10
  „Vegyétek már észre, hogy nem más az egész, csak egy pofátlan politikai elterelés. Lassan a szánkból is kiveszik a falatot, de érdemes a magyarokat összeugrasztani valamivel, akkor szívesen éheznek. A nemzeti átverés kormánya
  pofáraesett as meg nem értett zseni (Matolcsy) hülye gazdaságpolitikája miatt. Lassan már senki se áll szóba
  Viktorral. Most elment az arabokhoz KOLDULNI.”
 • 26. spiler 2011. október 05. 07:58
  „Gyurcsány vissza szólt,vissza nyalt a fagyi
  Az ügyészség nem mert reagálni a vissza szólásre,pedig egyből és élből vissza szoktak szólni most nem teszik ,miért???
  2-3 napos késéssel mertek csak valamit nyilatkozni
  LEHET,HOGY A VÁD NEM ELÉG ALAPOS,megint 1 Budai hülyeséggel állunk szembe
  lehet,hogy ártatlan /ártatlanság véleleme/,akkor ,hogy kárpótolják????????”
 • 25. deszkás 2011. október 05. 07:03
  „Érdekes milyen szorgalmasak most az ügyész urak.És az olajszőkitésnél miért is nem? (nem érdekel ki mivel vádol!)”
 • 24. ozikS 2011. október 05. 06:58
  „Egyszerűen felháborító hogy meghurcolják ezt a szerencsétlen, ártatlan, igaz magyar embert :) !
  Az ország legtisztességesebb miniszterelnöke volt, mindent megtett a hazájáért, egy igazi hazafi ebben a k.rva országban ! Az egész vagyonáért kőkeményen, tisztességben, vért izzadva szerezte meg , soha egyetlen törvénytelen dolog halovány szikrája se érintette meg.Én úgy sajnálom, ma is egész nap sírtam.
  Szegény Feri.Micsoda diktátoriságba élünk jajj nekünk, hogy egy ilyen ártatlan embert is képesek megvádolni.”
 • 23. varbert 2011. október 05. 05:34
  „Veszélyes játék ez! Viktor szerintem ezt is el...-ta!Ha elítélik Gyurcsányt,mártír lesz belőle. Ha nem Viktor nevetségessé válik! ,”
 • 22. bambinaXX 2011. október 05. 03:12
  „19, 25! Egyetértek!
  azt nem értem, mások hogy-hogy nem??! nem itt éltek az elmúlt 20 évben..?”
 • 21. jozko 2011. október 04. 22:50
  „16.

  934...:

  Csak sorjában.
  Most /még/ nem Orbán Viktor elszámoltatása van folyamatban -
  /Az ő beosztásukban nekik erre a megválasztásuk pillanatától számítaniuk kell!/

  Kéred, egy dolgot mondjak, amiért Gyurcsány Ferencet el lehet ítélni.
  Nem tudok.
  Úgy értem: egyet nem tudok!
  Ha mégis összefoglalom /sűrítem/, azt kell mondjam:
  Gyurcsány Ferenc / mint minden felelős beosztást betöltött és betöltő vezető/ felel azért, amit tett -
  és amit tenni elmulasztott.
  Számomra ez a mérce létezik.

  Minden olyan felelős beosztást betöltött és betöltő politikai és gazdasági vezető, aki százmilliós /milliárdos/
  vagyonra tett szert úgy, hogy közben a reá bízott nép, ország, gazdasági ágazat ellehetetlenült, eladósodott ,
  megszűnt, mert szétlopták, privatizélék vagy elkótyavetyélték - az ott fogllalkotztatottak /vagy korábban foglalkoztatottak/ elnyomorodtak, eladósodtak -büntetőjogi felelősséggel, elszámolással tartozik!

  Én azt nem értem , miért kell ezen felháborodni?Az én véleményem még nem ítélet -az a Bíróságra tartozik!
  Ha rajtam múlott volna, a "rendszerváltást" időben és alaposabban végrehajtottuk volna.

  Gyurcsány Ferenc miattam ne aggódjon : semmi beleszólásom az ő megítélésébe.
  Még valamit: biztosan látod, hogy nem rajongok az ex-miniszterelnökért, de annyira megtisztelem, hogy a nevén szólítom, nagy kezdőbetűkkel!
  Néhány <moderálva> kevés fogalma van a politikai vitakultúráról...”
 • 20. vadfarkatlan 2011. október 04. 20:08
  „Feri azt ígérte, hogy vádlott helyett vádló lesz, de eddig csak vádaskodott. Ha már nem tud vitatkozni a tartalommal, akkor a személyt igyekszik hitelteleníteni. Gyenge próbálkozás. Úgy látszik gyáva az elvtárs.
  Ami a kitüntetést illeti. Ha Fletó szerint a kitüntetés annak a bizonyítéka, hogy a főügyész Orbán utasításait hajtja végre, akkor ezt vehetem annak a beismerésének, hogy Gergényi kitűntetése jutalom volt, amit a politikai utasítás végrehajtásáért kapott?”
 • 19. Queenmargareth 2011. október 04. 19:48
  „...és ezt a mostani kormánynak köszönheti, mármint népszerűségét.
  Ezzel csak az a baj, hogy megint kettőjükről szól minden az országban.
  Nem csak ez a két miniszterelnök létezik, nem 8 évről, hanem 22 évről van szó.”
 • 18. tótkomlósi 2011. október 04. 19:30
  „17. bubuk 2011.10.04. 18:01

  Embör!

  NEm tünt még föl, hogy mindent más szájába adnak, hogy ne az ő nevük kerüljön összefüggésbe az üggyel?”
 • 17. klj_54 2011. október 04. 18:54
  „Nem érdekel, hogy bűnös-e Fletó, mert azt a bíróság előtt tisztázzák.
  De az roppant szimpatikus ahogy kiálltak Gyurcsány mögött!
  Ez a fajta szolidaritás hibádzik a ma emberéből:(”
 • 16. papika56 2011. október 04. 18:34
  „T.17.
  Ne felejtsd el ez a Schiffer ov. rokona.
  Oda kellene ültetni a vádlottak padjára : az elmúlt 21 évben meggazdagodott, milliárdosokat. Akik fillérekért vették meg az ország vagyonát. Ma milliárdjaik vannak ! Pl: MAL zrt. 10 millió Ft-ért vette meg a tulaj a céget. Egy lakás áráért ! Ma több száz milliárdot ér ! v. ott a Emfesz --amit 1 dollárért adtak el , és 200 milliárdot ér ! v. Sintér S vagyona ---honnan származik ??? ......stb.
  Na ezeket a szemétségeket kellene kivizsgálni ! Elszámoltatni !!!!!”
 • 15. babar 2011. október 04. 18:24
  „Az Mszp-ben folyó hatalmi harcban Gyurcsány meg fog erősödni! Bármennyire is kerülik a látszatát, de Mesterháziéknak nagyon nem jókor jött ez a meggyanúsítás, mert felsorakozik a párttagság a HŐS mögött! Bukta lesz a szociknak!”
 • 14. bubuk 2011. október 04. 18:01
  „Schiffer A. (LMP) jelentette föl, mégis mindenki Orbánra hajt. Embörök, gondókozni is teher néha?”
 • 13. jozko 2011. október 04. 16:42
  „Robin!

  Ki akarsz állni ilyen ügyek vádlottjai mellett?
  Ügyvéd lehetsz...”
 • 12. robinhood46 2011. október 04. 16:29
  „Tisztelt olvasó,
  ez a per nemcsak egy romlott rezsim arcát mutatja, hanem azt is, hogy milyen szintű emberek élnek ebben az országban. Ez a mi szégyenünk is, hogy a mi hazánkban ilyen szintű vádakra valakit meg lehet hurcolni. Nem kell szeretni Gyurcsányt, de egy ilyen pert eltűrni mocskos aljasság, e vádak primitív bosszúból fakadnak, és primitívebb bosszúra tüzelnek. Én bárki mellett kiállnék, ha ilyen vádakkal illetnék. A magam nevében megkövetem Gyurcsányt. üdv. robin”
 • 11. bubuk 2011. október 04. 16:27
  „Hajrá,ügyészek! Nálatok a pont!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: nagyon versenyképes ország leszünk

A miniszterelnök szaúd-arábiai útján elmondta, Magyarország nagy munkában van, zajlik az ország teljes újjászervezése, átalakítása. Tovább olvasom