Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány: Nyugodt politika kell a gazdasági fejlődéshez

Az MSZP elnöke szerint a kívánt fejlődés elérésének érdekében a következő évtized végéig ötven százalékkal kell növelni az oktatásra, a tudományra és a kultúrára szánt állami pénzeket.
Csak nyugodt politikával lehet a gazdasági teljesítményt növelni, miközben meg kell őrizni a szociális biztonságot - mondta az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának szombati országos értekezletén Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP elnöke szerint a kívánt fejlődés elérésének érdekében a következő évtized végéig ötven százalékkal kell növelni az oktatásra, a tudományra és a kultúrára szánt állami pénzeket. A nyugdíjak reálértékét az inflációhoz és a nettó keresetnövekedéshez kell igazítani, csökkenteni kell a járulékterheket és legalább félmillió embernek kell munkát adni.A legfontosabb feladat, hogy a jelenlegi 4 milliónál többen dolgozzanak Magyarországon, és együtt több jövedelmet állítsanak elő - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint ehhez az oktatás, a tudomány és a kultúra támogatására szánt pénzt 50 százalékkal kell növelni a következő évtized végére. Ezzel lehetővé válik, hogy félmillió új munkahely jöjjön létre. A kormányfő szerint így csökkenteni lehet a gazdaság járulékterheit, ugyanis jelenleg kevesen fizetnek sok pénzt a közösbe.

Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad engedni, hogy a versenyjavító intézkedések a szociális biztonság rovására menjenek. Az MSZP elnöke példaként a 3 millió nyugdíjas helyzetét említette. Szerinte az inflációt és a nettó keresetnövekedést egyformán figyelembe kell venni a nyugdíjak mértékének kiszámításakor. Az MSZP elnöke szerint nem szabad feladni a reformpolitikát, ám a tempót a társadalommal közösen kell meghatározni. A kormányfő azonban megjegyezte: a pillanatnyi igények nem győzhetik le a hosszú távú érdekeket. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a Fidesztől az elmúlt 6 évben nem látott programot, így azonban nehéz a jövőről vitatkozni.

A pártelnök szerint a következő évtized végére a fenntartható és mindenki számára biztosított európai életminőség megteremtésére a szocialistáknak van esélyük. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a 2002 óta a munkavállalók jövedelmének reálértéke 30 százalékkal, míg a nyugdíjak vásárlóértéke 40 százalékkal emelkedett, miközben csökkent a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelmek között. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a 80-as évek eleje óta a szocialisták és a liberálisok folytatták a "legbaloldalibb" politizálást Magyarországon.

Csak a szociális kérdésekkel együtt lehet választ adni a gazdasági kihívásokra - fogalmazott a szombati értekezleten Kiss Péter. Az MSZP alelnöke hozzátette: a történelmi tapasztalatok az mutatják, hogy nem lehet egyes társadalmi csoportok kiszorításával versenyképessé tenni az országot. A tanácskozáson felszólaló szociális és munkaügyi miniszter szerint a munkaképtelen embereket pénzzel kell támogatni, ám a többieket vissza kell vezetni a munkaerőpiacra. Szűcs Erika hozzátette: ez lehet az alapja a kormány szociálpolitikájának.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. zweistein 2008. október 09. 09:22
  „Még túl is becsültem a max 2%-kal:
  Legfeljebb 1 százalékos gazdasági növekedés várható
  A kisebbségi szocialista kormány által várt 3 százalék helyett legfeljebb 1 százalékos gazdasági növekedést tart elérhetőnek Magyarországon jövőre a Morgan Stanley.”
 • 57. azul 2008. október 07. 21:32
  „Feri a nyugodtsághoz az kellene hogy csapatoddal együtt követnéd Horn Gábor útmutatását amit anépszavazás estjén megadott számodra kifejezve a népakaratot!”
 • 56. Pupets 2008. október 07. 18:28
  „A legnagyobb a tegnapi Gyurcsány féle előadás volt az esti híradóban!
  A közlekedésügyi miniszter lemondását és annak elfogadását olyan érzékenyen élte át, hogy az egy Oscar-díjat megérne! Esküszöm majdnem megsajnáltam szegényt!”
 • 55. macilaci 2008. október 06. 11:09
  „9. hozzászólás Bubuka 2008.10.05. 17:28
  Én nyugodt vagyok!!!!I....)))DDDD Idegeskedni meg azok fognak,akik visszaélnek a nick-nevemmel!
  Persze,hogy van élet!Mint ahogy vityikéék nélkül is !!!Volt,van,lesz!!!!Nem kicsit!!!Nagyon !!!!
  ""A turisták kosaraival meg óvatosan!"""Lécci,fejsd már ki bővebben!
  ""Csókoltatlak!""Köszönöm!Vannak rá jelentkezők...”
 • 54. dynamic 2008. október 05. 21:46
  „Bajnai azt mondta, hogy "Divatba jött az erős állam!" és a "legstabilabbak" vagyunk a régióban. Milyen lehet a többi?”
 • 53. FFFF 2008. október 05. 21:25
  „Goromba! Ezek szép írások,de..................Nézz utána azért máshol is ,és másold be azt is ,köszi.”
 • 52. sff 2008. október 05. 21:11
  „14. Ügyes vagy azért te is, egy félórás beszédből ezeket vagdosod ki!”
 • 51. vakság 2008. október 05. 19:14
  „goromba !
  Jó úton járunk,hogy idejussunk !Csak azt nem tudom,örülni kellene-e ?
  A franc tud itt kiigazodni,kinek higyjünk,hogy aztán meg ne sirassuk !”
 • 50. gromba 2008. október 05. 19:02
  „Nyugodt építkezés 5: (külpolitika)
  "Szlovák sajtóbeszámolók szerint a második legnagyobb pozsonyi koalíciós párt vezetője a kapipálvágási avatáson ismét ,,kócos asszonyságnak", majd ,,szegénykémnek" nevezte Göncz Kingát. Kifogásolta, hogy a magyar külügyminiszter fenyegetőzik és kérdéseket tesz fel Robert Fico szlovák kormányfőnek, akinek - mint mondta - a bokájáig sem ér."

  Ja, Fico is szocialista. Slota nálunk kb. a fénykorában lévő Csurkának felelne meg. (Szép kis koalíció.)”
 • 49. Bubuka 2008. október 05. 17:28
  „Macikám! Hát újra itt vagy? Úgy látom nem tudsz túllépni Gyurcsányon! Nyugodj meg! Gyurcsány után is van élet! Mi az hogy?
  A turisták kosaraival meg óvatosan!
  Csókoltatlak!”
 • 48. macilaci 2008. október 05. 14:53
  „Az irígység nagy úr !!!!vityike hazatért,majd ő sumiszkával megoldja...”
 • 47. goromba 2008. október 05. 13:44
  „Nyugodt "építkezés" 4: (speciel az építőiparban):
  Csődhullám előtt az építőipar
  Tovább rontja az egyébként is nehéz helyzetben lévő építőipari szektor kilátásait a világban zajló pénzügyi válság - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke. Tolnai Tibor szerint a bankok már most is csak jelentős felárral adnak hitelt, ha adnak egyáltalán, mivel az építőipari cégeket jelentős kockázatú adósnak tartják a pénzintézetek. Hozzátette: forrás híján sok vállalkozás fog csődbe menni.
  Utoljára frissítve: 2008. október 5., 13:00

  Az építőanyagok ára növekszik, ezért egyre több tőkére lenne szüksége az építőipari cégeknek, a kereskedelmi bankok azonban fokozottan kockázatosnak tartják az ágazatot, ezért csak nagyon drágán vagy egyáltalán nem adnak hitelt - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke. Tolnai Tibor hozzátette: tovább nehezíti a helyzetet, hogy az önrész, amit eddig a vállalkozásoknak kellett állniuk, jelentősen, akár 15-ről 30 százalékra nőhet. Ezt sok cég nem tudja majd állni, hiszen a magyar építőipari vállalatok jelentős része egyébként is alultőkésített, nem rendelkezik szabad pénzeszközzel.

  Ez a folyamat újabb csőd-, illetve felszámolási hullámot indíthat el. A bankok, bár még csak másfél hónapja látszanak a hitelpiaci válság jelei, már most kamatot emeltek, és ennek hatása csak a következő hónapokban fog érvényesülni - hangsúlyozta az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke, megjegyezve: durva változások várhatók.Tolnai Tibor szerint a már megkezdett beruházások is veszélyben vannak: számos projekt bedőlhet, hiszen a kivitelezők nem lesznek képesek tovább finanszírozni a munkát. Az építési vállalkozások szövetségének elnöke hozzáfűzte: nem szeretné megbecsülni, hány vállalkozás mehet tönkre a következőkben, de úgy véli, a mostani, többszörösen hátrányos szituáció keményebb csődöket eredményez majd.”
 • 46. goromba 2008. október 05. 13:37
  „Nyugodt "építkezés" 3:
  Akár sztrájkolni is hajlandóak a tűzoltók, ha a kormány jövőre sem rendezi bérpótlékaikat. Hócza György - a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivője - elmondta: azt sérelmezik, hogy a kormány folyamatosan ,,ingyenmunkára kényszeríti" őket. Más munkavállalóknak ugyanis csak heti 40 órát kell dolgozni, nekik viszont 48-at írnak elő - úgy, hogy a különbséget, azaz a heti 8 órát nem fizetik ki.Hócza György hozzátette: 10 éves szolgálat után egy beosztott tűzoltó havonta nettó 110 forintot keres a pótlékokkal együtt. Tiltakozásuk formájáról az október 7-én kezdődő siófoki országos választmányi ülésen döntenek.”
 • 45. goromba 2008. október 05. 13:35
  „Nyugodt "építkezés" 2:
  Mégis elvonja az egészségügytől a reformokkal megtakarított milliárdokat a Gyurcsány-kormány. A 2009-es költségvetés tervezetében reálértékben 40-50 milliárddal csökken az egészségügy finanszírozása. Az Egészségbiztosítási Alap pedig ismét mínusszal, 5,2 milliárdos hiánnyal zárna a tervek szerint.
  Bár korábban Gyurcsány Ferenc is azt ígérte, hogy a reformmal megtakarított összegeket visszaforgatják az ágazatba, a kisebbségi szocialista kormány most ebből a pénzből inkább a 4 százalékos járulékcsökkentés költségeit finanszírozná. Mintegy 2 milliárd forinttal csökken a háziorvosi ellátás kerete jövőre és százmillióval kevesebb jut fogászatra is. A már amúgy is rendkívül eladósodott kórházak pedig 6-7 százalékos újabb megszorítással számolhatnak. A mentőszolgálat is újabb elvonással szembesül, mert költségvetésüket lényegében a 2007-es szinten fagyasztja be a kormány.”
 • 44. goromba 2008. október 05. 13:33
  „Nyugodt építkezés 1:
  Igazságtalannak tartaná a családi pótlék bruttósítását, azaz megadóztatását a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). Az SZDSZ javaslata alapján a legmagasabb adósávba tartozóknak 36 százalék adót kellene fizetniük a családi pótlék után. Egy havi bruttó 250 ezer forintos jövedelemnél gyermekenként havi 3 ezer forint mínuszt jelentene. A nagycsaládosok azért tartják igazságtalannak a javaslatot, mert az nem veszi figyelembe a gyermekek számát. Szerintük ugyanis havi félmillió forintos kereset mellett is lehet létminimum alatt élni, hogyha kellő számú gyermeke van az illetőnek. Hangsúlyozzák azt is: az intézkedés a gazdagabb családokat arra kényszerítené, hogy ne vallják be minden jövedelmüket.”
 • 43. grenadle 2008. október 05. 13:23
  „Bocsánat nem Lakme, hanem Salome. (Keverem már a női neveket, lebuktam, mint Ferenc Őszödön.)”
 • 42. grenadle 2008. október 05. 13:21
  „"Minden elemző egybehangzó vélekedése szerint Magyarországra csak áttételesen és viszonylag csekély mértékben hathat a kibontakozó és egyre inkább Európára is átterjedő nemzetközi hitelválság. A magyar pénzügyi rendszer stabil. Egyetlen betétest sem fenyeget az a veszély, hogy ha holnap ki akarja venni a pénzét, akkor az ügyintézők széttárják a kezüket, mondván: sajnos nem tudunk fizetni. Ezzel együtt is vannak és lesznek olyan hatások, amelyek érintenek bennünket."

  Kedves Lakme! A legnagyobb baj az, hogy a miniszterelnökúr már megint lhülyének nézi a választókat. Mert a fenti dolog valószínűleg tényleg nem fog bekövetkezni (legfeljebb nyomnak a nemzeti pénznyomdában néhász millió tízezrest). Ami viszont be fog következni az a következő: A magánnyugdíjpénztár majd értesítést küld, hogy a pénzpiaci válság miatt a befizetett összegből kb. egyévi befizetésnek megfelelő összeg "elveszett" ezért az Ön várható nyugdíja x összeggel alacsonyabb lesz! Vonatkozik ez minden befektetéshez kötött életbiztosításra is. És nehogy azt higgye, hogy ezt Gyurcsány nem tudja!?”
 • 41. Lütyő 2008. október 05. 13:20
  „Imádom a mi Ferinket! Már szinte "kiéheztem" a családi pótlék megadóztatására! Már alig várom, hogy végre "megcsináljuk" és hogy nagyon "büszkék" lehessünk erre a csodálatos dologra! :)”
 • 40. salome 2008. október 05. 13:11
  „Grenadle!
  "Minden elemző egybehangzó vélekedése szerint Magyarországra csak áttételesen és viszonylag csekély mértékben hathat a kibontakozó és egyre inkább Európára is átterjedő nemzetközi hitelválság. A magyar pénzügyi rendszer stabil. Egyetlen betétest sem fenyeget az a veszély, hogy ha holnap ki akarja venni a pénzét, akkor az ügyintézők széttárják a kezüket, mondván: sajnos nem tudunk fizetni. Ezzel együtt is vannak és lesznek olyan hatások, amelyek érintenek bennünket."

  Nem meri senki kimondani ennek ellenkezőjét, mert addig nincs baj, amíg a betétesek pénzüket a bankokban hagyják.
  Ha a betétesek megmozdulnak itt is csőd lesz!
  Van-e vésztartaléka az országnak ez itt a nagy kérdés? Gyurcsány szerint semmire nincs pénz, ezt egyetemisták előtt közölte is!”
 • 39. akutyafáját 2008. október 05. 12:53
  „homer,..homer !
  De nagy buta vagy ! Mosod magad.Próbálsz magyarázkodni !
  Én,a 15. komment mezoszopránnak válaszoltam,de te nyavajogsz itt.Vagy homer= mezoszoprán nickkel,vagy ki tudja,még melyikkel.
  Te értelmes ember !Produkáld magad !”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Készen állunk a cselekvésre

A kiégett baloldallal szemben itt egy friss, tetterős, ambiciózus jobboldal, amely készen áll a… Tovább olvasom