Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány Orbán segítségét kéri

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán arra kérte a szintén Brüsszelben tárgyaló Orbán Viktort, hogy vesse latba befolyását és győzze meg az Európai Néppárt pártelnökeit, hogy támogassák Magyarország javaslatait az Európai Unió kormány- és államfőinek szerdai és csütörtöki tanácskozásán - mondta el a kormányszóvivő.
Daróczi Dávid hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is alelnökként vesznek részt szerdán az európai szocialisták, illetve az Európai Néppárt pártelnöki találkozóján. Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke ezért kereste meg Orbán Viktor kabinetfőnökét, hogy arra kérje az MSZP elnöke nevében a Fidesz elnökét, hogy érje el Magyarország 4 pontos javaslatának támogatását.

A magyar kormány korábban már javasolta az Európai Uniónak, hogy új európai szabályozásra van szükség a pénzügyi tevékenységek felett, továbbá egységes felügyeletnek kellene alakulnia. Emellé három javaslatot vittek Brüsszelbe. Az egyik értelmében a különféle kohéziós, fejlesztési alapokból több pénz jutna a kis- és közepes vállalkozásoknak, a programokon belül csökkenne az állami önrész. Azt indítványozza a kormány, hogy a térségünkben lévő országok számára rendelkezésre álló fejlesztési alapok pénzét válság esetén gyorsan lehessen átcsoportosítani egymás között, ami ma nem lehetséges. Azt is javasolják, hogy recessziós időben a tagországoknak csak 3 százalékos államháztartási hiány elérése legyen kötelező, annál lejjebb ne kelljen menni. Magyarország idén elérheti ezt a szintet, tehát nem felmentést szeretne kérni - mondta korábban Gyurcsány. Végezetül azt szeretnék elérni, ha minden uniós ország részesüljön az Európai Központi Bank azon pénzügyi intervenciós eszközökben, amelyeket Magyarország kapott meg a minap.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc folyamatosan kapja az információkat a magyar piacok eseményeiről és folyamatos kapcsolatban van munkatársaival, a kormány tagjaival és a pénzügyi szerevezetk vezetőivel is. A miniszterelnök többek között Simor András jegybank.elnökkel is beszélt már szerdán.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Rossz a gazda 18-éve 2008. október 16. 17:00
  „Hazugság hogy nincs pénz, még a levegő vételért is adózunk.”
 • 35. oktober 2008. október 16. 16:18
  „Az Unio nelkül ugyanis, amit nagyon sokan nem helyeselnek, Magyarorszag valoban egy emlitesben kerülne fel barmelyik "bananköztarsasaggal"!
  Milyen nagy szerencse hogy az Europai Központi Bank, 5 MILLIARD
  EUROT adott Magyarorszagnak. Ugyanis, Magyarorszag egy szinten van Izlanddal!
  Szerintem, a forumon a problemahoz kepest meg mindig nagyon kevesen irnak.
  Zweisteinen kivül ugy latom, sokan nem is ertik az összefüggeseket. Igy nem csoda, ha egy kormany mint peldaul a mostani ennyire kihasznalja az emberek tudatlansagat!”
 • 34. zweistein 2008. október 16. 08:40
  „Felkerültünk a negatív figyelőlistára

  Tessék, már itt is hitelminősítő híre:

  Negatív figyelőlistára került a szuverén magyar adósi besorolás a Standard & Poor´snál. Az egyik legnagyobb hitelminősítő leminősítéssel fenyegeti Magyarországot a magyar pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva, miután a nemzetközi sajtó már a csőddel küzdő Izlanddal együtt kezdte emlegetni hazánkat. A hír időzítése a szakemberek szerint azt mutatja, hogy a piac negatívan értékelte Gyurcsány Ferenc brüsszeli bejelentését arról, hogy már a Nemzetközi Valutaalappal is tárgyaltak arról, hogy szükség esetén hazánk segítséget kapjon a válsághelyzet kezelésére."

  Az utolsó mondatra már korábban is utaltam: zweistein 2008.10.15. 17:51”
 • 33. zweistein 2008. október 16. 08:36
  „Logaritmusnak a mai újságokból:
  "Már a 11,08 százalékos kamat fejében sem bíznak meg a magyar államban a befektetők, pedig ennyi felárat csak Indiában, Kolumbiában vagy Mexikóban kaphatnak a pénzükért. Három hónapra sincs számunkra bizalom - még 9,98 százalékos uzsorakamatért sem. A magyar állampapírpiacról eltűntek a vásárlók: a spekulánsoktól kezdve a nagy biztosítókon keresztül egészen a kisbefektetőkig. Mindez azért, mert egy miniszterelnök - nevezzük Gyurcsány Ferencnek - személyesen nyugtatgatja a piacokat, majd a Nemzetközi Valutaalaptól kér segítséget, amivel pánikreakciót vált ki: mélyrepülésben van a börze, és tovább gyengül a forint." (MN)

  Maga beszélt 2-3%-os kamatokról?? (Magyaroknak persze, de a külföldi befektetőknek ennyi már nem elég, mellesleg nem is VOLT elég: 6-7%-ot eddig is fizettünk, euróban ebben-abban.)”
 • 32. zweistein 2008. október 16. 08:19
  „"Eltitkolta a kormány, hogy hosszabb ideje lényegében a fizetésképtelenség határán állt az ország. Az Európai Központi Bank (EKB) döntése alapján a kockázatosabb európai értékpapírokat is beszámítják, mint amilyen a magyar állampapír is. Ez lényegében azt jelenti, hogy az EKB felvásárolja a magyar állampapírokat, amivel gyakorlatilag kezességet vállal a magyar államadósságért. Az ország a közösségi pénzintézettől eurót kaphat a kötvényekért. Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag elhárult az államcsőd veszélye, ami az állampapír piac múlt heti befagyása óta állt fenn."

  Az államcsőd nem csak azt jelenti, hogy az állam nem képes a hiteleit törleszteni, hanem azt is, hogy nem képes a kötelezettségeinek eleget tenni. Mik ezek?
  nyugdíj
  közalkalmazotti, köztisztviselői fizetések
  adórendszerből adódó visszatérítések (ÁFA pl.)

  Államcsőd közeli helyzetet jelez, ha az állam megszegi ígéreteit:
  13. havi fizetés, 13. havi nyugdíj
  rögzített béremelések elhalasztása (bérbefagyasztás)

  Egyébként elég szomorú, hogy az állam eszetlen pénzköltését, korlátlannak hitt eladósodását, most azokkal fizettetik meg, akiken a legegyszerűbb behajtani, miközben pontosan ezeknek az embereknek a jólétére esküdtek fel.

  Hekaté, köszönöm.

  Ja, ma hitelminősítés szempontjából átestünk a "negatív" oldalra. Őszintén megkérdezném logaritmustól, vajon ezek a hitelminősítők miért vannak, ha az állam a legjobb adós?”
 • 31. Hun 2008. október 15. 23:35
  „Most akkor mi a palya? Ferenc es csapata nem nepszeru kulfoldon?? Magyarorszagon pedig sokan meg mindig oket istenitik! Ezt komolyan nem ertem, a jol mukodo fejlett orszagokban ennyire butak lennenek, hogy nem biznak bennuk! Eddig majdnem minden mediabol azt lehetett tudni, hogy Gyurcsany Ferencnek sokkal, de sokkal nagyobb a befolyasa a "nemzetkozi vizeken", mint Orban Viktornak, ezert fog bearamlani a sok kulfoldi toke az orszagba! A tortenet eddig azt tukrozte, hogy Orban egy kis senki, akivel szoba sem all senki kulfoldon!
  Bocsanat az ekezetek hianya miatt! En kulfoldon elek es nem gyozom magyarazni az ittenieknek, hogy a magyarok nem ilyen butak, csak csunyan at lettek verve! Kitartas mindenkinek, illetve: EBRESZTO!!! (Ezzel semmikeppen nem uszitani szeretnek. Mikor ebred az ember, kinyitja a szemeit!)

  Ui.: Lehet, hogy hulye vagyok a politikahoz es hulyesegeket irtam, de komolyan aggodom az orszagert, ill. a benne elo Magyarokert! Es most nagy a baj, tenyleg nagy! Mi jon ezutan?? Megszoritasok, hogy helyrealljon az egyensuly???”
 • 30. hekaté 2008. október 15. 22:48
  „Ebben egyetértünk,bambinó!”
 • 29. bambinó 2008. október 15. 22:06
  „A legnagyobb baj,hogy semmiféle együttműködés nincs a politikusok,gazdasági vezetők között csak a párthoz tartozás dönt mindenben.A hatalom megszerzése a lefőbb cél a többi nem érdekes.Össze-vissza beszélnek,minket hülyének néznek.Igy azután az egyszerű emberekre is ráterjed a gyülölködés.Ezért azután nem jutunk egyről a kettőre.Annyi hülyeséget,hazugságot mondanak a vezetőink csak azért,hogy bebizonyitsák,hatalmas fizetésük megérdemelt.Sajnos az országban eluralkodott az egymás elleni harc.Senki nem tisztel senkit és semmit.”
 • 28. hekaté 2008. október 15. 20:52
  „Nem vagyok zweistein védőügyvédje, de hogy őszinte legyek tőle még egyetlen "ócsárkodást" sem olvastam, annál többet viszont a "másik oldal" fórumbeli képviselőitől. Amit eddig zweistein leírt,azok tények, amik mint tudjuk makacs dolgok. Elemzéseiből sokat lehetne tanulni, ha egyesek komolyabban vennék.Ez a válaszom többek között 1 véleménynek is. Ne "hajtsunk neki" igaztalanul senkinek sem, csak azért, mert hozzászólásaiban nem az elvbarátaink álláspontját képviseli!”
 • 27. zweistein 2008. október 15. 20:43
  „26-os: főleg idéztem! Kínos mi?
  Érdemes lenne Gyurcsány reakcióit megvizsgálni például Orbán együttműködési javaslataira. Orbán legalább betartotta az ígéretét. Gyurcsány pedig Orbánnak nem ígért semmit. De nem viszem túlzásba, akit érdekel úgyis megnézheti. Logarnak: Mi a demagógia abban, hogy 1200 milliárd a törlesztőrészlet? Vajon miért kapkod a Jegybank és az Államadósságközpont kedvező konstrukciók kialakításán? Itt bizony az autópálya nem segít!”
 • 26. csak 1 vélemény 2008. október 15. 19:59
  „zweistein !
  Úgy látom,ezen a fórumon te vagy a szóvivő !
  A betyárját !Érted osztani az észt !Nagyon ráérsz,hogy állandóan a politikát böngészed.Főleg ami fogadhoz való,és kedvet ad az ócsárkodásra.”
 • 25. kekecke 2008. október 15. 19:33
  „ajajjjaj . . .”
 • 24. mugri 2008. október 15. 19:28
  „Logaritmus 2008.10.15. 18:13
  LukSzusz: még jó, hogy Orbán, Torgyán, Semjén, stb. egy 2 szobás panelben nyomorognak.

  logicseek, bennöd éggy agygyrákk nembíírr kifelylöddni táptalally hijján. Néköd a nyali mán télleg evötte mégaz iddeggdúccajid iss, he-he”
 • 23. deakicska 2008. október 15. 18:27
  „Már a címből látszik, hogy Gyurcsány totál elmebeteg!
  Összevissza hablatyol, az ellenzék segítségét kéri saját, szánalmas kis túlélési játszmájához. Hát mondjam, vagy mutassam?!
  Orbán nem jól teszi, hogy elmegy szombaton ennek az agybeteg nek az összerántott ötletelésére, kár jelenlétével legitimálni ezt az újabb nevetséges akciót.”
 • 22. Logaritmus 2008. október 15. 18:13
  „LukSzusz: még jó, hogy Orbán, Torgyán, Semjén, stb. egy 2 szobás panelben nyomorognak.”
 • 21. Logaritmus 2008. október 15. 18:12
  „zweistein: borzasztóan demagóg vagy, a hírTV stílusa pedig a köpőcsészéhez hasonló. A magyar államkötvény az egyik legbiztonságosabb befektetés. Az államadósság mellett azt sem ártana nézni, mire ment el a pénz: volt egy pazarló egészségügyi TB rendszer, ami vitte a milliárdokat, mára a reformnak hála elmúltak ezek az idők. Kár, hogy a vizitdíjat a hülye fidesz az emberek ellen fordította pedig közös érdek lett volna az, hogy ne legyen pazarlás. Sebaj. Felépült párszáz Km autópálya, a főváros körül az M0, Szegeden 3.4 milliárd ment el a közoktatás fejelsztésére, épületek felújítására, stb. és ez az országban mindenhol így volt/van. Ez a pénz nem a levegőben volt és csak az a kérdés hogy ez a fajta infrastruktúra fejlesztés és befektetés az oktatásba mi a picsáért fáj a Fidesznek azon kívül, hogy ők tojtak ezekre a dolgokra amikor lehetőségük lett volna fejleszteni Magyarországot. Szegeden megújult a Kárász utca...sag schon! Na és? Az autópálya, fürdőfejlesztés, stb. már inkább hoz tőkét a városba,

  Ja, hogy ez pénzbe kerül? Ja, hogy ehhez 2-3% kamatozású hitelt vett fel az állam? Ebben mi az új? A Fidesz idején is vettek fel hitelt, meg fodítottak át régi hitelt újba csak éppen hülye és felesleges dolgokra költötték mint pl. olimpiai megvalósíthatósági tanulmány és a földgáz árának pótlása annak javára is, aki nem is szorult rá.”
 • 20. LukSzusz 2008. október 15. 17:59
  „"lakos" igazad van,hozzák vissza azt a rengeteg pénzt,ingatlant,egyebet amit ez a komcsi banda ellopott,nézzétek meg például Bajnai vagyon nyilatkozatát,Néró császárnak nem volt annyi vagyona mint ennek a tetűnek.Most lapít mint szar a fűben,Lendvai Botox Ildikó is csak a másikat tudta ócsárolni,most az is behúzza fülit-farkát.Elvtársak,6 éve loptok-csaltok,most meg az ellenségetek seggit nyalnátok?Ez is a komcsi szellemre vall.”
 • 19. zweistein 2008. október 15. 17:58
  „Na erről van szó (1 perccel gyorsabb voltam, mint a HírTV, he, he):
  2008-10-15 17:42
  Zuhan a forint, hullott a BUX
  Hét százalékot gyengült délután négy óráig a forint, az euró jegyzése 270 fölé zuhant. Elemzők szerint a magyar fizetőeszközt a nagy külföldi spekulatív befektetési alapok rontották le, mert rosszul sült el a segítő szándékú IMF bejelentés.
  Folyamatosan zuhant a BUX is, a budapesti értéktőzsde délutánra több mint 12 százalékot romlott. (...) A Magyar Nemzeti Bank nyilatkozata szerint rövid időn belül életbe léptetnek egy intézkedési csomagot, amelynek célja a befagyott magyar állampapírpiac újraindítása.”
 • 18. zweistein 2008. október 15. 17:51
  „77-nek: Kedves 77!
  Ha Magyarország mégis csődbemegy, az CSAK annak "köszönhető", hogy az államadósság közel 17 000 milliárd forint, melynek kamata kb. évi 1200 milliárd. Ha ezt a kamatot nem tudjuk finanszírozni, mert nem veszi meg senki a magyar kötvényeket, na akkor van államcsőd.
  Ugye nem kell magyaráznom, hogy a 2002-ben még évi 200 milliárd körüli hitelkamat még finanszírozható volt, az 1200 milliárd már kevésbé. A befektetők pedig ebben a válságos helyzetben a kockázatos helyekről kiveszik a pénzüket, vagy nem fektetnek be. Magyarán, azok hozták csődközeli helyzetbe Magyarországot, akik a hihetetlen mértékű államadósságot felhalmozták!
  Sajnos ma Gyurcsányt megint "félreértették" egy nyilatkozata kapcsán, amikor Magyarországot Izlanddal együtt emlegette, mint az IMF által megsegítendő országokat. Sokan ennek tulajdonítják a forint mai gyengülését, és a tőzsde 12%-os esését.”
 • 17. Chilli 2008. október 15. 17:45
  „HAHÓ MINDENKI! Aki nyugdíjas, nem mind hülye! Én soha nem szavaztam mszp-re!!!! és nem is fogok!!!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófa a lakáshitel-piacon?

A devizahitelezés visszafogása – amit az MKB mellett már a Volksbank is bejelentett –… Tovább olvasom