Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Gyurcsány: Orbán szája nagyobb, mint a képessége

A jelen helyzetben a baloldalnak nincs oka rá, hogy lelkiismeret furdalása legyen, ezt az állapotot Magyarország készen kapta - mondta Gyurcsány Ferenc.
Gyurcsány Ferenc szerint a gazdasági válság megoldásához erőfeszítés kell, és ezt az erőfeszítést az emberek tehetik meg. Aki erről lebeszéli őket, az szélhámos - fogalmazott. Az ellenzék magatartását bírálva a kormányfő arról beszélt, hogy nem lehet elhitetni az emberekkel, hogy nem kell semmit tenni ahhoz, hogy változás legyen. A magyar baloldal feladata, hogy Magyarországot megerősítse abban a hitben, hogy cselekednie kell - hangsúlyozta. A miniszterelnök a Fidesz elnökének évértékelőjével kapcsolatban azt mondta, hogy ennél üresebb beszédet régóta nem hallott. Kár volt kétszer elhalasztani, de megtartani volt a legnagyobb kár - fogalmazott. Orbán szája nagyobb, mint a képessége - jelentette ki a "Válságkezelés és növekedés - Stratégia az erős Magyarországért" elnevezésű konferencián szerdán, Tatabányán azt is megjegyezve, hogy ez nem politika, hanem gyávaság.

A miniszterelnök a moszkvai látogatásával kapcsolatban megjegyezte: Magyarországnak nem voltak olyan lehetőségei, mint Oroszországnak,ahol az állam tartalékának felét, azaz 200 milliárd dollárt fel tudtakhasználni a válság kezelésére. A recesszió az egész világot kihívások elé állítja, azonban nincs másolható példa ennek megoldására, Magyarországnak is magának kell cselekednie - tette hozzá. A magyar kormánynak kevesebbet kell költenie, ahogy ezt teszi is tavaly október óta.

A válság legnehezebb következményének a munkahelyek esetleges csökkenését nevezte Gyurcsány Ferenc. A legfontosabb feladatnak is a munkahelyek megóvását tartja a kormányfő, akár a munkahét csökkentésével is. Ekkor utalt a kormány által javasolt négynapos munkahétre is. Eszerint négy napot dolgoznak a munkavállalók, az ötödik napon pedig képzésen vesznek részt. Ezt a napot az állam kifizeti a munkáltatónak. Gyurcsány Ferenc szerint ezzel minden ötödik munkahelyet meg lehet menteni. A miniszterelnök azt mondta: ha a négynapos munkahét is hosszú, akkor legyen háromnapos, így kevesebb lesz a bér is, de mindenképpen meg kell őrizni a munkahelyeket.

A Reformszövetség és Bokros Lajos válságkezelő javaslataival Gyurcsány szerint lehet vitatkozni, lehet őket partnerként kezelni. Ugyanakkor méltányosságot kért a közgazdászoktól, hogy a gazdasági szempontok mellett szociális megfontolások is érvényesülhessenek.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Pupets 2009. március 12. 19:22
  „Drága,egyetlen miniszterelnökünk, Te elmebeteg, a saját demagógiáid mögül ki nem látó , első ránézésre is bolondokházába való, álszent, hazudozó ( ne feledjük sportminiszterként már megbukó), nemzetet semmibevevő,faszkalap fecó!
  Tudnék egy megoldást én is a gazdasági válság kezelésére: mondjatok le mindannyian( képviselők, polgármesterek, irodavezetők,jegyzők,állami cégvezetők, cégvezetők) akik 500 ezer felett visztek haza a fizetésetek azon részéről, mely 300 ezer fölé esik. Szabályozd be, hogy ne vihessetek haza fejenként 300 ezernél többet. Bruttóban beszélek. Ne vegyetek az állam pénzéből felesleges dolgokat( személyautó vásárlások ) ne tankolgassátok állami pénzekből, ne költsétek baromságokra az általunk oly nehezen megkeresett kevéske pénzünket. Így ti is részt vállalhatnátok a feladatviselésből, amit annyira emlegetsz. Na ez reform volna öcsém! Amit itt papolsz nap,mint nap, az nem reform, hanem a nemzetünk teljes ellehetetlenítése.”
 • 41. pampus 2009. március 12. 18:19
  „Orbán, ha okosabb volna Gyurcsánynál, akkor Ő vezetné az országot!”
 • 40. Zs 2009. március 12. 15:18
  „15 IVY

  Izáról sajnos lövésem sincs...
  Nyomtalanul felszívódott - lehet, hogy valakinek megunta a szövegét.
  Remélem, hogy nem az enyémet :))

  Esetleg új nickname alatt van itt, és igyekszik más személyiséget mutatni (bár ezt hiszem a legkevésbé)”
 • 39. Ferrari 2009. március 12. 15:13
  „Azért amit Gyurcsány 1 nap elkölt abból egy család 1 hónapig megélne......”
 • 38. bjela1980 2009. március 12. 15:09
  „Azért van válság, mert nem tudunk élni! Nekem attól nem lesz jobb, ha a Gyurcsány keveset kajál!”
 • 37. bambinaXX 2009. március 12. 11:56
  „Felháborító! válság van. mér nem evett pl. parizeres kenyeret?! nem példát kéne mutatnia?..”
 • 36. theseus 2009. március 12. 11:38
  „Ez a tatabányai "konferencia" is olyan volt, mint a szegedi, a road-show egyik állomásaként? Biztos tetszett ott is a szöveg a meghívott pártnyugdíjasoknak meg apparatcsikoknak, utána meg finom lehetett a libamájas vacsora is a meghívott vendégeknek - közpénzből.
  A valóság megint az ellenkezője annak, amit Gy. mond: ő dumál, nem cselekszik, miközben az ország süllyed.
  A dumálása is leginkább orbánozásra szorítkozik: csak ehhez ért, no meg a milliárdok lenyúlásához.”
 • 35. achilleus 2009. március 12. 11:09
  „34. hozzászólás Túróvarázs 2009.03.12. 11:06
  Szó szerint:
  EUR/HUF... 306,5000”
 • 34. Túróvarázs 2009. március 12. 11:06
  „Nem az számít, hogy mit mondd, hanem az, hogy ki mondja.
  Ráadásul ez a Fletó is most kapott szájmenést, mikor minden mondatára gyengülni kezd a forint. Ki kellene vágni a nyelvét.
  Érdekelne ez a magáncsöd dolog. Akkor már kezdhetek gondolkodni rajta, ha az akitől én akartam kölcsönkérni, felhívott, hogy adnék-e kölcsön neki? Lassan bezárul a kör, körülöttem, ez meg csak pofázik, hülyeségeket. A fene enné meg az összes politikus senkiházi majmot...”
 • 33. bjela1980 2009. március 12. 11:03
  „Orbán szája nagyobb, mint a Gyurcsány képessége...”
 • 32. achilleus 2009. március 12. 10:55
  „Magyarország Oroszország bekebelezésébe kezdett
  Részletek:
  Andrej Kolesznyikov, Kommerszant
  2006. szeptember 21.
  Fordítás: Földvári Attila (wwx@freemail.hu)

  Tegnap Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin Bocsarov Rucsejben, a szocsi-i rezidenciájában találkozott Magyarország miniszterelnökével, Gyurcsány Ferenccel, aki azt javasolta Oroszország elnökének: minden oroszországi probléma megoldásában bízzák magukat a magyar szellemi zsenialitásra. Részletek Andrej Kolesznyikov kiküldött tudósítótól.
  (....) Magas, sportos, mosolygós, szemüveges srác, hasonlít egy középvezető Gazprom menedzserre, aki egyébként topmenedzseri karrierről álmodozik ugyanennek a szervezetnek a főirodájában. Ez az ember mindenkinek mosolygott. Még a beszédét sem kezdte azzal, hogy itt, Szocsiban, melegen fogadták (pedig Putyin úr vendégei közül senki más nem tudta kispórolni ezt a protokoll-szentenciát). Amikor Vlagyimir Putyin beszélt, Gyurcsány egész törzsével feléje fordult, és őszintén szólva elég értelmetlen mosoly virult az arcán. Azt hiszem, Gyurcsány úr azt szerette volna, hogy mindenki megértse: ő itt az egyetlen, aki ennyire közvetlen.
  - Kevesebb figyelmet kell fordítanunk a diplomáciai kétértelműségekre - mondta Putyin úrnak -, Európának szüksége van az orosz energiahordozókra, Oroszországnak pedig szüksége van az európai vevőkre. Az, akinek itt valami nem világos, előbb-utóbb megbukik ezen.
  Ebben a pillanatban azt gondoltam, hogy ez az ő közvetlensége nem csak művészi fogás, amelynek célja az, hogy megmutassa: itt rajta kívül minden művészietlen és közvetett. Talán valóban olyan egyszerű, precíz, technikás srác, aki pontosan 50 évvel a szovjet seregek Magyarországra való behatolása után ellenvetés nélkül átadta az országát minden stratégiai transz-európai gáztározójával és gázelosztó hálózatával együtt a Gazprom megszálló erőinek, hogy valójában, de facto annak menedzserévé váljon. Mégis, hogyan lehetne másképp értelmezni a szavait arról, hogy az ellenállás, amit Európa még mindig igyekszik kifejteni Oroszország ellen, hasztalan?
  - Meg akarjuk érteni Oroszországot - folytatta lelkesen Gyurcsány Ferenc, és úgy tett, mintha megharapta volna a nyelvét. Pontosabban először kidugta, majd összeszorította a fogait, majd az olyan ember arckifejezés látszott az arcán, aki megharapta a nyelvét.
  Elhallgatott (minden más furcsán hatott volna). Igaz, úgy tűnik, ekkor is úgy tett, mintha küzdene abbéli vágyával, hogy folytassa.
  - Nem, jobb lesz erről a tárgyaláson beszélni - mondta végül.
  Mindenki elnevette magát. Azt hiszem, a bohóctréfa elérte célját. (.....)”
 • 31. petermeister 2009. március 12. 10:42
  „bambinaXX
  sajnos nem tudok... nem látok sehol olyat. sőt, nem látok senkit magam körül, aki hinne még bárkiben, saját magában sem, nem hogy az országban, vagy a politikában.”
 • 30. bambinaXX 2009. március 12. 10:39
  „peterm. Mutass 1olyan embert! Nem hiszem el,h nem csökkentik az állami kiadásokat még mindíg!! a maguk rovására..”
 • 29. taki 2009. március 12. 10:24
  „http://echotv.hu/?akt_menu=72&newsid=99774

  Amerikának nem kell Gyurcsány

  - Hogy hozhatja el a magyar társadalom a változást, várni kell a választásokig, vagy van más út?

  - Hiszem, hogy a változás most kezdődik. Ha várnak a jövő évig, Isten tudja, mi fog történni. A magyaroknak el kell kezdeniük kiállni magukért mindenfajta félelem nélkül. Minél mélyebbre süllyed az ország a válságban, annál nagyobb lesz a nyomás az embereken, hogy lépjenek. Nem kell várni, sem Magyarországon, sem Amerikában a cselekvéssel. Az embereknek ma kell boldognak lenniük, s nem a holnapra várniuk.”
 • 28. Power 2009. március 12. 10:17
  „Állítja ezt egy hazugságairól belföldön és külföldön egyaránt híres ember.”
 • 27. hazaipalya 2009. március 12. 10:15
  „ferike,neked meg a bör a pofadon.”
 • 26. achilleus 2009. március 12. 10:13
  „EUR/HUF... 305,1800
  BUX: 9483
  Komolyan mondom, ezt az elmebeteget be kellene már zárni!”
 • 25. nem,nem,soha 2009. március 12. 10:10
  „Popipárna!

  igen, van lehetőséged. 4 évente egyszer. Sajnos ezt a játékot ilyen szabályokkal játszák. 4 évig töménytelen mennyiségű adót fizetsz (ÁFA, SZJA) és ezért cserébe minden 4. év tavaszán kapsz egy lehetőséget. Hogy értékeld az elmúlt 4 évet.

  Ott kell okosnak lenni....”
 • 24. petermeister 2009. március 12. 10:03
  „Popipárna
  Köszi a linket. Ajánlom mindenkinek végigolvasni: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=162363 Az durva, hogy egy nem magyar is így látja, akinek talán van némi rálátása a szarosbilire amiben fürdünk: "Szembetűnő, hogy a politikusok mennyire eltávolodtak az emberektől. Találkoztam mindkét nagy párt képviselőivel, s csak azt mondhatom, hogy Magyarországnak változásra van szüksége. Nem szabad az embereket térdre kényszeríteni. A jelenlegi miniszterelnökük letérdelt az Európai Unió előtt. A magyaroknak nem letérdelniük kell, hanem egyenes derékkel állniuk. Magyarországnak friss hangokra, új ötletekre van szüksége, hogy meghallják végre a nép hangját. Sokan hisznek abban, hogy Orbán Viktor lehet az a személy, aki elhozhatja a változást, de lehet más is. A magyaroknak fel kell egyenesedniük végre, hogy azok lehessenek, akik valójában. Erősek, intelligensek, az egyik legintelligensebb nemzet a világon. Magyarok a magyarokért, mindenféle szégyenérzet vagy feltétel nélkül. Magyarország nem kicsi és nem is irreleváns. Hiszek abban, hogy van egy magyar Barack Obama, aki reményt tud adni az embereknek." Ti hisztek???”
 • 23. achilleus 2009. március 12. 09:59
  „EUR/HUF... 304,7000
  És a tőzsde is zuhan.
  Ez a se@j már megint mondott valamit, vagy csak a mérsékelt válságkezelő programjának beárazását látjuk?
  Nulla ez a fletó. Nulla.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 forint fölé csúszott késő délutánra az euró

Kevéssel 4 óra előtt 299 forint alá is benézett a magyar deviza, majd késő délután ismét 300 forint… Tovább olvasom