Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint nyugodt reformpolitikára van szükség

Magyarország a rendszerváltás óta tartó időszak talán legnehezebb hónapjait éli - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben megtartott évértékelő beszédében, melyben a reformkor nagy politikusaival vont párhuzamot.
Magyarország a rendszerváltás óta tartó időszak talán legnehezebb hónapjait éli - közölte a miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy a kialakult helyzet elemzését megtette már egy hosszabb írásban. "Ma nem az okokkal, hanem a tennivalókkal kívánok foglalkozni" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

"Sokakat a háborús logika igazgat. Nem politikai háborúskodásra, hanem nyugodt reformpolitikára van szükség. A háborúskodás elől kitérek, az ország nyugalmát, rendjét valamennyi rendelkezésemre álló törvényes eszközzel biztosítani kívánom" - szögezte le a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az elmúlt hónapok során "magam is szenvedtem sérüléseket, de nincs bennem sem indulat, sem harag. A politika nem személyes kérdés. Szenvedély, az van bennem".

Gyurcsány Ferenc emlékezetett arra, hogy Batthyány, Széchenyi és Kossuth Magyarországot a világhoz, azaz Nyugat-Európához mérte, akikhez szerinte "csak kellő alázattal mérhetjük magunkat".

"Meg kell küzdeni előjogokkal, megszokással, az újtól való félelemmel és kicsinyes, vagy középszerű pártoskodással" - mondta a miniszterelnök, aki példaként a polgári esküvő bevezetését hozta fel, amely a 19. század végén heves ellenállást váltott ki.

A reformkor nagyjai "szolgálták a nemzetüket akkor is, ha ahhoz konfliktust kellett vállalni. Kormányom és magam sorsát összekötöm a reformokkal. Olyan kormányt vezetek, melynek egyetlen célja megújítani és együtt tartani az országot" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

"Óvni és védeni fogom a gyülekezés és szólás szabadságát. Meghallom azok panaszát, akiket méltánytalanság vagy jogsérelem ért" - mondta a miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy "az otromba személyeskedés", az utcai randalírozások nem tántorítják el.

A kormányfő megerősítette, hogy mivel a parlamenti többség közvetíti a népakaratot, ő a parlamentnek számol be és el, és majd 2010-ben a választók eldöntik, hogy kívánják-e a reformpolitika folytatást.

"Hiszem, hogy méltó utódai leszünk a reformkor legkiválóbb politikusainak" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bravúr

Kézilabda Komló Rába Quelle-ETO 22 (8) 22 (12)

Komló, Budapest Bank-férfiliga, 700… Tovább olvasom