Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Gyurcsányt külföldön is leírták?

A magyar szempontból kudarcnak minősíthető rendkívüli EU-csúcs után a hét végén tartandó újabb találkozó sem ígér sok babért nekünk. Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszakban elszigetelődött és hiteltelenné vált, mind az EU-n, mind a régión belül. Ráadásul nem valószínű, hogy akár Obama, akár Oroszország komolyabban barátkozna velünk.
Az márciusi rendkívüli csúcs Gyurcsány Ferenc számára személyesen is komoly kudarccal végződött. Ez nemcsak javaslatainak az elutasításában érhető tetten, hanem abban a rendkívül negatív nemzetközi sajtóvisszhangban is, ami a magyar miniszterelnököt övezte.

Gyurcsány befelé kommunikált

Utólag kiderült: a Kelet-Európát külön megsegíteni kívánó csomagok és az euró bevezetésének könnyítése eleve kudarcra volt ítélve, és Magyarországot leszámítva ezzel mindenki tisztában volt. Mára rekonstruálható, hogy a magyar miniszterelnök csomagjai leginkább belpolitikai kommunikációs szempontból voltak megtervezve. Lényegük, hogy bizonyítsák: a magyar miniszterelnök a nehézségek ellenére a válság megoldásán dolgozik.

Csakhogy azóta arra is fény derült, hogy a javaslatokat nem a közigazgatás dolgozta ki, hanem egy kívülálló cég. Így az Európai Unió mechanizmusát ismerő külügyi és pénzügyi apparátusnak még lehetősége sem volt arra, hogy a javaslatokat megfelelő módon leegyeztetesse diplomáciailag és visszajelzést küldjön a miniszterelnök környezetébe azok elfogadásának esélyeiről.

Kudarcra ítélve

Pedig így talán előre lehetett volna látni, hogy az euróövezet tagjai olyannyira fontosnak tartják pénzük stabilitását a jelenlegi válságban, hogy annak felpuhítását semmilyen módon sem fogják támogatni. Mint ahogyan be lehetett volna lőni, hogy az EU-ban jelenleg a legkomolyabb gazdasági gondokkal küszködő Magyarország (Lettország mellett) nem igazán alkalmas egy új közép- és kelet-európai segélyprogram beterjesztésére.

Végezetül pedig a magyar diplomácia vélhetően azt is képes lett volna jelezni, hogy míg például Franciaország valamivel megértőbbnek mutatkozhat irányunkban, addig ezt a hamarosan választást tartó Németország kancellárnője nem teheti meg.

Újabb forduló

Március 19-20-án ismét EU-csúcs lesz Brüsszelben. Az Európai Parlament március 11-én elfogadott határozata előre jelzi: lényeges elmozdulás nem várható a kérdésekben. Egy 96 pontos dokumentumban térségünket külön – mint „új tagállamok" – kizárólag az 58. pontban említik, mint olyan országok, melyek bajba kerülhettek, és ezért oda kell figyelni rájuk.

Ami talán Magyarországnak fontos lehet, hogy a dokumentum kiemelten foglalkozik a banki csődök elkerülésével, mely során külön megnevezik a nem eurózónás tagállamok pénzintézeteit, hogy könnyebben férhessenek euróhoz.

A régióban sem áll jól Gyurcsány szénája

A márciusi csúcs külön rávilágított a magyar miniszterelnök helyzetére régiónkban. Az természetes, hogy Bulgária vagy a baltiak sem akarnak egy kalapba esni a gazdaságilag negatív példaként említett Magyarországgal. Az viszont már más kérdés, hogy a „visegrádi szolidaritás" most miért nem működik.

A lengyel diplomácia évek óta várta annak a lehetőségét, hogy visszavághasson Gyurcsány Ferencnek azokért, főleg a német sajtóban tett kijelentéseiért, amiket a Lisszaboni Szerződés elfogadásakor tett az akkori lengyel kormány álláspontja ellen. A lengyel kormányváltás pedig ezen mit sem változtatott.

Varsóban és Prágában jelenleg olyan kormányok vannak, melyek erősen atlantisták és az amerikai rakétavédelmi tervek támogatásával nyíltan konfliktust vállaltak Oroszországgal. Ennek következtében bizalmatlanul tekintenek a magyar kormány Oroszország-politikájára, különösen árulkodónak tartva nyitottságunkat a Déli áramlat vezetékkel kapcsolatban.

Ami pedig Szlovákiát és Romániát illeti, megfigyelhető, hogy a két ország bármilyen magyar gondot észlel, mindent megtesz annak érdekében, hogy Budapest ebből minél nehezebben jöhessen ki, hiszen számukra a határon túli magyarság léte miatt egy gyenge érdekérvényesítő Magyarország biztonságpolitikai kérdés.

Obama elnézőbb lehet velünk

Oroszország-politikája miatt a Gyurcsány-kabinet komoly kritikát kapott a Bush-adminisztrációtól. Nagy kérdés, hogy Magyarország megítélése mennyiben változik az új amerikai elnök szemében. Kétségtelen, hogy Barack Obama csapata új retorikába kezdett Moszkvával, elég csak arra gondolni, hogy újraindulnak a NATO-Oroszország egyeztetések.

Ám az egyetlen terület, melyben nem látszik semmilyen változás Washingtonban, az az energiabiztonság kérdése. Vagyis a Nabucco-gázvezeték megépítése amerikai prioritás marad, lévén hogy ezen keresztül vélik elérhetővé tenni a Kaukázus és Közép-Ázsia térségének a szuverenitását. Ebből a szempontból a magyar kormánynak továbbra is problémát jelenthet, hogy nemzetközileg a Déli áramlat- és a Nabucco-vezetéket egymást kizárónak vélik.

Az oroszoknál sikereket ért el

Az elmúlt időszakban Gyurcsány Ferenc komoly erőfeszítéseket tett egy jó orosz kapcsolat kiépítéséért. Ebben a kérdésben kétségtelenül sikereket ért el. Az is egyértelmű, hogy a Fidesz atlantista vonala miatt Moszkva is igyekszik minél több gazdasági egyezséget kötni Budapesttel, még a választások előtt. Ám a jelenlegi gazdasági válság oroszországi hatásai csökkentik Moszkva nemzetközi manőverezési lehetőségeit, ráadásul a Kreml urai meglehetősen pragmatikusak, vagyis előbb-utóbb óvatosabbak lesznek a magyarországi közvélemény-kutatások hatására.

Összességében elmondhatjuk: Gyurcsány Ferenc nemzetközi érdekérvényesítő képessége igen csekély. Ez részben köszönhető strukturális gondoknak is (az államigazgatás, ezen belül a külügyi apparátus meggyengítése), viszont a legnagyobb mértékben mindez a saját belpolitikai és az ország gazdasági helyzete miatt alakult ki.

Ma a magyar miniszterelnök nemzetközi hitele nem sokban tér el az itthonitól. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Orbán Viktor nemzetközi megítélése is ambivalens (bár az elmúlt időszakban a Fidesz javított amerikai vagy német megítélésén, de a korábban róla kialakult „magyar nacionalista" és ezért instabilitást okozó kép is még erősen él), akkor nem nehéz megjósolni, hogy Magyarország diplomáciai mozgástere csak akkor fog nőni, ha az ország ismét képes lesz gazdaságilag látványos növekedést elérni.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. achilleus 2009. március 17. 10:12
  „39. hozzászólás petermeister 2009.03.17. 10:03
  Igen, ez ennek a témakörnek az esszenciája.”
 • 40. PEPE 2009. március 17. 10:06
  „achilleus! Én nem aszt írtam hogy a feri barátai,én a népünkre gondoltam.”
 • 39. petermeister 2009. március 17. 10:03
  „achilleus
  Szerintem is ez az egyetlen szerencsénk: most már mind nyugaton, mind keleten látják, hogy fletónk hülyébb a sok ezer éves magyar átlagnál, és nem azonosítják már velünk, az országgal. Azt meg tudják, hogy - éppen ők, nyugat és kelet, hol egyik, hol másik - kiírtották belőlünk a konfliktus nyílt vállalását, és inkább kivárunk. Ezt már elnézik nekünk, de szerintem legalább annyira várják mindkét égtájon, hogy ferenctestvér elhúzzon, mint mi...”
 • 38. achilleus 2009. március 17. 09:56
  „36. hozzászólás PEPE 2009.03.17. 09:50
  Jót röhögtek a te ferikéden, legalább olvasd már el miket írnak róla. Még szerencse, hogy az országot nem azonosítják annak balfasz vezetőjével. Minden tiszteletem az övéké ezért.”
 • 37. petermeister 2009. március 17. 09:51
  „Konfliktuskerülő nép vagyunk, saját rablóinkkal szemben is. Kivárjuk, míg muszáj lesz takarodnia. remélem nincs messze az idő!!!”
 • 36. PEPE 2009. március 17. 09:50
  „Igazad van Ferikém, az oroszok az őszinte barátaink, bármennyire is elpártoltunk tőlük renszerváltás után,nyugat csak kihasznál bennünket.”
 • 35. achilleus 2009. március 17. 09:45
  „Sorry, nem viszi át az orosz betűket.
  Talán itt van még fejlesztési lehetőség.”
 • 34. achilleus 2009. március 17. 09:44
  „Akik esetleg oroszul jobban értik:
  ????? ?? ????
  // ???????? ????? ???????? ??????? ???????? ??????? ????? Nabucco ? "????? ???????"
  http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1136343&NodesID=5”
 • 33. achilleus 2009. március 17. 09:33
  „És Oroszországból:
  http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1136343&NodesID=5
  lefordítva: http://oroszorszag.blog.hu/2009/03/12/gyurcsany_hulyet_csinalt_magabol_moszkvaban
  Részlet:
  Nem hülye az a cső
  Vlagyimir Putyin elmagyarázta Gyurcsány Ferencnek, mi a különbség a Déli Áramlat és a Nabucco között.

  Az orosz kormány Fogadóházában tegnap az orosz-ukrán gázválság óta a legingerültebb tárgyalásokra került sor az orosz kormányzat és az európai kollegák között - jelentette a Kommerszant kiküldött tudósítója, Andrej Kolesznyikov. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő találkozott Magyarország miniszterelnökével, Gyurcsány Ferenccel. A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza és a gáztározó megépítéséről szóló egyezmények aláírása után Putyin ultimátumszerűen válaszolt partnerének arra a felvetésre, amely szerint minél több gázvezeték megy keresztül Magyarországon, annál jobb.

  A feszültség érződött már a tárgyalások legelején is, amikor Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc találkoztak, hogy négyszemközt egyeztessenek. A magyar kormányfő kezdte, ahogy mondani szokás.

  Pedig hát el lehetett volna mindezt kerülni. Vlagyimir Putyin nagylelkűen emlékeztetett, hogy Gyurcsány úr hat éves miniszterelnöksége alatt a magyar export Oroszországba kilencszeresére nőtt. Tulajdonképpen tehát ezt Gyurcsány úr személyes érdemeként tünteti fel (mindeközben egyébként egyértelműen utalva arra, hogy pontosan Gyurcsány Ferenc volt az, aki ez által a magyar gazdaság exportorientált részét az orosz gazdaságtól tette függővé.) De ekkor Gyurcsány úr azt mondta, hogy bár Magyarország az EU-ban azt a szárnyat képviseli, amelyik az Oroszországgal való stratégiai együttműködés mellett tör lándzsát, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenben egyetért Oroszországgal. - Kétségtelenül vannak olyan kérdések - tette hozzá -, amelyekben eltér a véleményünk, amelyekkel nem értünk egyet. Ily módon Gyurcsány Ferenc már közvetlenül a tárgyalások megkezdése előtt határozottan állást foglalt. De valójában ez már jóval a tárgyalások előtt is megtörtént. A Kommerszant úgy értesült az egyik orosz tárgyalóféltől, hogy még 2008. január 6-án (2009? - A ford.), az orosz-ukrán gázválság kellős közepén a magyar kormányfő küldött egy levelet Vlagyimir Putyinnak, amelyben hirtelen felindulásában a krízisért nem csak Ukrajnát, de Oroszországot is felelősnek nevezte, méghozzá egyforma mértékben. Ez természetesen nem hagyhatta hidegen a levél címzettjét. Annál is inkább, hogy Gyurcsány úr kifejezetten Oroszországot vádolta azzal, hogy nem teljesítették a szerződés feltételeit (azaz a legfájóbb helyre ütött - hisz az állam és a Gazprom hivatalnokai pont ezekben az órákban ismételték ráolvasásként az orosz és az európai tévénézőknek, hogy a Gazprom az utóbbi 40 évben egyszer sem hagyta cserben a szállítóit, és nem hagyja cserben még legalább ugyanennyi ideig). Ezen kívül az egyik tegnapi orosz tárgyaló szerint a magyar miniszterelnök ,,gyakorlatilag követelte Putyintól, hogy sürgősen indítsák újra a szállítást, ráadásul célzott a kapcsolatok romlására is abban az esetben, ha ez sürgősen nem történik meg." Mindez nem tudott nem hatni Vlagyimir Putyinra. Valószínűleg türelmetlenül várta Gyurcsány Ferenc moszkvai látogatását. És ím, megtörtént. Annál is inkább, mert Gyurcsány úr megérkezése után az idegösszeomlás határát súrolva kezdett beszélni Vlagyimir Putyinnal. - Nálunk viszont nincsenek nem egyetértők... - válaszolta a magyar miniszterelnöknek az orosz, és hozzátett még valamit, de halk, semmi jót nem jósló szavai eltűntek a fényképezőgépek záraink kattogásában, mert Gyurcsány úr arca olyan kendőzetlenül zavarttá vált, hogy azt nem lehetett nem megörökíteni. (hosszan folytatódik)....”
 • 32. achilleus 2009. március 17. 09:24
  „Amerikából /riport/:
  Magyarországnak azonnal változásra van szüksége, nem lehet várni a következő választásokig - mondta lapunknak Julie McCrey, a Demokrata Párt 25 ezer Lovagja nevezetű szervezet elnöke. Szerinte a magyaroknak fel kell egyenesedniük, kiállni magukért, hallatni a hangjukat. /Részlet, 2009.márc.13):

  - Magyarországon egyre inkább úgy érezni, hogy elvesztettünk valamit a demokráciából. Négyévente szavazunk, de nem képviselnek minket, elveszett a kapcsolat a politikusok és a kisemberek között.

  - Egyetértek. Szembetűnő, hogy a politikusok mennyire eltávolodtak az emberektől. Találkoztam mindkét nagy párt képviselőivel, s csak azt mondhatom, hogy Magyarországnak változásra van szüksége. Nem szabad az embereket térdre kényszeríteni. A jelenlegi miniszterelnökük letérdelt az Európai Unió előtt. A magyaroknak nem letérdelniük kell, hanem egyenes derékkel állniuk. Magyarországnak friss hangokra, új ötletekre van szüksége, hogy meghallják végre a nép hangját. Sokan hisznek abban, hogy Orbán Viktor lehet az a személy, aki elhozhatja a változást, de lehet más is. A magyaroknak fel kell egyenesedniük végre, hogy azok lehessenek, akik valójában. Erősek, intelligensek, az egyik legintelligensebb nemzet a világon. Magyarok a magyarokért, mindenféle szégyenérzet vagy feltétel nélkül. Magyarország nem kicsi és nem is irreleváns. Hiszek abban, hogy van egy magyar Barack Obama, aki reményt tud adni az embereknek.”
 • 31. achilleus 2009. március 17. 09:20
  „30. hozzászólás pocomoto 2009.03.17. 09:15
  Nem kell vele ijesztgetni!
  1) Etnikai bomba
  2) Adósságbomba
  beélesítve!!!”
 • 30. pocomoto 2009. március 17. 09:15
  „Ez csak kizárólag az én személyes véleményem.

  Abban szeretnék hinni és reménykedni, hogy hazánk nem egy süllyedő hajó, és nem a végnapjainkat érjük. Nem tisztem és nem kenyerem felelősöket keresni, de ezt mindenkinek be kellene látnia. Baj van, nagyon nagy baj. Nem értem a pártokat nem értem a politikusainkat. Az egyik azt kockáztatja, vagy arra játszik hátha elszabadulnak az indulatok, de jelen pillanatban nagy valószínűséggel előre jelezhető sajnos, hogy Haynau, Rákosi, és Szálasi mellet meg kell tanulnia a felnövekvő generációnak még egy gyűlölhető nevet. (a győztesek írják a történelmet és a jobb oldal hosszú évekig tud majd a mostani miniszterelnökünkkel ijesztgetni)A másik oldal vezére, mint egy messiás akar megérkezni, és mint a viccben mindent az elődjére fog majd, de előbb utóbb elfogynak a borítékok, ez sem fog másról szólni, mint a hatalomról, és arról az országról, amit Mikszáth, Móricz, és kortársai leírtak nekünk (természetesen előtte és utána is voltak nagy íróink), hol a nép és az ország hiába nagyszerű, ha koloncot hord a feje helyén.(lásd politikusok)

  Tiszteletem a kivételnek, és hogy ki kit tart kivételnek az legyen egyéni szabadságjoga eldönteni.”
 • 29. achilleus 2009. március 17. 09:10
  „28. hozzászólás No.6-Sy 2009.03.17. 08:41
  A cikk éppen ennek az ellenkezőjéről szól.”
 • 28. No.6-Sy 2009. március 17. 08:41
  „Tán csak ezt szeretnék, egyesek. Gyurcsány kiváló politikus, nemzetközileg elismert - szemben Orbánnal, akit valóban leírtak. Nem is minden alap nélkül. :)”
 • 27. demeterkornel 2009. március 17. 07:38
  „Jó a cikk, és a hozzászólások sem rosszak. Gyurcsányról, Orbánról, és a szavazásról annyit írnék, hogy azért nem ártana a realitás talaján maradni.

  Az nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc totálisan leégette magát és ezzel együtt az országunkat a világ előtt. Minden külföldi, aki figyelemmel kíséri a politikát, azon röhög, hogy milyen idióták vagyunk mi, magyarok, hogy még mindig nem robbantottunk ki egy forradalmat. Na mindegy.

  Orbán Viktor egyértelműen sokkal jobban képben van, ha a politikáról, vagy gazdaságról van szó, felkészültebb, komolyabb tárgyalópartner. Nem véletlen, hogy ha egy külföldi politikus akar valamit tőlünk, akkor nem Gyurcsánnyal beszél, mert tudja, hogy úgysem tud szót érteni vele. Európában minden politikai erő Orbánék mellé állt. Az igaz, hogy nekünk, magyaroknak már elegünk van mindkettőből, de sajnos meg kell érteni, hogy az Unió szemében csak akkor leszünk tárgyalásra és figyelemre méltók, ha a következő miniszterelnökünk Orbán Viktor lesz. Nem vagyok Fideszes, se Orbán fan, de ez a véres valóság.”
 • 26. Hmmm... 2009. március 17. 07:33
  „Mar nincs mit elvenni Magyarorszagtol, senki sem erdekelt, hogy jo kapcsolatot tartson velunk. De hat igy van ez a civil eletben is, ritka az igaz barat. Most bizonyosodik be nem is eloszor a tortenelemben, a kulfoldnek csak addig jo egy kapcsolat, mig haszna van belole. Ehhez a felismereshez nem kell politikusnak vagy gazdasznak , csupan praktikusan gondolkodo embernek lenni.
  Kedves "Ferrari". Az, hogy itt tartunkma , nem veletlen. Kik adtak el az orszagot, a keszleteinket es ki vette fel a veszelyes kolcsonoket? A hasonloan gondolkodo haztartasokat is eliteljuk, hat meg ha felelossegteljes orszagfok teszik ezt egy nemzettel!!!”
 • 25. gardista33 2009. március 17. 07:20
  „hu de magas ez a feco,jo festö lehetne belöle . /bocsi a festöktöl/”
 • 24. Én2 2009. március 17. 06:41
  „Az én véleményem az, hogy mind a két nagy pártból mindenkinek menni kellene, olyanok mint a hízott kacsák jó dolgukba mind meg van hízva. Így aztán mehetnek egyiknek sem hiszem egy szavát sem. Mit tudna tenni a fidesz. SEMMIT! Akkor csak a hatalomért ordítozik. Menjenek amerre látnak mind vállalkozó lenne ha elküldenénk őket, mivel olyan gazdagok. Ők már lejáratták magukat egyik sem fog a nép érdekében intézkedni.Olyan hírek járnak, hogy a fidesz (mivel utálja a nyugdíjasokat , pedig a szülei is azok) befagyasztaná a nyugdíjakat és azonnal eltörölné a 13. havit. Arról nem szól, hogy minek ennyi közalkl.köztisztviselő miért vannak olyan hatalmas fizetéssel, miért kapnak ruhapénzt, meg nagy összegű jutalmakat. Ezeket kellene először is eltörölni,valamint a vezetők több mill. fizetését. Tunánk nekik tippet adni de legkönnyebb a kis embereket sanyargatni.Ehhez ész nem kellm meg így a saját vagyonuk, csak gyarapszik”
 • 23. magyarok 2009. március 16. 22:04
  „szavazzunk a törökre..3 általánosával biztosan jó vezető lenne :)”
 • 22. török 2009. március 16. 21:56
  „tényleg csere kellene, a két jómadarat meg el kellene küldeni ketrecharcra. új arc kell, emberek, ne szavazzunk a barmokra!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erélyes tiltakozást vár a Fidesz a külügyminisztertől

Felháborító provokációnak tartja a Fidesz azt, hogy Románia megtagadta Sólyom László gépének… Tovább olvasom