Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ha kevesebb az autó, köss több casco-t

Az autópiac zsugorodása magával hozta a kötelező gépjármű felelősségbiztosításból (kgfb) és a casco biztosításból származó díjbevételek csökkenését is, ebben a helyzetben a biztosítók a komplex gépjármű biztosítással növelhetik díjbevételüket a Genertel Biztosító Zrt. szerint.
Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a magyar piacon első direkt - interneten és telefonon kommunikáló - biztosító a gépjármű biztosításokra koncentrál.

Úgy vélik: tavaly májusig 34 ezer, idén ugyaneddig pedig csak 17 ezer új autó kelt el, miközben a használtautópiac néhány száz darabbal még bővülni is tudott, így kézenfekvő, hogy ebben a szegmensben tudnak növekedést elérni a biztosítók, feltéve, hogy casco biztosításokat tudnak eladni a használt kocsik tulajdonosainak is.

Ha a díjbevételeket nézzük a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai alapján, akkor a múlt évi kgfb díjbevétel 125,2 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 134,4 milliárddal. A casconál a 2008. évi 97,7 milliárdos díjbevétel esett 90,6 milliárd forintra a múlt évben. Az idei első negyedévben a kgfb-ből 39,9 milliárd, míg a cascoból 24,3 milliárd forint díjbevételhez jutottak a biztosítók.

A tavaly november-decemberi kgfb kampány újabb díjcsökkenést hozott, és idén sem várható más. A kgfb törvény hiába tette át a biztosítási évfordulót az év utolsó napjáról a kocsi vásárlási napjára, a 4 milliós járműállományból fél millió sem kerül át idén az új szisztémába, mivel ahhoz gazdát kell cserélniük. A biztosítók tehát újra versenyezni fognak novembertől az új ügyfelekért.

Egyetlen lehetőség kínálkozik a biztosítóknak, ez pedig nem más, mint hogy azoknak is adjanak el casco-t, akik eddig nem vásároltak ilyet. A biztosítók tapasztalata szerint, amikor lejár a kocsi finanszírozása, megszűnik a casco, tehát a használt autók tulajdonosit kell meggyőzni arról, hogy szükségük van ilyen védelemre. Ennek egyik módja, hogy a kötelezővel együtt, komplex biztosítást kínálnak, mégpedig kedvező áron - állítja a Genertel.

Ma még az is probléma, hogy elválik a kgfb és a casco évfordulója. Az előbbinél az év vége, a másodiknál viszont a vásárlás időpontja az évforduló napja. A Genertel ezt úgy hidalja át, hogy év végén az üzembentartó ígéretére kedvezményt ad a kgfb-ből, amennyiben vállalja, hogy a casco évfordulón hozzá szerződik.

Nyugat-Európában a két évforduló többnyire egybe esik. A szerződés három részből áll, az első a kocsi és a szerződő adatait tartalmazza, a második a kgfb, míg a harmadik a casco feltételeiből áll, és a vevő dönti el - például ikszeléssel - azt, hogy miből, mit választ. Természetesen az alacsonyabb díjban a biztosító kockázatvállalása is kisebb lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármestercserék a jobboldalon

Bár a Fidesz országos választmánya később dönt a párt polgármesterjelöltjeiről, a helyi szervezetek többségében már eldőlt a kérdés: váltás lesz. Tovább olvasom