Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ha konyhabútor, akkor... gond van?

Nem cserélnék manapság azokkal, akik konyhabútor-vásárlás előtt állnak, akkora a választék.

A gomba módra szaporodó konyhastúdiók, áruházláncok, bemutatótermek szédítő kínálatában bennfentes szakemberként is gondban lennék, ha döntenem kellene. Mert nagyon fontos kérdés, hogy fából legyen az ajtaja, vagy MDF-ből, szürke legyen a pult, vagy bézs márvány, lapos legyen a fogantyú, vagy fényes-kerek! Ezeket a kérdéseket a szűkebb-tágabb család könnyedén eldönti a megadott időn belül.

Számítógépes látványtervek

Nem tudja elképzelni, hogy fog kinézni leendő bútora? Ma már olyan látványrajzok készülnek számítógéppel, amin minden nézőpontból megnézheti a tervet, módosíthat rajta, és minden egyedi elképzelést kipróbálhat.
Amikor viszont arra kerül a szó, milyen tűzhely lesz, és hol fog menni a gázcső, és miért nem lehet ettől páraelszívót felszerelni – olyan kürtőset, mert az olyan jól néz ki.... És a mosogatógép nem fér be a helyére, mert pont mögötte van a konnektor, a párkányba épített szpotlámpákhoz pedig nem készült csatlakozás – na ilyen, és száz ehhez hasonló probléma felbukkanása bizony megkeseríti a konyhavásárlók életét. A beépíthető praktikákról, azok előnyéről, hátrányáról, használhatóságáról, vagy feleslegességéről már csak mindenki saját érdekében megfelelően beszél, hogy épp el kell adnia, vagy dolgozni kell vele, vagy csak nem ért hozzá. Dönteni viszont kell, és ennek helyességét csak a vásárlás, beépítés vagy a használatba vétel után lehet valójában lemérni.

Szakemberek és sörnyitók

Fontos dolog tehát, hogy olyan szakembertől kérjünk tanácsokat, akinek tapasztalata van a tervezésben és a gyártásban egyaránt, na és a sörnyitón kívül más dolgoknak is ismeri a helyét.
Egy használható konyha tervezésekor – rendelkezésre álló helytől függően – az alapvető szabályokon túl több dolgot is figyelembe kell venni. Ha a technológiai sort nem tartjuk be, vagy a tűzhely a sarokba kerül, és nem fér rá nagy fazék, magasra kerül a felső szekrény, összeütközik a páraelszívó a sarokszekrény ajtajával... Lehet, hogy a konyhagyártás, mint üzleti feladat teljesül, de mint élettér, mint fontos használati eszköz megbukhat. A szituációk többsége csak egyedi konyhabútorral oldható meg.

Barkácsolni jó?

Nem lehet lebecsülni a szállítás, a beépítés, és a bútor üzembe helyezésének kérdését sem. Nem összehasonlítható a lapos papírdobozokban átvett, a kocsi csomagtartójában hazacipelt konyhabútor-elemek összebarkácsolása, és a készre szerelt, tisztára törölten átadott konyhák ára. Az érték nem mindig az, ami az árcédulán szerepel, hanem az, hogy mennyire meg vagyunk elégedve a végeredménnyel.

A 19 milliméteres (újabban és ezentúl 18 milliméteres) laminált faforgácslapból készülő, ABS éllezárt, jó minőségű vasalatokkal szakszerűen felszerelt műhelyben összeállított bútor nem hasonlítható a 12–16 milliméteres papírkasírozott törekből préselt lapokkal, élfóliázott, Távol-Keleten utánozott vasalatokkal telepakolt, otthon összemérgelődött elemekből épített konyhabútorhoz. Olcsóbb? Lehet, de adjuk hozzá a vásárláskor kifizetett összeghez, mennyit fordítottunk szállításra, szerelésre, és egyéb segédanyagra. Majd vizsgáljuk meg, hogy néz ki öt év múlva ez a bútor, és a készen vásárolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom