Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Háborúzna-e Irán ellen Európa?

Berlinben tárgyal csütörtökön az Európai Unió azon három országának delegációja, amely az iráni kérdésért felelős. A német-francia-brit hármas nehéz helyzetben van.
Iránnal szemben már a németek sem zárnak ki semmiféle eszközt sem, amint Steinmeier német külügyminiszter mondta, aligha reménykedhetünk abban, hogy Irán csak úgy meghátrál és fölhagy katonai veszélyt is sejtető urándúsítási programjával. A Nyugatnak egyszerűen nincs más választása, mint növelnie a nyomást, dőreség és meghátrálás lenne kijelenteni ilyen körülmények között, hogy katonai eszközökhöz márpedig nem folyamodunk - tette hozzá. Ugyanezt a véleményt hangoztatta szerdán Blair brit miniszterelnök, akivel az este külön is telefonon tárgyalt Angela Merkel kancellárasszony.

A részleteket nem hozták nyilvánosságra. Berlini megfigyelők úgy vélik, hogy Irán a végletekig provokálja a Nyugatot abban a hiszemben, hogy magatartásának nincs effektív következménye, mert meggyőződése, hogy Európa úgysem mer egy háborút fölvállalni. Amerikának pedig eleve le vannak az erői kötve Iránban. Eközben Teheránból folyamatosan fenyegetik a nyugatiakat mondván, ha katonai erőhöz folyamodnak, ők fogják a rövidebbet húzni.

Ha a nyugat-európai országok Amerikához hasonlóan tiltakozásul nem vásárolnának Irántól olajat, vagy bármi mást, az Iránt igazából nem is érintené, hiszen exportjának túlnyomó része már Ázsiába irányul.

Az új keletű viszályt azt váltja ki, hogy Irán a nemzetközi tiltás ellenére fölújította, vagy fölújítani készül urándúsítási programját, abba nem enged nemzetközi betekintést, és eközben Izrael megsemmisítésének szükségességét hangoztatja.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szóvivője korábban elmondta: a világszervezet vezetője támogatja a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek az úgynevezett uniós trojka és Oroszország tesz.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szakembereket fizetik a legjobban Kelet-Európában

Nálunk honorálják a legjobban a szakembereket Közép- és Kelet-Európa országai között - derül ki a… Tovább olvasom