Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hackertámadás érte a valasztas.hu oldalt!

Feljelentést tesz az Országos Választási Iroda (OVI) a honlapjával történt keddi visszaélés miatt - közölte az Önkormányzati Minisztérium az MTI-vel. A www.valasztas.hu honlapon kora este sem volt elérhető több fontos információ.

A választási ügyekért felelős szaktárca arról tájékoztatta  az MTI-t, hogy az OVI szerverére semmilyen behatolás nem történt, a támadó csak olyan "áloldalakat" hozott létre, amelyek azt a látszatot keltették, mintha a www.valasztas.hu oldal részei lennének.

Közölték, a mostani "támadói megoldás" hasonlatos a más rendszerekkel szemben alkalmazott, úgynevezett "álelérési" út terjesztéséhez.

Az OVI ahhoz, hogy kiküszöbölje a honlap adatainak esetleges későbbi, hasonló, az érdeklődők megtévesztésére alkalmas átvételét, átmenetileg leállította az oldal egy részét. Ezt, mint írták, a szükséges beavatkozás után újraindítják, bár kedd késő délutánig ez nem történt meg.

A www.valasztas.hu nyitólapján az Országos Választási Iroda   tájékoztatja a látogatókat, hogy a honlap egyes oldalaihoz   megjelenésében hasonló, de tartalmában módosított adatokat feltüntető, hamis oldalak jelentek meg az interneten. Hangsúlyozták, hogy a másolás a honlap adattartalmát semmilyen formában nem befolyásolja.

Annak érdekében, hogy a látogatók mindig az OVI által közzétett,   korrekt információkat láthassák, javasolják, hogy kizárólag a   www.valasztas.hu honlapon, illetve az onnan nyíló menüpontokban,   linkeken tájékozódjanak a választásokkal kapcsolatos tudnivalókról.

Leszögezik: a honlapunkról származó adatok további   felhasználásáért felelősséget nem vállalnak, a jogsértő tevékenységekkel szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik.

Az ügy előzménye, hogy reggel óta a www.valasztas.hu oldal egy része nem elérhető. Az oldalon kedden kora este sem lehetett elérni a jelöltekre, jelölőszervezetekre, valamint a választókerületekre mutató menüpontokat, ám az oldal többi része működött.

Az ismeretlenek a választási oldalra nem léptek be, de olyan   hivatkozásokat hoztak létre, amelyek a megjelenő adatokat   módosították. Ezek az OVI hivatalos oldalról nem érhetőek el, csak az e-mailben megküldött, módosított címekről.

Az MTI által megkérdezett informatikus szerint a hekker a lap   sérülékenységére akarta felhívni a figyelmet, arra, hogy esetleg   kifinomultabb technikával nagyobb megtévesztéseket is lehetne okozni.

Ebben az esetben nem "betörés" történt - mondta -, de kiderült, hogy az oldalon vannak "biztonsági rések". Úgy fogalmazott: Ez még nem betörés, de a hekker már ott áll a kapuban.

A neonáci nézeteket hirdető kuruc.info saját világhálós oldalán magára vállalta az "egymilliárd forintból készült valasztas.hu" meghekkelését. Egyik programozójuk nevében azt jelezték: a választási honlap "megérett egy kis korrigálásra".

Korábban írtuk:

Hackertámadás érte kedd reggel az Országos Választási Iroda (OVI)internetes tájékoztató oldalát, a www.valasztas.hu oldalt, emiatt az átmenetileg nem elérhető - tudta meg az MTI.

Nem a választás informatikai rendszerét, hanem az internetes tájékoztató oldalt érte támadás.

Az internetes oldalon lakossági tájékoztató információk olvashatók, valamint az áprilisi országgyűlési választásokra nyilvántartásba vett jelölőszervezetek, jelöltek felsorolása található.

Az Önkormányzati Minisztérium az ügyben későbbre ígért az MTI-nek tájékoztatást.

Olvasóink írták

 • 7. Minibusz 2010. február 24. 07:06
  „A lényeg fölött siklik el mindenki!
  A befizetett adónkból fizették ki ezt "munkát". Mármint a web oldal elkészítését.

  Kérdés:
  Nem kellene ezt a szerződést (is) felülvizsgálni?

  Kuruc.info-ról

  (propeller rovat) IWIW-fotók miatt rúgták ki a munkahelyéről
  Ez ott már egy hete fent volt. Sőt a "botrány" onnan indult el, mert egyébként le sem ejtették volna.
  Többek között.

  A 92 éves néniről itt lehetett olvasni?
  Én nem emlékszem!

  Ja!
  Egyébként meg egyfolytában szidjátok a DM újságíróit.
  Szóval nem tudtok mást, csak anonim szidni a másikat/másokat.
  No comment”
 • 6. Mizujs 2010. február 23. 20:36
  „Miért tudta a kurucinfo, hogy meghekkelték az oldalt. Ennyivel a választások előtt senki nem látogatja, csak az, aki kíváncsi valamire

  Hmm....az is érdekes, hogy a Jobbikot, mint a pártot senki nem ba...tatta.”
 • 5. ligotoko 2010. február 23. 20:02
  „A kuruc infó-nak sok mindenben igaza van, csak a magyar elleni gyűlöletgerjesztő cikkei miatt el ítélem! Legtisztességesebb magyarjainkat támadják, csak azért mert szóba állnak zsidó származású akárkivel. Ha így folytatják, Kisgazda párt sorsára fog jutni. Mikor fogunk össze mi MAGYAROK?”
 • 4. ClarkGriswald 2010. február 23. 18:56
  „2: igen csak ezzel az a baj, hogy a forrás a kurucinfó. Ennek meg kábé annyi köze van a valósághoz <moderálva>”
 • 3. kisscitrom 2010. február 23. 18:52
  „Flexi unatkozott :D”
 • 2. dodó 2010. február 23. 12:07
  „Kár, hogy nem írják le mit tettek fel a hackerek! Így kezdődik:

  "Miközben a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya még mindig nyomozást folytat a Jobbik által feltárt, ferencvárosi ajánlószelvény-hamisítási panama ügyében, és ,,ismeretlen tettes" ellen eljárás folyik a fehérgalléros cigánybűnöző Kolompár Orbán által leadott az EP-választási hamisítványok ügyében is, az ügyészségre tették át az Országos Választási Bizottság bűnpártoló tagjai elleni nyomozást, mivel az ávóscsemete Halmai Gábor és társai jelenleg még hivatalos személynek minősülnek. Az eljárás annak köszönhető, hogy a Jobbik feljelentésére a rendőrség bűnjelként lefoglalta az ,,utángyártott" kopogtatócédulákat, melyeket épp akkor készült megsemmisíteni a Rytkó Emília vezette Országos Választási Iroda - áll a politikusbűnözőket feljelentő Novák Előd Jobbik-alelnök, volt OVB-tag közleményében..."
  a továbbiakban részletesen ismertetik a már nyuddíjba vonult vagy lemondott bűnöző volt vezetők tudatos választási csalásait´”
 • 1. eldorádó 2010. február 23. 11:17
  „meghekkelték a valasztas.hu-t... ez az álmoskönyvek szerint nem jelent jót!

  2010 április: ÉM MÁR MOST KÖVETELEM A SZAVAZATOK MANUÁLIS ÚJRASZÁMOLÁSÁT !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benne ülőkkel együtt borítottak fel egy autót

Megrongált, a benne ülőket előbb megverte, majd a kocsit velük együtt felborította Székesfehérváron… Tovább olvasom