Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Hackertámadással gyanúsíthatják Szilvásyékat

Szilvásy György volt titokminiszert azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a magyar kormányzati szervek informatikai hálózatának illegális megtámadásában.
Az Index úgy tudja, hogy a katonai ügyészségre Szilvásy Györggyel egy időben bevitt csuklyás férfi az UD Zrt.-ügyben érintett hacker volt.

Az index.hu-ra szerda délután felkerült cikkben azt írták: az NBH két korábbi főigazgatóját, Galambos Lajost és Laborc Sándort, valamint Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét egy évekkel ezelőtti illegális akciósorozat miatt gyanúsították meg kémkedéssel. A gyanú szerint még nemzetbiztonsági vezetőként mindhárman részt vettek egy a kormányzati gerincháló és több kormányzati szerv informatikai rendszere ellen indított hackertámadás megszervezésében - tette hozzá a hírportál.

A három egykori, nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó vezetőt, illetve politikust a múlt héten vette őrizetbe a katonai ügyészség, a gyanúsítás részleteit nem hozták nyilvánosságra. Előzetes letartóztatásuk elrendelését a bíróság nem tartotta szükségesnek.

Mint írták, Galambos Lajos őrizetbe vételekor, az Egy-másért Alapítvány vezetőinek elfogása után felvetődött: a kémkedés gyanúja összefügghet azzal, hogy Jakubinyi Róbert belekeveredett az orosz kézre került Mol-részvénypakett ügyleteibe.

Az Index információi szerint viszont nem külföldi hatalmak megbízása áll a volt nemzetbiztonsági vezetőkkel szembeni kémkedési gyanú hátterében. A hírportál úgy tudja: "a katonai ügyészség nem nemzetközi, hanem belföldi ügyben fogalmazta meg a kémkedés gyanúját, azért, mert az érintettek hivatali hatáskörüket túllépve, illegális informatikai támadásokat, adatlopásokat szerveztek a magyar kormányzat internetes gerinchálója, illetve több kormányzati hivatal ellen".

"A történet nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt, mert nagy vonalakban éppen Szilvásy György beszélt róla 2008-ban, néhány nappal az UD-botrány kirobbanása előtt" - közölték, hozzátéve: Szilvásy még regnáló miniszterként jelentette be, hogy valakik meghackelték a kormányzat rendszerét.

Az Index utalt arra, hogy Szilvásy György az ügyben még a nemzetbiztonsági kabinetet is összehívta a támadások és "milliónyi postafiók tartalmának" feltörése miatt, s az ügyet a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalta. Tavaly szeptemberben az ellenőrzési albizottság ülésén kiderült: Szilvásy György mutatta be Galambos Lajosnak a támadást végrehajtó hackert, aki azt követően is folytatta munkáját, hogy 2007-ben Laborc Sándor vette át az NBH irányítását - tette hozzá a hírportál.

A bizottsági ülésről nyilatkozó Demeter Ervin, a testület akkori fideszes alelnöke azt mondta: a hacker számtalan támadást intézett a kormányzat szerverei ellen. Az Index úgy tudja: a katonai ügyészségen Szilvásy Györggyel egy időben őrizetbe vett csuklyás férfi a hacker volt.

Az MTI az ügyben szerdán mindhárom érintett ügyvédjét megkereste. Sebes Péter, Szilvásy György ügyvédje a cikket nem kommentálta, arra hivatkozott, hogy mivel az ügy részletei minősített adatok, így azok államtitkot képeznek. Ugyanakkor elmondta: indítványozta, hogy Szilvásy György gyanúsítotti jegyzőkönyvét, ebbe beleértve a meggyanúsítás tárgyát is, hozzák nyilvánosságra, ezek ugyanis álláspontja szerint nem minősülnek államtitoknak.

Nem kívánta kommentálni a cikket Zamecsnik Péter, Laborc Sándor ügyvédje sem. Annyit mondott: számára ez az egész történet teljesen ismeretlen, de egyben teljesen elképzelhetetlen is.

Molnár Lajos, Galambos Lajos ügyvédje is azt mondta: ezt a történetet most hallja először. "Ez is egy találgatás a sok közül" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2011. július 07. 08:13
    „Tesztelték a rendszer biztonságát. Ez munkaköri és beosztásbeli kötelezettség. Jobb helyeken általános iskolások Hackelik a Pentagon rendszerét.
    Tetszik az, ha törvénysértést tárnak fel törvénysértő módon, akkor csak a feltárás törvénysértésével foglalkoznak.”
  • 1. Vörcsi 2011. július 06. 20:29
    „Azt gondolom, hogy Gyurcsány, és Amerika elismerését elnyert Bajnai bekerítése a végső cél. Kerül amibe kerül! Bajnai kitüntetése még sokba fog nekünk kerülni. Gyurcsány darudöbögős táncáról is egyre többet fogunk hallani. Szerintem Bajnai kitüntetését Orbán úr nem tudja lenyelni. Ujraválasztása után azonnal, Bajnaival kezdte azok felsorolását, akik szerinte rövidesen börtönben fogják végezni. Milyen fura helyzet ez a bejelentés Bajnai kitüntetésének másnapján!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressen 29 milliót a teherautósofőrként: Irány Ausztrália!

Az ausztrál ipar súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ezért a kontinensnyi ország többek között az Egyesült… Tovább olvasom