Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Hága helyett területfejlesztést kérnek

Folytatás az 1. oldalról.

Széles Sándor a Fidesz delegáltjaként már a kora reggeli, pártok képviselőivel tartott minisztériumi megbeszélésen is részt vett.
– Úgy tűnik, Persányi Miklós elfogadta az eddigi törekvéseket a Szigetközben. A megoldás érdekében a helyi önkormányzatokat kérte, hogy határozzanak meg egy olyan célállapotot, területfejlesztési elképzeléseket, melyeket később képviselhetne. Hajósy Adrienne (aki úgy mutatkozott be, hogy a győri Reflex képviselője) mellett a minisztérium részéről Kovács György is felvetette: meg kellene fontolni, miképp valósuljon meg a harmadik fél bevonása.

Két-három héten belül eldől

– Szerintem a hágai bíróság bevonása felesleges, hisz tőlük már van egy érvényes ítélet, melyet végre kellene hajtani. Hága helyett a kárt szenvedett területen mindent meg kellene tenni a területfejlesztésért, a Nemzeti Fejlesztési Tervbe való bekerülésért. Ez a szlovákok nélkül is megoldható. Ha ezek teljesülnek, s ezután is értelmetlen, elhúzódó tárgyalásokról beszélhetünk, akkor esetleg bevonható harmadik fél is. Fontosnak tartom a Szigetközi Fejlesztési Tanács megvalósítását is, ennek fontosságát a minisztériumban is elismerték. Ez egy autonóm szervezet lenne, mely megjelenítené a térség igényeit – mondta Széles Sándor.
Tóth Tiborné dr. úgy érzi: fontos a szakértői ügy, de sürgősebb, hogy mielőbb kezdődjön el a Mosoni-Duna-projekt.
– Rövid az idő, 2–3 héten belül eldől, mi kerülhet be a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-be. Ha most nem sikerül bejutni,

óriási lehetőséget hagyunk ki, mert a politika megtorpedózta azt. Mi már nem tudunk két-három évet várni, s újra a harmadik fél bevonásától remélni a megoldást. A megbeszélésen kértem a minisztérium támogatását: Persányi Miklós és Kovács György azt válaszolta, hogy szakmailag az ügy mellett áll. Emiatt látok esélyt a bekerülésre. Egyébként támogatom Balogh József ott elhangzott véleményét: ha a Mosoni-Duna-projekt most nem sikerül, akkor az itteniek mellé állva próbálunk érvényt szerezni elképzeléseinknek.

„ Nem vállalható

a kormány álláspontja”


Balogh Józsefet is szerettük volna megkérdezni arról, milyen felvetéseket tett a megbeszélésen, ám annak zárt jellege miatt nem kívánt nyilatkozni. Információink szerint a képviselő még hivatalos meghívót sem kapott, s kritikus hangnemben beszélt a minisztériumban.
Még nyíltabban beszélt a miniszternek Tóth István társulási elnök: „Be mertem fejezni az előttem nyilatkozó polgármester gondolatsorát azzal, hogy ha ez így marad, akkor az emberek összefogva, pártállásra való tekintet nélkül, az októberi tárgyalási forduló után tüntetni fognak annak érdekében, hogy a kormányzattól kikényszerítsenek egy cselekvési programot, aminek végrehajtását azonnal meg is kell kezdeni. Szigetköz ügyében a kormány álláspontja nem vállalható, csak a tehetetlenségüket mutatja” – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom