Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hajléktalanok cégei intézték a Siemens nyertes pályázatait

Kutrucz László és Baráth László többedmagukkal évekig sikeres hajléktalanoknak számítottak: ügyvezetőkké avanzsáltak a Schrödl András kezdeményezésére alapított cégekben. Ügyfeleik között tudhatták a Siemenst is. A fedél nélküli ügyvezetőket a Nemzeti Nyomozóiroda most okirat hamisítással és sikkasztással vádolja.
Kutrucz László és Baráth László a Jolly eszpresszó pultja mellől ült át a Kft.-k ügyvezetői székébe. Előtte a Fedél Nélkül és a Flaszter című lapok terjesztéséből, illetve egyéb alkalmi munkákból tartották fenn magukat.

Egyik nap a presszóban kereste fel őket Schrödl András könyvvizsgáló, aki azt ajánlotta fel nekik, hogy adják nevüket cégalapításokhoz, szignáljanak kitöltetlen szerződéseket, üres csekkfüzeteket, illetve írjanak alá "nagy bizniszek" lebonyolításához szükséges formanyomtatványokat.

A férfi a könyvvizsgáló kérésére, újabb és újabb hajléktalanokat szervezett be, köztük Baráth Lászlót is. Végül hat Kft-t hoztak létre, melyekkel a Siemens magyarországi leányvállalata és több, pártkötődéssel bíró vállalkozás azonnal szerződést kötött.

Baráth László éveken át az ügyvezetője volt az Euraction Kft-nek, amelynek számlájára a Siemens magyar leányvállalata rendszeresen utalt át komoly összegeket, együttműködési keretszerződés jutalékaként.

Kutrutz cége, a Blue Consult is hasonló cipőben járt, főként kórházi közbeszerzések tájékán segédkezett a Siemensnek orvosi műszerekkel kereskedni.

A német nagyvállalat a Nemzeti Nyomozóiroda jegyzőkönyveinek tanulsága szerint projektmenedzseri feladatok ellátására szerződött a két céggel. Baráth esetében nem is akármilyen feladatra: Kft-jét a Belügyminisztérium okmányirodai rendszerének kiépítésére kiírt több, egyenként milliárdos nagyságrendű pályázat projekt-menedzsmentjével bízták meg.

A feladatokat a két cég és vezetőik teljesítették, hiszen a Siemens elnyerte a kártyaigazolványok kiállításához szükséges gépek, szoftverek kiépítésére és karbantartására, illetve az orvosi műszerek szállítására kiírt állami pályázatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom