Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hajóroncsokra várnak Nagymágocson

Szállodákat, élményfürdőt, búvárok oktatására alkalmas medencét és kalózszigetet tervez a nagymágocsi Károlyi-kastély mellé egy befektető. A cég tulajdonosa lapunknak elmondta, miért nem tudott eljönni a polgármesterhez és a megyei önkormányzathoz a megbeszélt találkozókra.
Nagy tervek hozták lázba a mágocsiakat, az újszentivániakat és a szegváriakat. Nagymágocson a budapesti Arawana Kft. azt ígéri, hogy 3 milliárd forintért épít egy új szociális otthont, illetve szállodákat, élményfürdőt, búvárok oktatására alkalmas medencét és kalózszigetet – cserébe a kastélyért és a körülötte fekvő parkért, illetve egy működő termálkút üzemeltetésének jogáért.

Újszentiván határában állami és uniós támogatással, banki hitelből és magántőkéből 60 ágyas termálhotelt építene a Tisza-Maros 2005 Kft. – erre az önkormányzat a volt laktanya melletti, 3 hektáros területet jelképes áron, 1 forintért adta át a befektetőnek.

Állítólag humanitárius támogatásként ajándékba ad a budapesti Roba-Millenium Kft. ötmilliárd forintot Szegvárnak a csatornahálózat kiépítésére – az önkormányzat húszmillió forint hitelt vett fel a cél érdekében és fizetett a közvetítésért egy budapesti cégnek.

A három terv ismertté lett, de mindhárom helyen késik a pénzzel teli bőrönd. Ezért adódik a következtetés: vagy a befektetők meghökkentő bejelentését követő hatásszünet túl hosszú, vagy mindhárom terv ötlet marad, s akár átveréssé is minősül. A hoppon maradt helyiek pedig igyekeznek menteni a menthetőt – legalább az álmaikat.

Ötcsillagos szálloda, ahol huszonhat lakosztályt alakítanak ki – ígéri a nagymágocsi kastély vevője, az Arawana Kft. Fotó: Tésik Attila
Hajóroncsokra várnak Nagymágocson


A nagymágocsi kastélyotthonból hamarosan ötcsillagos szálloda lesz: 26 lakosztályt alakítanak ki benne. Mellette fölépül egy szerényebb, négycsillagos wellness-szálló, és egy alacsonyabb árfekvésű hotel is. Összesen ezer embert tudnak itt elszállásolni és pihentetni: lesz konferenciaterem, lovarda, étterem, sportcentrum, télen-nyáron nyitva tartó élményfürdő. Lesz búvároktatásra alkalmas medence, elsüllyesztett hajóroncsokkal, a gyerekeknek déltengeri kalózsziget. A 3600 lelkes Nagymágocs az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelye lesz, egymásnak adják a kilincset a turisták.

Mindezt az Arawana Kft. tervezi a községben uniós pályázatokból és banki hitelből. A történet főszereplője a tényleg gyönyörű kastély, amelyet a megyei önkormányzat tart fönn, idősek otthona működik benne. Az épület erre nem alkalmas, az új előírásoknak pedig már egyáltalán nem felel meg, átalakítani sem lehet akárhogyan, a műemlékvédelmi előírások miatt. A megyei önkormányzat ezért régóta szeretné új otthonba költöztetni az időseket, új épületre azonban nincs pénze. Több befektetővel is tárgyalt már, a szerződéskötésig viszont csak az Arawana Kft.-vel jutott el. A kastély tulajdonjoga átszáll a kft.-re, épülhet a luxusszálloda – de csak akkor, ha megépítette és átadta a megyének az új otthonépületeket.

A település életét változtatná meg a legjobban a beruházás. Mivel a grandiózus tervek valóra váltásához először szennyvízcsatorna kell, és olyan itt egyelőre nincs, a kft. vállalta, hogy megépítteti a hálózatot a faluban is 1,4 milliárd forint értékben. Cserébe területet kér, és a közeli termálkút üzemeltetésének jogát. Meg is állapodtak az önkormányzattal még a választások előtt. A falu lakói nagyon kíváncsiak, a kalózsziget meg az elsüllyesztett hajóroncsok sokak érdeklődését fölkeltették.
A kft. azonban most mintha hatásszünetet tartana.

Úgy volt, a csatornázás októberben elkezdődhet. Ám a helyi önkormányzatnál az új polgármester, Stibál Róbert hiába várta a megbeszélt két időpontban a cég képviselőit, amikor a konkrét munkáról kellett volna tárgyalni. A megyei önkormányzatnál is várták az Arawana képviselőit – mostanáig hiába.

– Valóban volt megbeszélt időpont, de arra sajnos nem tudtunk elmenni, nekem kellett halaszthatatlan üzleti ügyben Svájcba utazni – felelte kérdésünkre Györey Zsolt, az Arawana Kft. egyik tulajdonosa. Azt is hozzátette, hogy nincs semmi gond. Valóban úgy volt, hogy a csatornázás elkezdődik még idén ősszel a faluban, de az időjárási viszonyok miatt ezt a beruházást jövő tavaszra halasztották. 2007. március elsején biztosan elkezdődik a munka, a tervek annyiban módosulnak csak, hogy eddig két ütemben tervezték a vezetékek megépítését, most egy ütemben zajlik le minden.

Györey Zsolt tud arról, hogy a nagymágocsi önkormányzat által átadni tervezett terület tulajdonosaival még tárgyalni kell, mert először szóban megállapodtak egy árban, de aztán a tulajdonosok ötszörös árat szabtak meg – „jó magyar szokás szerint".

Györey azt mondta, igen, sajnos a megyei önkormányzat tisztségviselőivel sem sikerült találkozni legutóbb, de ami késik, nem múlik, már szervezik a következő időpontot. A november 27-ével kezdődő héten jön az Arawana Kft. vezetősége a szegedi megyeházára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társasházakat érinti legérzékenyebben a díjak emelkedése

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken beterjesztette a földhivatali… Tovább olvasom