Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Haladék az okányi veszélyes hulladék elszállítására

Közvetlen veszélyhelyzet nincs, ezért a hatóság haladékot adott az okányi egészségügyi veszélyes hulladék elszállítására és megsemmisítésére.
A budapesti Sapex Kft. telephelyén április elején találtak 15 tonna veszélyes hulladékot, a zöldhatóság 48 órát adott a megsemmisítésre. A kft. felszámolás alatt áll, a hulladék elszállításáról és megsemmisítéséről így a felszámoló cégnek kell gondoskodnia, ők azonban időt kértek.

A Sapex felszámolását végző Csabaholding Kft. szerdán egy szakcéget bízott meg az okányi hulladék szétválogatásával. A szakcég nyilatkozata szerint a hulladékok nem fajtánként, rendszerezetten vannak tárolva, ezért a mennyiségük jelenleg csak nagy pontatlansággal állapítható meg. A csomagolóanyagok esetleges sérülése - aminek veszélye a zárt épületben gyakorlatilag nem áll fenn -, talaj-, illetve talajvízszennyezést közvetlenül nem okoz, azaz a környezeti veszélyhelyzetet elhárították, továbbá az illetéktelenek bejutását a fokozott őrzéssel meg tudják előzni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a tiszántúli környezetvédelmi felügyelőség.

A felszámoló cég azt kérte, hogy a megsemmisítésre vonatkozó 48 órás határidőt a hatóság módosítsa. Ennek a zöldhatóság eleget tett, így az egészségügyi hulladék elszállításának idejéről később döntenek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt folytat nyomozást. A környezetvédelmi felügyelőség pedig a hulladékgazdálkodási szabályok megszegése miatt indított eljárást.

A budapesti Sapex Kft. okányi telephelyén egyebek mellett fecskendőket, leselejtezett számítógépeket, faxokat, régi laboratóriumi műszereket és felirat nélküli hordókban tárolt vegyszereket talált a zöldkommandó és a rendőrség április 2-án. A budapesti XXII. kerületi kapitányság nyomozói még február közepén indítottak eljárást a cég ellen, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A nyomozásban jutottak el az okányi telephelyre is. Az ügynek két gyanúsítottja van, akik szabadlábon védekezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntekig 300 ellenőrzést végzett az Aquapol a Dunán

Péntekig 300 ellenőrzést végeztek a Dunán az Aquapol nemzetközi vízirendészeti akcióban résztvevő… Tovább olvasom