Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Halálos szalmonellafertőzés: vádemelés lett a vége

Tavaly augusztus 19-én a szombathelyi önkormányzat által nyújtott szociális étkeztetés igénybevevői között tömeges szalmonellafertőzés tört ki. A fertőzés következtében 418 fő betegedett meg, közülük 103 beteg került kórházba, hatan pedig elhunytak - idézte fel az ügyészségi vizsgálatot kiváltó eseményeket Fejes Péter.
Az ÁNTSZ vizsgálata során kiderült, hogy a fertőzést okozó szalmonella enteritis vírus a közétkeztetés során felszolgált süteményből származik. A süteményt egy séi cukrászda készítette, az ételt egy alvállalkozó szállította a kiosztást végző konyhákba. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata személyi felelősséget nem állapított meg.

A Vas Megyei Főügyészség sajtófelelőse kedden elmondta, hogy az ügyészség több ember halálát okozó, foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a séi cukrászda vezetője ellen. A vizsgálat több hiányosságot is megállapított, így például azt is, hogy a sütemény készítésekor több nappal korábban felbontott tojáslét és hőkezeletlen diót használtak fel.

Szennyezett volt továbbá a diódaráló, a szállítás során pedig megszakadt a hűtőlánc. A cukrászda vezetője nem tett eleget annak a kötelezettségének sem, hogy egy korábban fertőzésen átesett dolgozóját a munkába állása előtt kioktassa az élelmiszer-egészségügyi és munkavédelmi szabályokra.

Fejes Tibor hangsúlyozta, a fertőzés és a megbetegedések közti ok-okozati összefüggések mind a nyersanyagok kezelésében, mind a technológiai folyamatban, mind a kiszállítás során kimutathatók. A sajtófelelős hozzátette, a halálesetek közül négy esetben a fertőzés közvetlen, két esetben közvetett oka volt az elhalálozásnak.

Fejes Tibor elmondta, a vétség büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, a bűnügyi költség közel 1,7 millió forint. Hozzátette, az ügyészség nem a cukrászda tulajdonosának, hanem vezetőjének felelősségét állapította meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűlöletbeszéd: Sólyom nem írta alá a ptk. módosítását

Sólyom László államfő véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a gyűlöletbeszéd-törvényt. Az államfő szerint a törvénymódosítási tervezet több szempontból alkotmányellenes. Tovább olvasom