Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Halálos vakbélműtét - 3 orvost gyanúsítanak

A rendőrség három orvost tart felelősnek annak a fiatalembernek a haláláért, aki tavaly nyáron belehalt a vakbélműtét után kapott fertőzésbe.
Az MTI bűnügyi forrásból úgy értesült, hogy a rendőrség a napokban gyanúsítottként hallgatta ki az egyik orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, két társát foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt.

A rendőrség időközben zaklatással gyanúsította meg az elhunyt fiatalember egyik közeli hozzátartozóját, mert életveszélyesen megfenyegette az egyik orvost.

A tragédia 2010 nyarán történt. A húsz éves fiatalember július 19-én ment be a pécsi klinikára, ahol a vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később azonban belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

A fiatalember édesapja, Scheffer Ferenc, ismert pécsi vállalkozó büntetőfeljelentést tett, amelyet a sajtónak azzal indokolt, hogy a klinika felelős fia haláláért, amennyiben ugyanis az ügyeleten felfedezik a fájdalom okát, akkor még időben megműthették volna.

Szerinte a megfelelő ellátást gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak "szakvizsga nélküli gyakornok" látta el a fiát. Megjegyezte, ő és felesége tizennyolc évig vártak a gyermekáldásra, a fiú a család egyetlen gyermeke volt.

Az ügyészség nyomozást rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt, majd orvosokat, nővéreket hallgatott meg és szakértőket rendel ki a felelősség tisztázására.

A halálesetet követően Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója azt nyilatkozta: a klinikán azzal bocsátották el a beteget, hogy másnap menjen el a háziorvosához. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Hozzátette, az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget.

A klinikán az esetet követően belső vizsgálat indult, melynek során megállapították, hogy többrendbeli mulasztás történt a beteg ellátása során.

Scheffer Ferenc és felesége orgona építését tervezi a Kodály Központ koncerttermébe, hogy méltó emléket állítsanak a tragikus körülmények között elveszített fiúknak. A hangszer 200-300 millió forintba kerül, a pénz előteremtéséhez egyes vagyonelemeiket értékesítik.

Olvasóink írták

  • 1. jotty 2011. július 13. 09:24
    „Az orvosok is emberek és tévedhetnek , szoktuk mondani ugyebár, ha mással esik meg a dolog. De amikor az ember tapasztalja a saját bőrén ugyan azokat a dolgokat, akkor már másként látja a helyzetet. Mi is elvittük a 18 hónapos kisfiunkat az ügyeletre, de a gyerekorvos akkor éppen ebédidőt tartott így a felnőtt orvos vizsgálta meg. A gyerek nagyon sírt, így az orvos közölte, hogy nem tudja mi az a zörgés a tüdőben, hogy a sírástól van-e vagy a betegség miatt. Ha rosszabbodik az állapota, vigyük vissza, csak torok fertőtlenítőt javasolt. Na most ha rosszabbodik az mit jelent ? Lázasan vittük oda, mert a lázcsillapító nem használt....... Sajnos a rohanó világban nem foglalkoznak egymással az emberek és az orvosok a betegen töltik a haragjukat, amiért nem kapnak elég fizetést. De könyörgöm, miért? Menjenek a parlament elé és sztrájkoljanak. Más emberek is elvégzik a munkájukat tisztességesen, kevesebb pénzért is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat Érd-alsó és Nagytétény között

Késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon halálos baleset miatt. Tovább olvasom