Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hallgatói tiltakozás: Elhagyták a Kossuth teret a diákok - videó, galériák

Átlépte a Parlamentet körbevevő kordont több száz tiltakozó hallgató este fél nyolckor. A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről.
Videó: Live Info

Az ország több városában tiltakoztak a hallgatók a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen szerdán. Budapesten több ezren vonultak végig a belvároson, és a Kossuth tér lezárt részét is elözönlötték. Az Országház előtt rendőrsorfal állt fel. Szegeden plakátokkal ragasztották le a Fidesz-iroda portálját, Debrecenben új felsőoktatási törvényt követeltek.

20:59 - Szerda este, kevéssel kilenc óra előtt elhagyták a budapesti Kossuth teret a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen tiltakozó diákok.

20:40 - Egy körülbelül százfős keménymag maradt, de már többen nézik a tüntetőket, mint ahányan vannak - olvasható az Index helyszíni tudósításában.

20:35 - Megtörtént az első felszólítás arra, hogy a tüntetők távozzanak - írja az Index.

A felsőoktatást érintő intézkedések miatt összehívott hallgatói fórum a Debreceni Egyetemen. Fotó: MTI (galéria)

Új felsőoktatási törvényt követeltek Debrecenben

Új felsőoktatási törvény elkészítését követelték a Debreceni Egyetemen (DE) összegyűlt hallgatók szerda este.

A DE Hallgatói Önkormányzata által a felsőoktatási keretszámok elleni tiltakozásul az egyetem díszudvarára összehívott fórumon a mintegy ezer diák "közfelkiáltással" fogadta el a követelést.

20:20 -
Sok tüntető elment, de néhány százan még mindig a Kossuth téren maradtak - jelentette az Index helyszíni tudósítója.

19:59 - Az összetartásról és a politikai függetlenségről szónokolnak. Közben még egy sor rendőr felállt a lépcsőn - írta az Index.

19:50 - A HÖOK vezetője megafonba beszélve arra figyelmeztette a diákokat, hogy radikális csoportok tagjai épültek be közéjük. Arra is kérte a résztvevőket, hogy egyikük se takarja el sállal az arcát.

A Kossuth téren tiltakozó diákok azt követelik, hogy a kormány egy képviselője jöjjön ki hozzájuk. Többen azt szeretnék, hogy tartsanak hallgatói fórumot a helyszínen. A diákok a Himnuszt is elénekelték.

Az Index szerint a tüntetők kicsit megfogyatkoztak, de még mindig több mint ezren lehetnek.

A kormány felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozó résztvevők vonulnak Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

19:45 - Átlépte a Parlamentet körbevevő kordont több száz tiltakozó hallgató este fél nyolckor.

A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, és felszólították a kordon mögötti parkolóban tartózkodó tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. A Kossuth térre egyre több rendőr érkezik. A rendőrök az Országház előtt sorakoztak fel.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a kordon átlépését nem tervezték, az spontán módon történt.

19:32 - Újra folyamatos a forgalom az Erzsébet hídon, amelyen szerda este rendőri felvezetéssel vonultak át a tiltakozó diákok Budáról Pestre - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI-vel.

A diákok vonulása miatt az Erzsébet hidat és a Kossuth Lajos utcát egy időre mindkét irányban le kellett zárni, több buszt más útvonalra tereltek.

Az MTI becslése szerint nagyjából ötezer hallgató vonulása komoly fennakadásokat okozott a budapesti közlekedésben.

19:23 - A tüntetők megérkeztek az Országház elé, és azt skandálják, hogy: "Gyertek ki!" - olvasható az Index helyszíni tudósításában.

19:12 - A Kossuth tér felé tart a tömeg - írja az Index. Nagy Dávid a hírportál tudósítójának azt mondta, hogy ha a Kossuth téren sem jön ki senki beszélni velük, akkor a tömeg visszamegy a Belvárosba.

Még mindig nem üzemel Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár honlapja.

19:06 - A Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt álltak meg a vonuló hallgatók, hogy tiltakozzanak a kormányzat felsőoktatási átalakítási tervei ellen.

A diákok megérkezésekor a minisztérium épületének bejárati kapuját bezárták. A diákok valószínűleg átmennek a Kossuth térre.

A kormány felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozó résztvevők vonulnak Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

18:35 - A legújabb szóbeszét szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium felé tartanak a tüntetők - írja az Index.

18:24 - A tömeg eleje az Astoriára ért - jelentette az atv.hu tudósítója. 

18:20 - Az Index egyik helyszíni tudósítója azt hallotta, hogy a tömeg az Országház felé tart.

18:12 - A tüntetők most haladnak át az Erzsébet hídon, amelyen egyáltalán nincs forgalom - írja az Index.

18:00 - Több ezer budapesti egyetemista indult el "sétálni" a Műegyetemen tartott tiltakozó fórum után szerda késő délután. A szervezők nem közölték, hogy hová mennek.

A menet eleje "Mi vagyunk az egyetem! Mi vagyunk a jövő!" feliratú transzparens mögött a Szabadság hídhoz ért, de nem mennek rá, hanem továbbmennek a budai oldalon - írja az Index. A hírportál úgy tudja, hogy a diákok az Erzsébet hídon fognak átmenni. Több rendőrautó megy előttük.

Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint az egyetemisták úgy becsülik, hogy 3-4 ezren jöttek össze.

Műegyetem: állítsák vissza a keretszámokat

A felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítását, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlését követelték a budapesti Műegyetemen tartott tiltakozó demonstráció résztvevői szerdán a fővárosban.

A hallgatók - akik megtöltötték az egyetem központi épületének auláját - követeléseik között fogalmazták meg a felsőoktatásból a forráskivonás leállítását, többletforrások juttatását, az eddigi elvonások kompenzálását, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának demonstrációja. Fotó: MTI (galéria)

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke azt mondta: nem áll módjában köszönteni Orbán Viktor miniszterelnököt, mert bár meghívták, ő mégsem tudott eljönni hozzájuk. Megjegyezte: bármelyik hallgatói fórumon lehetőséget biztosítanak neki, hogy elmondja, miért lett a véleménye ellentétes azzal, amit néhány éve képviselt. Miért nem hívja tandíjnak a tandíjat, miért nem szereti már az egyetemi autonómiát? - tette fel a kérdést.

"Köszönöm, hogy eljöttek azok, akik egyetértenek a magyarok és az európaiak jelentős többségével, hogy a szemünk láttára kibontakozó 21. század a tudásra, az innovációra és a képzettségre, azaz az egyetemre épül. Köszönöm, hogy nem jöttek el azok, akik szerint a 19. századi viszonyok, a bérmunka, a röghöz kötés, a kasztrendszer a megoldás hazánk problémáira" - fogalmazott.

Nagy Dávid, arról, hogy mi hozta össze a diákokat a héten, és mi hozza össze a következőkben is "eltántoríthatatlanul", azt mondta: az a felismerés, hogy megtámadták a jövőjüket, de ezt nem fogják hagyni.

"Hogy megint átvertek bennünket, de ezt mi nem fogjuk hagyni!" - jelentette ki, amit a résztvevők hangos nem hagyjuk skandálása kísért.

A hallgatói érdekvédő kitért arra is, hogy nincs egyetemi reform, csak pénzkivonás és "az autonómia elpusztítása". Úgy fogalmazott, hogy egyetemi szabadság nélkül egy ország nem működik demokratikusan, jó egyetemek nélkül pedig csak rosszul élhet.

Nagy Dávid szerint úgy érhetik el követeléseiket, ha egységesek maradnak. Megjegyezte: "a kormány presztízskérdést csinál" minden társadalmi ellenállás felszámolásából, és ebben jelentős sikereket ért el, őket azonban nem fogja megosztani. A hallgatói vezető kijelentette: ez itt a magyar felsőoktatás, "a megoldás nem plagizálható", azt maguknak kell megtalálniuk.

Solti László, a Szent István Egyetem rektora azt mondta: ha a felsőoktatásról hoznak döntést, akkor Magyarország sorsa a tét, ezért azt csak jól megalapozottan, kellő egyeztetés után lehet megtenni. A Magyar Rektori Konferencia álláspontját ismertetve közölte: a forráskivonás a felsőoktatásból a nemzetközi trendekkel ellentétes, és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.

A kormányzati intézkedések a fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik, és az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések a korábban közösen elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. Nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: fel kell emelniük szavukat az oktatásért, amelyre az elmúlt 20 év minden kormánya "fejőstehénként nézett", és amelyből milliárdokat vontak ki. A szónok bírálva a kormányfőt, amiért nem jött el fórumra, úgy fogalmazott: "ez szégyen". Hozzátette: a hallgatók példát mutatnak szolidaritásból, és amit tesznek, az példaértékű.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának demonstrációja. Fotó: MTI (galéria)

Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat képviselője azt mondta: nem dönthetnek az egyetemek sorsáról a velük való egyeztetés nélkül, márpedig most ez történt.

Ennek az országnak nincs jövője színvonalas és mindenki számára elérhető felsőoktatás nélkül - jelentette ki.

Nem pénzt kell kivonni, hanem be kell fektetni e két területen - mondta, majd bírálta a kancellárok tervezett kirendelését az intézményekhez.

A Hallgatói Hálózat képviselői arról beszéltek, fontos, hogy az alsóbb osztályok gyermekeinek is legyen esélyük bejutni a felsőoktatásba.

A tiltakozó akciókat addig nem hagyják abba, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket, "semmit rólunk, nélkülünk" - szögezték le.

Gulyás Márton, a Humán Platform képviselője kiemelte: amit a hallgatók elindítottak, az egy olyan folyamat, amelyre a társadalom 22 éve vár. Bejelentette: jövő hétfőn tüntetést szerveznek több ágazat képviselőinek részvételével az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom nevében középiskolások arról beszéltek felszólalásaikban, hogy ki kell állniuk azért, ami az övék. Ez még csak a kezdet, "az egyetem a miénk", fogalmaztak.


A rendezvényen részleteket játszottak le Orbán Viktor kormányfő 2004-es és 2008-as beszédeiből, amelyekben a tandíj bevezetésének elutasításáról volt szó. A hallgatók több ízben füttyel, sípszóval és pfujolással reagáltak, és szintén így tettek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevének említésekor.

Vastaps fogadta, amikor elhangzott: nem fogadhatják el politikai pártok résztvevőinek jelenlétét, mert a felsőoktatás ügyét egyetlen politikai párt sem sajátíthatja ki. A hallgatók szintén vastapssal fejezték ki szolidaritásukat a más városokban demonstráló társaikkal. Az Európai Hallgatói Unió közleményben fejezte ki támogatását a rendezvénnyel és a hallgatók küzdelmével. Szintén szolidaritását fejezte ki a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

A rendezvény végén a HÖOK elnöke annyit mondott: "akkor most elindulnak sétálni".

Nyíregyházán mintegy kétszáz diák demonstrált

A felsőoktatási keretszámok visszavonását kérték a kormánytól a demonstráló nyíregyházi közép- és főiskolások szerda délután. A mintegy kétszáz, zömében középiskolás diák a római katolikus templom előtt gyülekezett, majd átvonult a városháza elé.

Tóth Fruzsina szervező az MTI-nek elmondta: a bejelentett demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat, és gondolja át döntését. Hozzátette: alapvetően nem a tandíjjal van a baj, hanem azzal, hogy a szegényebb családok fiataljaitól elveszik a továbbtanulás lehetőségét.

MSZP: a 2014-es tanévben a diákok ingyenesen kezdhetnék meg felsőoktatási tanulmányaikat

Az MSZP kormányra kerülése esetén eltörli a hallgatói szerződések rendszerét és vállalja, hogy 2014 szeptemberében minden diák ingyenesen kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban - mondta Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök közölte: az elnökség egyhangúan támogatta kedden, Debrecenben tett kezdeményezését, így ha az MSZP 2014-ben kormányra kerül, akkor vállalják, hogy a szeptembertől kezdődő első tanév tandíjmentes lesz minden diák számára, aki elérte a bekerüléshez szükséges ponthatárt, az első év után pedig szociális és tanulmányi alapon dőlne el, hogy a továbbiakban ki folytathatja térítésmentes vagy térítéses képzésben.

Hozzátette: emellett eltörölnék a hallgatók röghöz kötését, mert ez rossz eszköz a hallgatók elvándorlásának megoldására.

Arra a kérdésre, hogy az ingyenes tanévkezdést miből finanszíroznák, Mesterházy Attila kijelentette: "a szocialista párt azt mondja, hogy lesz Magyarországon a felsőoktatásban tandíj, csak egy igazságosabb módszerrel", így az a tandíj nem önköltségi lesz, mértéke jóval kevesebb kell, hogy legyen és nem 10 500 államilag finanszírozott helyet tartanának fenn.

Hozzátette: az MSZP szerint kell egyéni anyagi áldozatot vállalni a felsőoktatásban, de ez két oldalról, a tanulmányi eredmény és a szociális helyzet oldaláról korlátos lenne, éppen annak érdekében, hogy "például Fejér megyéből, kisebb falvakból, más fiatalok is lehessenek jogászok és miniszterelnökök a következő húsz évben".

Arról, hogy az MSZP az államilag támogatott helyekre milyen keretszámokat vezetne be, a pártelnök azt mondta, hogy nem konkrét számot mondanának, hanem az adott évben érettségizők számának arányában állapítanának meg egy keretet.

Mesterházy Attila arra a kérdésre, hogy első ingyenes tanév hogyan érintené azokat, akik 2014-ben részösztöndíjjal vagy önköltséggel tanulnak és már felvették a diákhitelt, azt mondta: ezeket a kérdéseket a rektori konferenciával és hallgatói érdekképviseletekkel közösen szeretnék rendezni, ugyanakkor jelezte, a Diákhitel 2-őt ebben a formában nem tartanák meg, mert szerintük az nem segíti, hanem eladósítja a hallgatókat. Szerinte olyan konstrukciót kell kitalálni, amely nem terheli végletesen a magyar költségvetést.

Hangsúlyozta: az elnökség egyetértett azzal is, hogy a kormány "cinikus és pofátlan" magatartást folytat az ügyben, hiszen amikor a miniszterelnöknek volt szüksége arra, hogy egyeztethessen a hallgatókkal, akkor nagy örömmel fogadta őket, most viszont, amikor a hallgatóknak lenne szükségük a magyar miniszterelnökre, akkor visszautasítja őket.

Szerinte ez elfogadhatatlan, főként annak fényében, hogy a miniszterelnök ellenzékben még egyértelműen kizárta a tandíj bevezetését, és arról is beszélt, hogy ő maga sem lett volna jogász, ha tandíj lett volna abban az időszakban, amikor ő jelentkezett egyetemre. "Ebből látszik, hogy a miniszterelnök hazudott és a felsőoktatásba készülő hallgatókat is becsapta" - fogalmazott.

Közölte: az MSZP visszautasítja a kormányfő önfenntartó felsőoktatásról szóló elképzelését, az egyetemi autonómia csorbítását és a kancelláriarendszer bevezetését is. A szocialisták ezzel ellentétben olyan rendszert képzelnek el, ahol az egyetemi autonómia gazdálkodásban, személyi feltételekben és az oktatásban ki tud teljesedni - hangsúlyozta.

Vona Gábor: Orbán Viktor ugyanúgy hazudott a tandíj bevezetésével mint korábban Gyurcsány Ferenc

A Jobbik elnöke szerint a tandíj bevezetésével Orbán Viktor ugyanolyan hazugságot követett el az egész országgal szemben, mint tette azt korábban Gyurcsány Ferenc.

Vona Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Fidesz ellenzékben még népszavazást szervezett a tandíj bevezetése ellen, ehhez képest kormányra kerülve, két hónappal a felvételi jelentkezések előtt drasztikusan csökkentették az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat és lényegében bevezették a tandíjat.

A politikus hangsúlyozta: a Jobbik maximálisan szolidaritást vállal a hallgatókkal és támogatja őket a törekvéseikben, mert "ez egy becsületbeli ügy". Szerinte ez a lépés a "kormányzati arrogancia" újabb megnyilvánulása, amely az egész országnak rossz, nemcsak a felsőoktatásban résztvevők számára.

Vona Gábor úgy véli, hogy a Fidesz ezzel a lépésével már nemcsak tétlenül nézi, ahogy a fiatalok elmennek az országból, hanem aktívan ösztönzi is őket erre.

Az ellenzéki pártelnök hiteltelennek nevezte az MSZP megnyilvánulásait is az ügyben, mert szerinte "az MSZP-nek a tandíj olyan, mint szúnyognak a vér: a lételeme".

Vona Gábor felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mutassa meg a Fidesz 2010-es választási programjában, hogy pontosan hol szerepelnek ezek a felsőoktatási intézkedések.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárról szólva a Jobbik elnöke kifejtette: az államtitkár nem jó gazdája a területnek, hanem "egy terminátor" és a Jobbik szerint nincs más lehetősége, minthogy lemondjon a posztjáról.

Hozzátette: semmilyen érdemi, vitaképes érve nincs a kormánynak arra, hogy amit most művel, az miért jó az országnak, a társadalomnak, vagy a felsőoktatásnak.

Giró-Szász: hatáskörük csökkenése miatt ellenérdekeltek a tiltakozó szakmai szervezetek

A kormányszóvivő szerint a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek azért ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új elképzelések alapján csökken a hatáskörük.

Giró-Szász András szerdai sajtótájékoztatóján példaként azt mondta, hogy a rektori konferencia mozgástere a kancellár intézményének bevezetése miatt csökken, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetéé pedig azért, mert nem kari, hanem szakszinten lesznek leosztva a keretszámok, és így nem lehet majd kari szinten "elbújtatni" a rosszul működő szakokat.

"A hallgatói önkormányzatok szintjén pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd - tette hozzá, megjegyezve, hogy van olyan hallgatói önkormányzati vezető, aki 12 éve lépett be az egyetem falai közé.

A kormányszóvivő egyértelműnek nevezte, hogy a magyar felsőoktatási rendszer abban az állapotában, amelyben a jelenlegi kabinet örökölte, fenntarthatatlan volt mind anyagi, mind minőségi szempontból. Az, hogy a felsőoktatásba egyre többeket engednek be, nem eredményezi sem azt, hogy ugyanennyien el is végzik, sem azt, hogy a képzés egyértelmű piacképes tudást biztosít - fejtette ki, majd jelezte, hogy 2002-ben a főiskolát végzettek között 8,4 százalék volt a munkanélküliség aránya, 2010-re pedig ugyanez a szám 31 százalékra, vagyis több mint 3,5-szeresére emelkedett, míg a többi területen - beleértve az érettségizetteket is - csak a kétszeresére. "Ez napnál világosabb bizonyíték, hogy a felsőoktatás struktúrája, minősége a többi struktúrához képest is rosszabb munkaerő-piaci feltételekhez kötötte a felsőoktatási végzettségűeket" - értékelte, hozzátéve, hogy vannak olyan szakok, amelyeken lényegében munkanélkülieket képeznek, ez pedig megengedhetetlen.

Egyszerre kell megoldani, hogy minőségi legyen a képzés, aki pedig bekerül, az el is végezze az egyetemet, főiskolát - mondta Giró-Szász András, aki arról is szólt, hogy ma csak nyolc olyan európai uniós tagállam van, ahol semmit sem kell fizetni a felsőoktatásért. A magyar diákhitel-konstrukció éppen arra nyújt lehetőséget, hogy a tanulók bármilyen forrás bevonása nélkül be tudjanak lépni a felsőoktatásba - magyarázta.

A szóvivő közlése szerint egyébként a kabinet a szerdai ülésén a tájékoztató időpontjáig még nem tárgyalt a felsőoktatási koncepcióról, így Giró-Szász András a diákhitel kamatának csökkentéséről szóló sajtóhíreket sem kívánta kommentálni. Megjegyezte, ha a tanácskozás délutáni programjában felmerül a téma, tájékoztatást fognak adni róla.

Sárospatakon néhány tucatnyian demonstrálnak

A tandíj eltörlését, a keretszámok visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését követelik egyebek mellett a Miskolci Egyetem sárospataki Comenius Tanítóképző főiskolai karának hallgatói, akik szerda kora délelőtt kezdték meg demonstrációjukat a sárospataki polgármesteri hivatal előtt.
A néhány tucatnyi (folyamatosan változó létszámú) fiatal attól tart, hogy az államilag finanszírozott keretszámok "drasztikus csökkenése" a sárospataki felsőoktatás végéhez vezethet.

Elmondták, hogy tudomásuk szerint igen kevés diák tanulhat ingyenesen a jövőben a főiskolán, a "diákhitel kettőnek csúfolt tandíjat" pedig ebben a térségben jószerivel senki nem tudja vállalni, a kezdő pedagógusi bérből a hitelt visszafizetni nem lehet.

A demonstrálókkal a hivatal előtt elbeszélgetett Aros János, a város fideszes polgármestere, aki forró teát is vitt nekik.

Szakszervezet: elutasítjuk a keretszámok drasztikus csökkentését

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) határozottan elutasítja a támogatott felsőoktatási helyek, az állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkentésének szándékát és kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradásáért lép fel - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A ÉSZT ügyvivő testületének állásfoglalása szerint elfogadhatatlan minden olyan megoldás, amely a magyar fiatalok jelentős részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét, vagy külhoni oktatási intézményekbe kényszeríti őket. A szakszervezeti tömörülés ezt mind társadalmilag, mind gazdaságilag rendkívül károsnak tartja és határozottan tiltakozik az ellen, hogy a továbbtanulás, a szakválasztás lehetősége szinte kizárólag az egyéni-családi jövedelemtől függjön - írta közleményében Kuti László, elnök.

A nyilatkozat szerint az ÉSZT nem tudja elfogadni a felsőoktatási intézmények ellehetetlenítését és tiltakozik az intézményi autonómia mindennemű csonkítása - kiemelten a kancellária intézményi létrehozása - ellen, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes szakterületek átmeneti vagy hosszabb távú kizárása a támogatási rendszerből évek, évtizedek múlva komoly gondot fog okozni a nemzetgazdaságnak.

A szervezet ezért azt közölte: kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradása, erősödése érdekében és a felsőoktatás értékeinek megőrzéséért lép fel.

4K!: jogos lenne az egyetemfoglalás is

A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) üdvözli a magyar diákok országossá vált tiltakozó mozgalmát és azt az alulról jövő társadalmi önszerveződés ígéretes példájának tartja, az államilag támogatott helyek "brutális" csökkentése miatt pedig nyugat-európai mintájú egyetemfoglalásokat is jogosnak tartana.

A párt MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében úgy véli: a kormány az államilag támogatott felsőoktatási helyek csökkentésével véglegesen letette a garast amellett, hogy Magyarország jövőjét a kis számú kivételezettek és a közösségi együttműködésből kizárt többség országaként képzeli el.

Az új keretszámok a gyakorlatban azt jelentik, hogy csak azok járhatnak súlyos eladósodás nélkül egyetemre, akiknek a szülei meg tudják fizetni a tandíjat, vagy akiknek már a felvételi előtt esélyük volt kiemelkedő felkészítést kapni - írják. A többieket a Fidesz milliós adóssággal kívánja terhelni egy olyan időszakban, amikor a pályakezdők munkanélkülisége egész Európában súlyos társadalmi probléma - áll a közleményben.

A Negyedik Köztársaság Mozgalom ezzel a politikával szemben azért dolgozik, hogy Magyarország újra az egész közösség országa legyen, ahol az állam elsődleges funkciója nem az, hogy szelektíven büntessen és elvegyen, hanem az, hogy az egész közösség fejlődését szolgálja - fogalmaznak.

Hozzáteszik: a 4K! ezért szolidaritást vállal a hallgatók tiltakozásával a tervezett felsőoktatási reformok ellen. A demonstrációkban ugyanakkor a hallgatói szervezetek kérésének eleget téve pártként nem vesz részt.

Parragh László: az eddigi oktatási modell nem működik

Nem működött az eddigi oktatási modell a munkaerőpiac szempontjából - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Parragh László elmondta: "nem lehet megspórolni azt az átalakítást, amit ma a felsőoktatásban a kormány tesz, lehet, hogy nem pontosan így kellene csinálni, ennek tartalmán lehet vitatkozni, de a régi rendszer az fenntarthatatlan volt a diákok szempontjából is".

Hozzátette: a munkaerőpiaci visszajelzések egyértelműen azt igazolják, hogy a természettudományi, a mérnök, és a technikusi képzés az, amit a piaci szereplők várnak, mert ezekből hiány van.

"Szerintem a bolognai rendszernek nagyon súlyos fogyatékossága az, hogy életvitelszerűen benntart a felsőoktatásban fiatalokat", a mostani megmozdulásokon is látható, hogy a diákok vezetői a 10-12 éve egyetemi hallgatókból kerülnek ki - mondta.

Szerinte az lenne normális, hogy 5-6-7 év alatt készüljön fel a diák arra a szakmára, amit meg akar tanulni. "Ezt a magyar gazdaság nem viseli el" - hangsúlyozta.

Az élet azt igazolta, hogy az a modell, amiről szó van, valójában nem működött - fűzte hozzá.

HÖOK: Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum alakul

A fórum a tervek szerint a jövő héten a fővárosban tartja első ülését, és munkájában a HÖOK mellett a felsőoktatásban érintett szakmai szervezetek, így többek között a rektori konferencia, a szakszervezetek vesznek részt - mondta el az elnök.

Hozzátette: az első tanácskozáson a résztvevők "a minimális elvárásaikat" egyeztetik majd, arra a kormány képviselőjét még nem hívják meg. Az első ülésen kialakult álláspont birtokában hívnák meg a további egyeztetésekre a kormány képviselőjét - jelezte.

Nagy Dávid kitért arra is, hogy a közoktatási szereplőkkel is egyeztetni szeretnének, ugyanis a köz- és a felsőoktatás átalakítását össze kell hangolni.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. kvendi 2012. december 14. 21:39
  „Racionálisan:
  Döntsék el az adófizetők, hogy hány diákot hajlandóak "ingyen" kitaníttatni , bár ez a szülőktől se két forint áldozattal jár(-t)...!

  Azért az osztálytalálkozóinkon én azt látom, hogy a diplomásoknak jobban megy, mint akinek nincs diplomája és ezt a diplomát - ha nem is kizárólagosan -, de a nem diplomások adó forintjaiból termelték ki ..., ez tetszik avagy nem tetszik, de így van...!”
 • 70. THK 2012. december 14. 17:23
  „66. mackópajtás,
  gondold már végig, mit írsz: szerinted egy tanár (vagy itthon dolgozó orvos!) TÉNYLEG röhögve tudná visszafizetni a hitelét? Amikor a megélhetésre alig elég a kezdőfizetésük...
  (vagy nem Magyarországon élsz, persze)”
 • 69. macusnéni 2012. december 14. 08:25
  „Igaza van a fiataloknak,Ők legalább mernek tenni valamit.Az állam pénzén kitanult Kisz titkárok,vagy gyerekeik,most vagdalódzanak.Ne a hitelt emlegessék,mert azt vissza is kellene fizetni,de miből? Munka nincs,s remény sem rá,közben pedig milliós prémiumokat osztogatnak maguknak.Azért a munkáért amit a munkabérükért el kellett végezniük.Ne felejtsék el az 56 is a fiatalokkal indult,legalább itt nálunk a városban.Gondolkozzanak el rajta,meg ami az utóbbi időben van.Ne reménykedjenek a következő ciklusban,mert elég volt .”
 • 68. tucat 2012. december 13. 21:46
  „70. Király75
  Inkább nem magyaráznám.
  Ami pedig a szereptévesztéssel kapcsolatos gyanúját illeti, azt megerősíthetem: egy demokratikus jogállam kormányának nem kellene alattomos orvvadászként a népére (a megbízójára) rontania. Ilyenkor megesik, hogy fordítva sül el a sörétes mordály, vagy visszacsap a túlfeszített íj idege. ;)

  Ha nem boldogul a megfejtéssel, akkor Ön bizonyára nem cenzor, ne is izgassa fel magát emiatt éjszakára! :)
  Jó éjt!”
 • 67. Király75 2012. december 13. 20:28
  „69.
  Ezt elmagyaráznád érthetően is? Ki a vad? Ki a vadász ebben a helyzetben? Lehet szereptévesztésben van valaki.”
 • 66. tucat 2012. december 13. 13:10
  „67. almostevil
  Az íj felajzva, a vadász lövésre kész. De nincs sok nyila, ezért, ha nem akarja elvéteni, meg kell várnia, míg a vad előbújik a bozótból, vagy ügyesen, óvatosan be kell cserkésznie. Türelem! A nyugodt vadásznak biztos a zsákmánya, a nyilait vaktában a bozótra zúdító éhkoppon marad.
  Nyugi! ;)”
 • 65. pala1964 2012. december 13. 13:01
  „67, én speciel büszke voltam a demonstráló diákokra, ők legalább nem birkák, mint mi (kivéve az uralkodó elitünket, ők azét dörzsöltek, nem birkák - csak mi, hogy hagyjuk nekik)

  58, igazad van”
 • 64. almostevil 2012. december 13. 12:34
  „Nah...ennek is annyi értelme volt, mint adventkor kivonulni sárga csillaggal...”
 • 63. mackópajtás 2012. december 13. 12:08
  „Én egyet értek most a narancsosokkal. Ugyanis aki azért jár egyetemre, mert "ő szeretne valaki lenni" és az egyetemen/főiskolán szorgalmasan tanul, és tényleg akarja a dolgot, annak lesz egy egy diplomája és emögött egy tudása is amivel simán el tud helyezkedni és röhögve visszafizeti a diákhitelt.
  Aztán van a másik változat mikor beíratkozunk valahova, valami büfé szakra, mert mekkora buli, hogy ~4 évig nem kell semmit csinálni és még a szülők is büszkék ránk, az már más kérdés ,hogy az ilyen diploma semmit sem ér, de legalább eltelt 4 év a naplopással. Nah ez a fajta az aki tüntetni jár, de az ilyennek miért is fizessük mi adófizetők a tandíját?”
 • 62. Power 2012. december 13. 10:45
  „Az adófizetők pénzén kitanított egykori KISZ-titkárok, MSZMP-tagok ma "fiatal demokratáknak" nevezik önmagukat.”
 • 61. balihoho 2012. december 13. 07:45
  „Amikor Orbánék, Lázárék, kordont bontottak, hajuk szála sem görbült. Most? Ha a fiatalok bontani merészelnék a kordont, egy kettőre fogdába kerülnének!”
 • 60. papsajt 2012. december 13. 07:40
  „Az új nemzedék

  "A politika jól láthatóan szándékosan ugrasztja össze a társadalmi csoportokat, hogy az emberek minél inkább képtelenek legyenek a határozott, közös fellépésre. Olyan ügyek mellett, amelyekben mind érintettek. Ugyanakkor, hogy valami biztatót is mondjak, úgy látom, hogy az új nemzedéknél ez már nem így van. Létezik egy kérdésekre válaszokat váró, határozott fiatalság, akik a szitán átlátva már talán képesek lesznek egymással szolidárisak lenni" - mondta Bana Tibor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának tagja.”
 • 59. alfa258 2012. december 13. 06:48
  „Kiraly75: eszed semmi fogd meg jol, ha nem tették volna az országot akkor nem Londonban ´mosogatnának a magyar diplomások. De roosszak az infóid, hiszen kuszaszem barátod azt mondta, hogy ezek a fiatakok tódulnak vissza magukkal hozva a tapasztalatukat és a tőkét! Vagynem hiszel neki? EZEK SZERINT azt sem tudod, hogy lakatosoknak ÁCSOK IS MUNKANÉLKÜLIEK!”
 • 58. Besenyő_Pistabácsi 2012. december 13. 05:52
  „Bezzeg O.V. nak milyen kellemetlen volt amikor nem fért a Kossuth térhez. Biztosan emlékeztek a kordonbontásra? Nos akkor őt hajtotta el a hatalom, most ő diktálja a hatalmat!”
 • 57. queenmargareth1 2012. december 13. 01:32
  „43. SP 2012.12.12. 21:18 csak a kérdésre kértem választ, nem mellébeszélést, terelsz, mint a kormány.Egy rövid választ. Bocs, hogy, ha még egyszer írtam, sajnos rossz a netem.”
 • 56. queenmargareth1 2012. december 13. 01:29
  „43. SP 2012.12.12. 21:18 oké, csak nem ez volt a kérdés, te is terelsz.Konkrét kérdésre konkrét válasz. egy mondatban, tőmondatban, nem mellérizsálni.”
 • 55. sardnab@freemail.hu 2012. december 12. 23:42
  „Mindenkit biztatok, ne hagyjátok magatokat!
  - középiskolai tanárok! Eddig azért dolgoztatok, hogy a diákjaitoknak ne legyen esélye továbbtanulni?
  - középiskolai diákok! Eddig azért tanultatok vért verejtékezve, hogy elvegyék tőletek a továbbtanulás lehetőségét?
  - szülők, nagyszülők! A gyermekeitek, unokáitok adósodjanak el? Több millió forint! Évtizedekig nyögik majd!
  - egyetemisták! Ez csak az első lépés, ha le lesz nyelve, jön a következő!
  - egyetemen oktatók! Nem lesz rátok szükség!
  Jön a szénszünet, a téli szünet, mindenki szedje össze magát, és menjen TÜNTETNI !!!
  És melegen öltözni!

  És ajánlom még a millióknak, akik az utóbbi években "szoptak", hogy nem csak szolidaritásból, irány TÜNTETNI!

  @malik:
  Jövőhét szerdán a szegedi Kormányhivatal előtt tüntetés lesz 16.30-tól!
  http://www.ehok.u-szeged.hu/posts/351-tuntetes-december-19-en

  Mindenki legyen ott!”
 • 54. Logaritmus 2012. december 12. 22:41
  „45: Mr. Radikális aki jól elvan a langymeleg önkormányzati közegben.”
 • 53. Király75 2012. december 12. 22:30
  „48
  Tudom én is jártam oda. De te nem érted a mondanivalóm, próbáld értelmezni.”
 • 52. azbest 2012. december 12. 22:19
  „A NAV 4,5 milliárd forintot kap a pénztárgépek bekötésére
  "Az államháztartásért felelős miniszternek a 2013. évi költségvetési törvény keretében december 15-ig gondoskodnia kell arról, hogy az összeg a XVI. NAV fejezetben rendelkezésre álljon - derül ki a Magyar Közlönyből."
  http://hir3.hu/magazin/9/100337/a_nav_4_5_milliard_forintot_kap_a_penztargepek_bekotesere

  Emlékeztetőül a pénztárgépeket azért kell online-ra változtatni, hogy a boltok csalásait lefüleljék. A bibi az, hogy eddig is volt "fekete doboz" a pénztárgépekben, csak azt nem neten át ellenőrizék. A blok nem adását pedig ez sem fogja meg.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Esztergomban

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, azt az oltás után fogják megállapítani a tűzvizsgálók. Tovább olvasom