Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hamarabb kifizethetik a gazdáknak az uniós támogatást

A tagállamok december 1-je helyett október 16-ától fizethetnének előleget a mezőgazdasági termelőiknek járó 2006-os közvetlen termelői agrártámogatások terhére. Magyarország élne a lehetőséggel.
Az előrehozott időpontról a közvetlen agrártámogatások kifizetésének uniós albizottsága foglalt állást a nemzeti szakértők meghallgatása után, támogatva az Európai Bizottság (EB) javaslatát.

A két időpont között a teljes összeg felét adhatják oda az érintetteknek, miután az EB várhatóan a következő napokban hivatalosan is érvénybe lépteti az új szabályt. Ugyanakkor nem kötelesek így tenni. Eldönthetik, hogy élnek-e a lehetőséggel vagy sem.
Az előlegfizetés előrehozatalát azért kérte több tagállam is a bizottságtól, mert agrártermelői jelentős veszteségeket szenvedtek el a szokatlanul meleg nyári időjárás miatt. Az aszály miatt csökkentek a termésátlagok és drágult takarmány.

A kedvezőtlen időjárás miatt az EB az elmúlt hónapban 13 tagállamnak engedélyezte, hogy gazdái olyan területeken is termeljenek, amelyek megművelése egyébként tiltott lenne. Tavaly az EU 15 régi tagállamát segítette azzal a bizottság, hogy lehetővé tette a gabonafélék termelési támogatásainak egy hónappal korábbi kifizetését azoknak az agrártermelőknek, akiknek a vetéseit kiégette a nyári hőhullám. 2002-ben több száz millió eurós támogatást kaptak meg jóval a kifizetési határidő előtt azok a német farmerek, akiknek súlyos károkat okoztak a heves esőzések és az azokat követő árvizek.

Magyarország élne a lehetőséggel. A magyar agrárkormányzat abban érdekelt, hogy az uniós források minél előbb jussanak el a jogosultakhoz, adott esetben a gazdálkodókhoz, amennyiben ez nem jár valamilyen hátránnyal - reagált a hírre Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Hozzátette, hogy a részletes feltételeket még csak ezután tekinti át, de annyit már most is kijelenthet, hogy amennyiben lehetséges, Magyarország természetesen élni kíván a támogatások egy részének korábbi kifizetési lehetőségével. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a múlt év után járó, az idén május 31-éig kifizetendő támogatásokat is már január elején elkezdték átutalni, és azokat január végéig meg is kapták a magyar gazdálkodók.

Ágazati szakértők szerint a decemberi időpontnál mintegy három hónappal korábbi kifizetések jelentős segítséget jelentenének a gazdálkodóknak. Sokan közülük például nem lennének rászorulva arra, hogy forráshiány miatt már "lábon" vagy rögtön betakarítás után eladják a kukoricájukat. A hitelek törlesztése miatt is jól jönne a későbbre várt pénz, még akkor is, ha csak a felét kaphatnák meg előbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig maradnak a tüntetők az utcákon?

Tovább olvasom