Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hamarabb kifizetik a tejtermelők jövő évi támogatását

A magyar agrárkormányzat nem vár tovább, és október 16-a után előrehozza a jövőre esedékes támogatások kifizetését, miután az uniós bizottság 9 hónapja képtelen olyan változtatásokat hozni, ami segítene a tejgazdálkodókon - jelentette ki Gráf József agrárminiszter pénteken, a III. Kaposvári Állattenyésztési Napokon.
A tejtermelők megkapják teljes egészében azt a keretet is, ami a krízisalapból az ország rendelkezésére áll a piaci feszültségek kezelésére. Ez az előrehozott kifizetésekkel együtt literenként 22-24 forintos támogatást jelent - mondta a miniszter.

Gráf József kifejtette: egy év alatt drasztikusan csökkent a tej ára, ami miatt már minden országban tiltakoznak a termelők. Hozzátette: a magyar kormány meglépte azt, amit a mozgástere megengedett. "Most harcolunk azért hogy Brüsszel is észhez térjen és megértse, hogy ezt a problémát nem a tagországoknak kell kezelnie" - tette hozzá.

A miniszter elmondta: tudomása van a magyar termelők petíciójáról, amelyet a kaposvári rendezvényen készülnek átnyújtani neki. Minden tejtermelő országban hasonlóan lépnek a termelők, hogy minisztereik minél keményebben képviselhessék az érdekeiket az unió bizottsága előtt. "A magyar termelők nem a hazai vezetés, hanem az Európai Bizottság tehetetlensége miatt tiltakoznak" - hangsúlyozta.

A tejtermelő országok: Franciaország, Magyarország és Ausztria rendkívüli miniszteri értekezletet hívott össze azért, hogy rávegye a bizottságot, lépjen a tejpiac tarthatatlan helyzetének megoldásáért.

A miniszter a rendezvényen beszélt arról is, hogy a magyar agrárvezetés pár éve azt tűzte ki célul, hogy egy versenyképes növénytermesztést és állattenyésztést hozzon létre, amihez a szaktudás megvolt, a forrás viszont nem. Az unió ehhez a modernizációhoz segítséget nyújtott, 1.300 milliárd eurós forrást biztosítva, ami eddig sosem látott lehetőségekhez juttatta a magyar mezőgazdaságot. Mára ebből a keretből 140 milliárd forintot már kifizettek a gazdáknak, és mintegy 500 milliárd forint felhasználásáról megszületett a döntés. Nincs más esélye a magyar termelőknek, minthogy helytálljanak a nemzetközi versenyben, amit a szakma megértett. A mezőgazdasági fejlesztési források felhasználásában Magyarország élenjár - mondta Gráf József.

A Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovasakadémia közös rendezvényének megnyitóján Babinszky László, az egyetem rektora arról szólt, hogy évről évre fejlődik, idén már nemzetközivé vált a szeptember 25-től 27-ig tartó Kaposvári Állattenyésztési Napok, amelyen 40 hektáros területen ezer állatot láthatnak, és több mint száz kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A kiállítás idei díszvendége a Loire-menti régió, valamint a kaposvári rendezvényen tartja szakmai napját a szimentáli európai kongresszus is. A rendezvény első két napján több konferenciára, szakmai kerekasztal beszélgetésre és fórumra kerül sor. A fedett lovardában tartják a hagyományos lovas programokat, tenyészállat bírálatokat, ügyességi versenyeket és a múlt évben nagy sikerrel megtartott malacfogó versenyt is.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. szeptember 25. 19:05
    „Jakab képviselő azonnal tiltakozott a kormány vidékrombolása ellen! Később felébredt....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogkereskedőket fogtak el Debrecenben

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság pénteken azt a három férfit, akit kábítószerrel való… Tovább olvasom