Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Hamarosan elindulhat a kártérítési per a Négy Mancs ellen

A jövő hét közepén tárgyalnak Frankfurtban a megbízott ügyvédi irodában az osztrák Négy Mancs állatvédő alapítvány ellen indítandó kártérítési per részleteiről.
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke elmondása szerint a liba-és kacsaágazatban az eddig összegzett kár és elmaradt árbevétel körülbelül 12 milliárd forint, a jó hírnevükön esett csorba "árát" még nem is tudják. A másfél hónapon belül elindítható per tetemes költségeinek felét az állam fizeti.

Egy-másfél hónapon belül elkezdődhet a per a Négy Mancs állatvédő alapítvány ellen - mondta el a Független Hírügynökségnek kedden Gráf József agrárminiszter. Korábbi szavait megerősítve elmondta, hogy a per előkészítéséhez jogi-szakmai, a bírósági eljáráshoz pedig anyagi segítséget nyújtanak a pert indító Baromfi Terméktanácsnak. Ennek elnöke elmondta, hogy a szóbeli ígéret szerint a perköltség felét az agrártárca állja. Azt még nem tudják, hogy ez mennyi lehet, de több ezer eurós ügyvédi óradíjjal számolnak.

Egy élelmiszeriparra szakosodott jó nevű frankfurti ügyvédi irodát bíztak meg a magyar termelők és feldolgozóüzemek képviseletével, jövő héten szerdán és csütörtökön tárgyalnak velük a részletekről - mondta Bárány László. A károsultak úgynevezett pertársaságot alakítottak, nevükben a Baromfi Terméktanács kezdeményezi a pert. Az eljárást mindkét érintett országban, Ausztriában és Németországban elindítják.

Tömött libát és kacsát 5 vágóüzemben dolgoznak fel, amelyekhez legalább 3 ezer tömő tartozik, a Négy Mancs tavalyi hadjárata 2008-ban szerintük több mint 2 milliárd forint kárt okozott, az elmaradt árbevételt 8-9 milliárdra becsülik, a nem tömött szárnyasok piacán elszenvedett veszteségük is súrolhatja az egymilliárdot - sorolta a várható számszerű kárigényt Bárány László. Azt pedig még nem is tudják, a jó hírnéven esett csorbáért mennyit kérjenek. Egyebek közt ennek meghatározása lesz a frankfurti megbeszélés célja - mondta a terméktanács elnöke.

A Négy Mancs tavaly folytatott kampányt a magyarországi libatömés ellen, állatkínzásnak minősítve az eljárást. Ennek következtében német és osztrák élelmiszerkereskedelmi láncok sorra vették le polcaikról a magyar termékeket, olyanokat is, amelyek tömés nélkül készültek.

A Baromfi Terméktanács azután határozott a jogi lépések mellett, hogy az állatvédő alapítvány a közelmúltbeli berlini agrárkiállítás óta már nem csak állatkínzásnak tünteti fel a magyar gazdák libatömési eljárását, hanem azt állítja, hogy az állatok betegek, és a magyar állattenyésztők a hatóságok együttműködésével beteg libák húsával és májával etetik a nyugat-európai fogyasztókat. Bárány László szerint a rágalom-hadjárat mögött azok a cégek állhatnak, melyeknek érdekében áll a magyar termékek kiszorítása a német piacról.

Olvasóink írták

 • 12. fazer 2009. február 11. 22:30
  „A véleményem az ún. állatkínzással járó libatöméssel, -tépéssel kapcsolatban változatlan: úgy tudom mióta világ a világ, a libát tépik, hiszen ez is hozzájárul növekedéséhez és tömik, mert mióta furcsa (vagy kifinomult) ízléssel megáldott fajtársaink szemet vetettek a tuningolt májra, az bizony kelendő cikk. Hogy egy emberi fogyasztásra nevelt libának mennyivel okoznak nagyobb stresszt az emített eljárások, mint pl. a kismalacnak a fájdalomcsillapítás nélküli fogeltávolítás, vagy a herélés (egyik sem az ő érdekében történik), vagy éppen a pillanat, amikor a vágóhídon beleszalad a bökőbe, azt nem tudom, de gyanítom, akit ez érdekel, nem eszik semmit, aminek "arca" van (Phoebe után szabadon). A "civilizált, felvilágosult, állatvédelemben élen járó" nyugati országok közt van a bálna-tömeggyilkos Dánia, a bikát évente ezerszámra, szórakozásból leöldöső Spanyolország, a hagyományosan rókavadász Anglia.
  Ugye ép ésszel senki nem hiszi, hogy a "mancsos" akciók mögött a gazdasági érdekeken kívül van valamiféle őszinte etikai meggyőződés is?

  Piacok.
  Vissza a kályhához, illetve a rdsz.változás (?) idejébe.
  A hatalmas szovjet felvevőpiac megszűnéshez aktívan hozzájáruló magyar jobboldali kormányok nem ismerték fel idejében dacos-oroszellenes külpolitikájuk lehetséges következményeit, hogy a nyugati exportcégek éppen a Mo. által eddig kiszolgált most már orosz, ukrán piacokra fognak benyomulni. Így is történt.
  Hát ez a hajó elúszott. Bakker! Na majd az Únió!
  A fenébe, ez meg már telített!
  A hab a tortán, hogy ezzel párhuzamosan elkezdődött az import szemét beözönlése - élelmiszernek álcázva, viszont olcsón. A magyar fogyasztó árérzékeny, a magyar terméket viszont nem lehet a honi piac elvárásainak megfelelő áron előállítani (a nyugatit sem, ott a jelentős állami támogatás az orvosság), így a belföldi piac is kezd megcsappanni.
  Mo.-nak a térségben egykor vezető élelmiszer-exportőri múltja azonban azonban nem múlt el nyomtalanul, ráadásul a kedvező földrajzi-éghajlati adottságok és a jellemzően agrár-beállítottság továbbra is kiváló minőségű termékek előállítását teszik lehetővé (a kivétel itt is erősíti a szabályt :).
  Csak hát az a francos magyar átok. A széthúzás, az érdekellentétek! Csak az ne lenne! Teltek-múltak az évek, semmi nem történt.
  És most láss csodát, az utóbbi pár évben már kezdjük belátni, hogy a
  termelő-feldolgozó-kereskedő szentháromság megteremtése lehet a túlélés záloga. A széthúzást felejtsük el! Heuréka! De ez még mindig nem elég. Vonzó, jó minőségű, tradícionálisan megbízható mégis korszerű termékekkel lehet csak visszaszivárogni a régi és új piacokra.
  (Közben a magyar libamáj még ekkor is milliárdos bevételt jelent Mo.-nak.)
  Hogy ne engedjem túl bő lére: valami megmozdult, valami beindult. Ott a fény és az nem a vonat!!!

  Ekkor betoppan a képbe a bociszemű kislány a maga gyermeki naívságával, háta mögött egy komplett német agrárkartell. Kicsit később a jól fésült, oknyomozó svéd lúdasmatyi, "kandi"kamerával a tarisznyájában. Hiányoztatok! A legjobbkor!
  Rágalomhadjárat a köbön.

  Válaszlépés? Bojkottáljuk a merci, bmw, volvo, saab termékeket? Én pl. ezt teszem :D
  Lidl Raus! föliratú táblák ugye nem eu-kompatibilisek.
  Nem tehetünk mást, mint nyelünk (a liba bosszúja) és tovább lobbizunk a nem túl nagy hátszelet biztosító minisztérium segedelmével. Néha perelünk - közpénzből. Jönnek a huhogók. Ti is hiányoztatok! Próbáljuk a kevésbé árérzékeny hazai fogyasztót is meggyőzni, lehetne kicsit patriótább és tudatosabb fogyasztó, még ha mélyebben is kell a tárcába nyúlnia - viszont nem szemetet eszik, talán elhiszi. Azért közben továbbra is JÓ minőségű árut állítunk elő, felszerelkezünk a legkorszerűbb technológiával és imádkozunk, nem engednek be vágóhídra olyanokat, akik bölcsész szakon végeztek.”
 • 11. flexsnake 2009. február 11. 16:17
  „Jó akkor tisztázzuk:
  Miért nem vesz a magyar, magyar terméket? -Mert drága, nem tudja megfizetni.
  Vagyis kifelé viszik míg nekünk külföldi árút hoznak be. Ezt hívják nemzetközi kereskedelemnek.
  Nem, kell x országnak az y ország terméke.Mit csinál y ország? Fogja és máshol adja el.
  Feltéve ha y ország nem Magyarország, mert akkor azzal van elfoglalva hogy: jaj, most miért nem.... Akkor most velünk kibasztak és akkor most nekünk igazunk van mert mi már akkor libát tömtünk mikor a lovakkal bejöttünk Európába.
  Ki nem szarja le? Nem kell és kész. Kínzás? Igen. Kell a nyugatnak? Nem. Akkor sem fog kelleni ha nemzetközi törvényt hoznak rá hogy kötelező minden országban ezer kilót enni belőle. Nem kell. Ezt fel kellene már fogni.
  Miért nem kell? Mert drága, mert van olcsóbb. Indok lesz kitalált mindig. Bírságolhatnak is, de attól még nem fog kelleni a kutyának sem.
  Ott a gyurcsány, lesokkol hogy így válság meg úgy válság és a végén már annyira elhiheti hogy már benyeli az ember az általa okozott károkat is. Rá lehet fogni, kenni, démonizálni, a válságra. Mint a kereskedelmet a 4pracnira.
  Ürügy vagy indok kell? Fogj egy szervezetet, pereld meg kiabálj rá mindent. Ettől még ugyanúgy elküldik a dolgozót mert az árú nem kell. Nem azért nem kell mert pracniék azt mondták hogy az csúnya dolog.
  Itt pénzről van szó. Óriási összegekről, egyetlen felvásárló sem foglalkozik szervezetekkel meg alapítványokkal mikor pénzt lát. Bennünk nincs pénz mert nem tudunk jó árban szállítani. Drága. Miért drága? Mert az előállítása is drága. De ez egy ördögi kőr. Minden arra vezethető vissza hogy nem tudjuk a forint értékét megtartani. Úgy kell az euró mint egy falat kenyér. Nálunk okosabb országok már rájöttek hogy az egységes pénznem garantálja a versenyképességüket.
  Érdekképviselet? Ugyan mutass már egy országot ahol egyetlen érdekképviselet is kiállna egy eladhatatlan termék külföld értékesítése mellett. Nincs egy sem. Piacot kell keresni, nem siránkozni.
  Még jól is jött ez a botrány hiszen amúgy is küldeni kellett volna el embereket a cégtől. Így jól is jött ki hiszen már eleve több embert el lehet küldeni majd visszavenni párat. És a létszámleépítés így lesz egy külföldi szervezet sara akiknek az a bűne hogy x oldalra kiírták hogy ne vegyél libamájat. Én meg el is vagyok hajlandó hinni hogy ha pista kukutyinba azt mondja nekem ne csinálj üzletet akkor nem csinálok mert pista tudja és az az első nem a saját vagyonosodásom... Jaj, túl sok az együgyű.”
 • 10. Power 2009. február 11. 11:42
  „"a nyugat, teljesen rommáverte a mezőgzdaságunk" - Mit csináltak az uniós csatlakozáskor "nagyjaink"?”
 • 9. keletaru 2009. február 11. 08:23
  „Amitóta rendszer váltás volt a nyugat , teljessen rommáverte a mezőgazdaságunk . Jelen helyzetben baromfi termelőink vannak soron . Mindenki látja , érdek képviseletek nem müködnek . Fekszenek a nyugatnak egyből . A Magyar vásárlási kultúra sem a hazai termelőknek kedvez , mi fogyaszók is felelősek vagyunk valamilyen szinten a ki alakult piaci viszonyokért . A négymancs kifogás volt csak , a Lengyelek egyből elfoglalták a piacot , ha jól követem a híreket . Sajna ebben a z országban az illetékesek az unió-ra hivat kozva mindent azzonal mégha nem kell akkor is , míg más országokban a saját termelőiket védik tüzzel vassal .! tehát fejétől büdös a hal !
  Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni I”
 • 8. N.P. 2009. február 11. 06:53
  „flexi

  Azért ennél árnyaltabb a kép. Vannak jó és vannak rossz termékeink, a lobbizást meg még tanulnunk kell.
  A pertől én sem várok sokat, de valamit tenni kell, mert ha nem akkor jönni fog a következő ágazat...
  "állatkínzás a tömés és kész." -ezt én (veled ellentétben) megítélni nem tudom, de szerintem a 4 mancs sem. Attól pedig végképpen hányingerem van, hogy azok vádolnak bennünket állatkínzással akik az élő homárt forró vízbe dobják vagy a bikaviadalt kulturális eseménynek tartják. Ja és még egy: a franciák vajon hogy a rákba tömik a libát ? Ott van libabarát módszer?”
 • 7. flexsnake 2009. február 11. 00:06
  „4. hozzászólás fazer 2009.02.10. 21:16
  Ne libsiz barom, gyűlölöm a jobb meg a baloldalt is.
  Előre tudom mi lesz az eredmény :)
  Azt hiszed a piacok visszamásznak? Fel kellene fogni hogy itt a 4pracni csak egy ürügy volt. Ugyanúgy nem kell ez a magyar termék nyugatra. Persze ti azt hiszitek a világ úgy müködik hogy ráerőszakoljuk magunkat másokra...
  Na a tvről meg annyit hogy mivel kereskedelmi, bemutat mindent hogy legyen nézettsége. Na te is olyan vagy aki azt hiszi a DM miatt ilyen a világ mert ír például gyilkosságokról... Nagyon gyerekek vagytok még. Látszatintézkedés kell nektek akkor majd mosolyogtok :) Változás viszont ebből nem lesz.
  Akkor még egyszer:
  1. nem a 4pracni hatására nem kell a magyar
  2. ha a 4pracni nem volna a magyar akkor sem kellene
  3. nem jól lobbizik a magyar, sehogyan sem
  4. most majd lesz egy pár milkos bünti amit összedobnak és mosolyogjatok
  5. továbbra sem kell magyar termék mert drága, mert nincs piaca, nem tud versenyezni
  6. vagyis ha 10forintba kerül az egész hercehurca akkor a pénz amit megítélnek 1forint lesz :)
  7. az állatokat meg sem hallgatta senki, állatkínzás a tömés és kész.”
 • 6. toxi-2 2009. február 10. 23:37
  „Azt a frusztrált kis magyar aktivistájukat kellene megtömni valamivel, aztán legközelebb meggondolná, mikor nyal a nyugatnak. Ritka kis undorító, képmutató jószág!”
 • 5. PankaSopron 2009. február 10. 23:22
  „Na! Hát alig várom a részleteket!!!”
 • 4. fazer 2009. február 10. 21:16
  „Flexi! Inkább ilyen célokra fordítsanak közpénzt, mint a hozzád hasonló vadlibsik által hízlalt halmozottan kátrányos helyzetű varjúnépség ajnározására!
  Tudod, most azokat a piacokat próbálják visszaszerezni, amivel kapcsolatban a múltkor habzó szájjal próbáltad nekem bebizonyítani, hogy a magyar termelő csak pityereg és másokat hibáztat, amiért nem tud az adott piacon tartósan jelen lenni - hiszen a magyar született lúzer - és tkp. nincs is helye ott.
  Hát tessék, itt az első lépés.
  Remélem hazavágják ezt a kártékony konzum-"állatvédő" bagázst, kár, hogy a mögöttük álló gazdasági csoportok nekünk már nagy falat.

  Abban egyetértek veled, talán tanulhatnánk a nyugattól. Kiindulási pontként tekinthetjük mindjárt a franciákat: huszonegynéhány éve bemutattak egy filmet a magyar libatömésről, jött is az embargó a magyar libamájra, hatásaként felvirágzott a francia libamáj-ipar. Követendő példa? Lehet, de csak képzett jogászbranccsal a hátunk mögött.

  (Még a libatépés-ügyhöz:
  http://www.delmagyar.hu/jegyzet/tollpihe_a_maj_utan/2086566/
  "A kereskedelmi televíziózás nem a máltai szeretetszolgálat egyébként az adott témához nem tudom milyen közük van... Szerintem semmilyen."
  Szerintem meg csak annyi köze van, hogy pl. az ominózus megvásárolt svéd TV4 kereskedelmi csatorna - mi más lehetne. Igaz, nem szeretetszolgálat.)”
 • 3. tahoszegedi 2009. február 10. 19:51
  „Jaj Logi már megint skizó vagy???”
 • 2. flexsnake 2009. február 10. 19:18
  „,,Azt még nem tudják, hogy ez mennyi lehet, de több ezer eurós ügyvédi óradíjjal számolnak."
  Közpénzből...
  Természetesen ha megnyerik a pert a kártérítést a dolgozók kapják majd...
  Jaj de szép színjáték...
  Mindjárt befektetek libamájba mert az tök jó üzlet :)”
 • 1. Otaku 2009. február 10. 17:28
  „Nagyon helyes.

  gatyájukat is kiperelni belőlük, megbízóik nevét nyilvánosságra hozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényes nappal raboltak ki egy postást Szekszárdon

Egy eddig ismeretlen férfi kést szorított egy postás nyakához és kirabolta kedden délután egy óra… Tovább olvasom