Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Hamisított tejport találtak öt megyében

Növényi zsírral hamisított tejport találtak a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai öt megyében.

A hamisított tejporból iskereskedelmi forgalomba a tételekből nem került, de az ellenőrzéseket kiterjesztették az ország egész területére - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)élelmiszerlánc-felügyeletértés agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, valamint Bács-Kiskun megyében találtak Csehországból és Lengyelországból származó 5 és 25 kilogrammos csomagolásban lévő, hamisított tételeket, amelyek csak továbbfelhasználókhoz kerültek - tartalmazza a VM közleménye.

A termék jelölése jogszabálysértő, megtéveszti felhasználóját, azonban élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent. Az illetékes kormányhivatalok megtették a szükséges intézkedéseket, a többi között az első magyarországi forgalomba hozókat (Várda-Impex Kft. - Kisvárda és Galla Társas Kft. - Makó) arra kötelezték, hogy vonják ki a kifogásolt árut az országból.

A minisztériumi tájékoztató szerint a Várda-Impex Kft. nem működik együtt a hatósággal, nem vonta ki a forgalomból az érintett tételeket. Ezért ellene a hatóság büntető eljárást kezdeményez. A megyei kormányhivatalok szakemberei megkezdték az érintett tételek felderítését az élelmiszervállalkozóknál.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) felhívja az élelmiszervállalkozók figyelmét arra, hogy a termékeket ne használják fel. Azokat vagy szállítsák vissza a forgalmazónak vagy gondoskodjanak ártalmatlanításukról, megsemmisítésükről.

A hamisított tételek ártalmatlanítására, megsemmisítésére kötelező döntések meghozatala és a bírságok kiszabása még folyamatban van, amelyet a termékek első magyarországi forgalomba hozóinak kell megfizetnie.

Az MgSzH a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megkeresése alapján június végén országos, kiemelt tejporellenőrzést rendelt el. Ennek keretében találták meg a több tétel hamisított élelmiszert - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a várakozás Záhonynál

Megszűnt a személyautók várakozása a záhonyi határátkelőhelyen. Tovább olvasom