Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Hangulatfokozók: a gyertyák

Aki töltött már el egy romantikus estét gyertyafényben, az tudja, hogy a gyertyák talán a legjobb hangulatteremtők. Párosan vagy egyedül, mindegy; gyújtsunk meg egyet (vagy többet), ha lazítani, kikapcsolódni akarunk!

Gyertya házilag

Ma már házilag is készíthetünk különféle gyertyákat, mécseseket, ehhez hobbiboltokban vásárolhatunk kellékeket. Hagyományos gyertya készítéséhez vásároljunk
viaszforgácsot, ezt forró vízfürdőben kell megolvasztani, majd a kívánt formába önteni. A formába öntött, még folyékony viaszba kell belelógatni a kanócot, majd megvárni, míg megszilárdul. Bár maga a viaszforgács fehér, vásárolhatunk színezőtablettát, amelyet a forró viaszban feloldva
készíthetünk színes gyertyát. Minél nagyobb darab színezőtablettát oldunk fel a viaszban, annál erősebb, sötétebb színt kapunk. 
Különböző gyertya-öntőformákat készen is vásárolhatunk (megéri, hiszen korlátlan alkalommal f
elhasználható), megteszi akár egy sütemény- vagy homokozóforma is. Különleges hangulatú gyertyát készíthetünk, ha egy nagyobb kagylóhéjba vagy kis agyagcserépbe, esetleg fémdobozkába öntjük a viaszt, ezekből megszilárdulás után se vegyük ki a gyertyát!  Amíg a viasz folyékony, helyezhetünk bele terméseket, szárazvirágokat, gyöngyöket, amelyek megdermedve különleges látványt nyújtanak.

Aki nem akar viaszforgácsok olvasztgatásával bajlódni, vásároljon gyertyazselét! Ez felmelegítve nagyon hamar folyékonnyá válik, így már csak ki kell öntenünk a megfelelő formába. Mivel az anyag kihűlés után sem dermed meg, csak kocsonyássá válik, megtartja átlátszóságát (még a színes változatok is), még látványosabb, ha apró köveket, figurákat, üveggolyókat helyezünk bele. A zselégyertyák átlátszó üvegpoharakban vagy -formákban mutatnak, a célra akár egy talpas borospohár is megfelel.    

Íme néhány hasznos tanács, amelyeket érdemes megfogadni!

Gyertya vagy mécses?

Mindegy, melyiket használjuk, a hatás így is, úgyis garantált. Az apró teamécsesek nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a gyertyák, még úgy is, ha mérlegeljük: jóval kevesebb ideig égnek. Célszerű nagyobb - 30, 50 darabos - kiszerelésben megvásárolni őket. Önmagukban nem túl látványosak, ezért mindenképpen szerezzünk be valamilyen mécsestartót.
A gyertya nyíltabb, látványosabb fénnyel ég, s általában dekoratívabb is, egy-egy szép darab ajándéknak is kiváló. Ma már vásárolhatunk olyan gyertyákat is, amelyekbe csigákat, kagylókat, terméseket öntöttek, vagy éppen több színnel rétegezve készültek. 

1. A hűtött gyertyák lassabban égnek. Tegye a gyertyát a hűtőszekrénybe egy órával azelőtt, hogy meggyújtaná, előtte azonban csomagolja alufóliába vagy folpackba, így megóvja kanócát a nedvesedéstől!

2. Amikor hosszúkás gyertyát éget, mindig hagyja, hogy legalább addig égjen, míg a gyerta átmérőjével megegyező magasságban viasz-medence nem képződik! Ez biztosítja, hogy a gyertya egyenletesen égjen, bármikor is gyújtsa meg később.

3. Soha ne helyezze a gyertyát huzatos helyre! Ne felejtse, hogy ennek elmulasztása könnyen a lakásába kerülhet, a vártnál nagyob lángoknak köszönhetően.

4. Ha a gyertya túl keskeny ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen a tartóba, tegyen az aljára sütőfóliát vagy selyempapírt! Ne aggódjon, a selyempapír nem fog meggyulladni, még akkor sem, ha a gyertya már végigégett, hiszen a megolvadt viasz átitatja a papít.

5. Amennyiben mégis hagyja, hogy a gyertya teljesen leégjen és a viasz bennragad a tartóban, tegye a hűtőbe néhány órára és utána már könnyen kiszedhető a viasz.

7. A kiömlött viaszt mindig hagyja összesűrűsödni, megszáradni! Egy kemény, csomagolópapírral fedje le és óvatosan vasalja át egy forró vasalóval. A viasz fel fog szívodni a csomagolópapírra.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész fényéből mindenkinek jut

"A magyar irodalom most Kertész Imre Nobel-díjas írónk fényében fürdik, s ebből a fényből… Tovább olvasom