Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Harc az akadémiai tagságért

Száznegyven jelölés futott be, de közülük legfeljebb harmincöt tudós lehet a májusi voksolás után a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja - írta a Népszabadság hétfői számában.
Az MTA háromévente választ új tagot, idén a májusi közgyűlésen kerül erre sor. Hagyományosan a testületnek kétszáz, 70 évét be nem töltött tagja lehet, az ennél idősebbekkel együtt általában 320-360 tagú az Akadémia. Az idén legfeljebb harmincöt új kutató kerülhet be, hogy ki, az az akadémiai osztályokon múlik.

A lap szerint a kutatók alapvetően azért akarnak belépni, mert a tagság egyfajta megkoronázása tudományos munkásságuknak. Döntő többségük kiváló szakember, aki a magyar mellett más akadémiák tagságával is dicsekedhet. A klubtagság másik vonzereje a sokat támadott tiszteletdíj, hiszen a rosszul megfizetett akadémiai és egyetemi állások mellett nagyon jól jön a rendes tagságért adott havi bruttó 455 ezer forint, illetve a levelező tagságért járó 354 ezer forint.

A két csoport együttesen tavaly 1,787 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Az akadémiai doktorok tiszteletdíja havi 90 ezer forint volt, ezen a címen 2009-ben 2,893 milliárdot fizetett ki az állam. Az akadémikusok közel háromszázötvenen, az akadémiai doktorok kétezer-hatszázan voltak, vagyis összesen mintegy háromezer fő részesül ilyenfajta díjazásban.

Az idén májusban esedékes tagválasztásra a jelölés már tavaly ősszel megkezdődött, az MTA honlapján száznegyven, levelező tagságra érdemesnek tartott kutató neve szerepel. Néhányat nem először jelölnek, sőt olyan is akad, akit harmadjára. Az idei jelöltek közt találjuk az Orbán-kormány egykori miniszterét, Chikán Attilát vagy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit a minap kommandósok hurcoltak el hivatalából. Utóbbi biztosan nem lesz a befutók között - írta a Népszabadság.

Olvasóink írták

  • 1. theseus 2010. március 29. 15:24
    „A legtöbb osztályon már túl vannak a szavazáson, a májusi közgyűlés csak formalitás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították Súr barokk templomát

A Komárom-Esztergom megyei Súron Márfi Gyula, veszprémi érsek ünnepi miséjével adták át vasárnap a… Tovább olvasom