Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Harcias darazsak Székesfehérváron

Darazsak fészkelték be magukat a Székesfehérvár központjában lévő ciszterci templom szellőzőjébe. Több járókelőt megcsíptek már a forgalmas utcában.
Kedden másodszor próbálták meg kiirtani a rovarokat, de a fészek túl mélyen van az épület falában. Délután ideiglenesen egy takarólemezzel lezárták a szellőzőt, de a végleges megoldásra a műemlék épületnél több hónapot kell várni.

A templom szellőzőnyílásába fészkeltek be a darazsak. Korábban méreggel fújták be a szellőzőt, de a fészek 70 centiméter mélyen van a falban, így csak kevés rovar pusztult el. A nyílást akkor papírral torlaszolták el, de azt szétrágták a darazsak. Ebből arra következtetnek, hogy több fészek is lehet, és rovarok száma elérheti akár az öt-, vagy tízezret is. Az irtást kedden megismételték. A rovarirtó mellé még egy kénlapot is meggyújtottak a nyílásban, és fóliával takarták el.

A nyílást végleg nem lehet lezárni, mert szellőzni kell a falaknak, ám végül úgy döntöttek, hogy ideiglenesen, amíg a méreg hat, egy lemezzel eltorlaszolják a darazsak útját - mondta a Független Hírügynökségnek Antal István darázs- és méhszakértő.

A végső megoldás az lenne, ha a szellőző kerámiabetétét kicserélnék, és az új betét végét szúnyoghálóval zárnák le, de a műemlék templomon minden beavatkozáshoz terv és engedély kell, így a megoldásra hónapokig kell várni.

Olvasóink írták

 • 3. gugglika 2008. augusztus 26. 23:36
  „és az embervédők??? könyörgöm ilyenekre nem kellene engedélyt kérni, az vesse az utolsó követ, akit megcsíptek a darazsak!
  Én megoldanám, az illetékest bejárásra felszólítanám, adja meg a kicserélendő elem paramétereit, megvenném, leszámláztatnám, egy hozzáértő emberrel kiirtanám a darazsakat, a kőműves és festő pedig dolgozhatna 2-5 napig...
  Tehát h´arcra fel :)”
 • 2. klj_54 2008. augusztus 26. 23:35
  „A kormányért aggódnak:)
  De komolyra térve:
  Anaphilaxiás sokkot ezáltal halált okozhat sokaknak egy darázs csípése. Most akkor mi a fontosabb, a műemlékvédelemre hivatkozva aktát tologatni vagy azonnal dönteni?
  Nem mellesleg, jó lenne tudni melyik faj telepedett oda?
  De a bürokráciától ilyen kérdésre az érdemi válasz nem elvárható:(”
 • 1. kekecke 2008. augusztus 26. 22:44
  „hol vannak az állatvédők ilyenkor ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézigránát robbant egy férfi kezében Mohácson

Felrobbant egy kézigránát gyújtószerkezete egy férfi kezében Mohácson. Az ügyben az ügyészség… Tovább olvasom