Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Három hét múlva szavaz az ország

Budapest - Három hét múlva szavazhat az ország mintegy 8,2 millió választópolgára arról, kik képviseljék őket a következő négy évben saját településükön és a megyei közgyűlésben; ugyanekkor választja meg a 13 magyarországi kisebbség is helyi képviselőit.
A választások előtt három héttel már eldőlt, kik indulhatnak az október 3-i megmérettetésen: összesen 68 ezer jelölt indulhat (négy évvel ezelőtt 88 ezren voltak, de akkor a mostani 17 ezer helyett 25 ezer települési képviselőt lehetett választani). A jelöltek túlnyomó többsége - ahogy a korábbi választásokon is - függetlenként vesz részt a megmérettetésen.

Az elmúlt napokban döntöttek a helyi (és a megyei listák esetében a területi) választási bizottságok az egyes szavazólapok "képéről", imprimálták azokat (az imprimálás a szavazólap nyomtatási engedélyének megadása).

A szavazólap adattartalmának, képének elfogadása elleni jogorvoslati idő rendhagyóan rövid, mindössze egy napos. (A választási eljárásban az általános jogorvoslati idő két nap.)

Ha a helyi szavazólapok elfogadása ellen valaki jogorvoslattal élt, azt a területi választási bizottság bírálja el. Ha pedig a megyei (illetve fővárosi) szavazólapok képe ellen nyújtottak be jogorvoslati kérelmet, az az Országos Választási Bizottság (OVB) elé kerül. Az OVB ezért várhatóan most vasárnap is ülést tart.

Vitát általában a jelölőszervezetek logója okoz, mert egyes pártoknak a négyzetbe, míg másoknak a körbe rajzolt logó "kedvezne" aszerint, hogy a pártjelvény milyen formájú. A választási bizottságok ezért arra törekednek, hogy a pártjelvények hasonló nagyságúak legyenek a szavazólapon.

Október 3-án közel 3.200 településén választanak képviselőket, polgármestereket - Budapesten főpolgármestert -, valamint a megyei közgyűlés tagjait.

Az önkormányzati választás - szemben az országgyűlésivel - egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

Az októberi megmérettetésen induló jelöltek a kampányukhoz - szemben az országgyűlési választásokkal - nem kapnak állami támogatást, de a szimpatizánsaiktól kapott pénzekből korlátlanul költekezhetnek.

A mostani választás az első, amikor az új jogszabálynak köszönhetően a kampánycsend egy nappal lerövidül, így az a választás napján, vasárnap hajnali 0 órakor lép életbe.

A helyi kisebbségi választásokat is október 3-án tartják, de a kisebbségi szavazást külön szavazókörökben rendezik. A kisebbségi szavazáson csak az vehet részt, akit korábban - jelentkezése alapján - a helyi jegyző felvett a kisebbségi jegyzékbe.

Minden településen, ahol kisebbségi választást írtak ki, négy kisebbségi képviselő választható meg.

Olvasóink írták

 • 9. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 10:31
  „53. hozzászólás kalaf 2010.09.13. 10:13

  Kommentelvtársak! Írjátok meg,hol lehet szegeden /170.000.ember/50méteres medencében kultúráltan úszni? A nagykörút bármely szakaszán hol lehet tiszta levegőt venni? Miért megy a városon keresztül naponta 2000 kamion? Kinek építették NYOLC milliárd forintért az aquaparkot? Hol van a 2000 ágyas klinikai tömb? Látványberuházások egyetlen határidő betartása nélkül.”
 • 8. ERDÉLY 2010. szeptember 13. 08:31
  „az a sok független mitől függ?
  MSZMP-s volt,munkásőr,párttitkár,tanácselnök,tszcs elnök.......”
 • 7. cyt 2010. szeptember 13. 08:25
  „Hát igen, az nagyon jó lenne, ha minden szavazásra jogosult állampolgár el islmenne szavazni. Európa több államában (és Törökországban is!) kötelező a szavazásokon való részvétel; azaz állampolgári KÖTELESSÉG a részvétel. Büntethető az olyan ember, aki súlyos indok nélkül hanyagolja el ezen kötelezettségét. Vajon Magyarországon miért nem tartozik az állampolgárok törvénybe előírt kötelezztései közé a szavazásokon való részvétel? Saját magunkat becsülnénk meg azzal, ha létezne ilyen "állampolgári törvény": minden Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárnak kötelessége részt venni minden Magyarországon kiírt választáson. Talán kevésbé lehetne akkor a választások után a veszteseknek mindig arra hivatkozniuk, hogy az alacsony részvétel miatt a győztes CSAK ennyi-és-ennyi százalékot kapott, tehát nem is győztes...., nem is a többség akarja...., stb.”
 • 6. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 06:05
  „ez már eldölt

  1. B.Nagy Laszlo.
  gratulálok !”
 • 5. jozko 2010. szeptember 12. 20:27
  „4-mj52:

  Köszönöm!Semlegesnek szántam!
  Magam is próbálok az lenni.”
 • 4. mj52, 2010. szeptember 12. 20:00
  „8.2 Millió.... jó ha a fele elmegy ( a körzetesités miatt is).
  2,- jozko- Jó ez a vers, pártsemleges.”
 • 3. Ferrer 2010. szeptember 12. 19:26
  „Csak a Botka!”
 • 2. jozko 2010. szeptember 12. 14:24
  „ŐSZI FORDULÓ

  Ismét az urnákhoz hívnak,
  Újra szavazhat a nép!
  Önmagát álmogja úrnak
  Ötmilliónyi szegény!

  Úgy hiszik, fordul a kocka:
  Ablakon dől be a pénz!
  Csalódás vár majd sokukra:
  Mert jön a nagy ébredés!

  Dolgozni nem fog helyettünk
  Senki, de van két kezünk!
  Alkossunk, éljünk és védjünk
  Egy hajóban evezünk!

  Sokan most tőlünk remélik:
  Ők lesznek képviselők!
  Győzzön. ki többet tesz értünk-
  Kéznél legyen az eszünk!

  -jozkó-”
 • 1. totya66 2010. szeptember 12. 12:49
  „Aztán minek, a képviselő akire szavazhatók az új körzethatárok miatt még csak nem is a körzetben van.
  Aki képviselni fogja a városrészt arra meg akkor szavazhatnék ha a szomszédban laknék, de azt meg úgyis megválasztják. Érdekes hogy az utcában az utolsó 3 társasházat már egy 3 kilométerrel odébb lévő körzetbe kellet rakni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos üléssel kezdi az őszi ülésszakot az Országgyűlés

Kétnapos üléssel kezdi az őszi ülésszakot az Országgyűlés a jövő héten. Tovább olvasom