Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hárommilliárd forint jut a kórházi komfort emelésére

Hárommilliárd forintot kapnak a kórházak, a pénzt az intézményi komfortemelésre fordíthatják - jelentette be az egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Az ellenzék szerint ez az összeg megalázóan alacsony és nem alkalmas a kórházak problémáinak kezelésére.
A kórházi étkeztetés minőségének javítására, a higiéniai feltételek jobbítására fordítható összeg része annak a 10 milliárd forintnak, amelyet az intézmények október, november, december hónapban, három egyenlő részben kapnak majd meg - mondta Horváth Ágnes tárcavezető. A pénzt ápolási napok arányában osztják majd szét - tette hozzá. A tízmilliárd forintos összeg az Egészségbiztosítási Alap 2007. évi maradványa.

A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy egyes intézmények napi háromszáz forintból oldják egy beteg napi étkezését. A tárcavezető elmondta azt is, hogy külön rendeletben fogják szabályozni, melyek a kórházi komfort minimumfeltételei.

Az V. kerületi önkormányzat és az Egészségügyi Minisztérium közti területi vitáról szólva kérdés kapcsán a miniszter elmondta: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megkezdte a jogi lépéseket a minisztérium parkolója alatti pince tulajdonjogának bejegyzéséért. "Elindult tehát a per az Egészségügyi Minisztérium pincéjének állami tulajdonba történő tényleges bejegyzése iránt" - mondta. Addig bármilyen követeléssel élni "nem teljesen jogszerű" - fogalmazott Horváth Ágnes. (Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere levélben kérte az Egészségügyi Minisztériumot a jogtalan közterület-használat azonnali megszüntetésére, és - két hetes határidőt adva - a parkoló felszabadítására. Amennyiben a parkolót nem adják át, akkor október 1-jét követően ezt hatósági eszközökkel hajtatják végre.)

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról zajló koalíciós egyeztetés újabb fordulójának időpontjáról a tárcavezető nem tudott tájékoztatást adni, csak annyit mondott, hogy a háttérmunka tovább folyik.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP és az SZDSZ megállapodik-e a korábban kitűzött időpontig (szeptember végéig), Horváth Ágnes azt válaszolta: nem a pontos időpont a fontos, hanem az, hogy egy jól működő, "végigvitatott" egészségbiztosítási rendszer legyen. Mindkét párt számára az a fontos, hogy megfelelő idő legyen a vitatott kérdések tisztázására.

A szaktárca vezetője kifejtette: a rendszer öncélú átalakításának nincs értelme. A cél az, hogy legyen verseny, amelynek jobb minőséget kell hoznia. Hozzátette: a pénztáraknál meg kell találni azt működési egyensúlyt, amely stabil és kiszámítható működést hoz, jó a betegeknek, és szolgáltatói versenyt eredményez.

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa reagálásában az MTI-nek azt mondta: megalázó ez az összeg, és nem alkalmas a fennálló problémák kezelésére.

Mint mondta, a kormány eddig 50 milliárdot vont ki az egészségügyből és további 30 milliárdos elvonást tervez, így ebből visszaadni hárommilliárdot "enyhén szólva sem gáláns". Szerinte a hárommilliárd forintból az amúgy is adósságokkal küszködő kórházak csődhelyzetüket fogják átmenetileg kezelni, vagyis nem fog jutni sem komfortosításra, sem az étkeztetés javítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána az autóban Jánossomorján

Tovább olvasom