Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Háromszáz korona a svéd vizitdíj

Folytatás az 1. oldalról.

– Svédországban még azoknak a fekvő betegeknek is be kell menniük a kórházba vagy az ügyeletre, akik csak taxival vagy mentővel kerülhetnek orvos elé – magyarázta Synnöve Bregens, a lindesbergi belgyógyászati klinika osztályvezető főorvosnője, a küldöttség vezetője. – A központi ügyeleten a nap 24 órájában működik akut ellátás. Svédországban különben ugyanúgy, mint Magyarországon, egybiztosítós a tb-rendszer. Másrészt Magyarországon és nálunk is szó van arról, hogy kiépüljön a több-biztosítós módozat. A svéd lakosság nagy része nem hisz abban, hogy ez számottevő javulást eredményezne az ellátásban, ugyanakkor a gazdaságossági kérdések jogosak. A svédek jelenleg minden orvos-beteg találkozáskor kötelezően fizetnek a svéd körülményekhez képest csekély összeget, 300 svéd koronát (több mint 8 ezer forintot), s csak utána történik meg a vizsgálat vagy beavatkozás. Ha valaki valóban nagyon beteg, s emiatt sokszor kell orvoshoz mennie, a biztosító átvállalja a díjfizetés egy részét.
„ Nálunk egy kezdő orvos havi fizetése bruttó 22 ezer korona (több mint 610 ezer forint), amely idővel, előmeneteltől függően felkúszhat akár 50 ezer koronára (közel 1,4 millió forintra). Árnyalja a képet, hogy az összeget igen jelentős, akár ötven százalékot is meghaladó progresszív adó terheli.”
– S hogy ennek ellenére miért kevés Svédországban az orvos, s miért szükséges külföldről csábítani a szakembereket? – kérdezett vissza Synnöve Bregens. – Két oka lehet: egyrészt a svéd orvostovábbképzés mértéke és intenzitása kívánnivalót hagy maga után, mert a kormányzat nem szán rá több pénzt, másrészt az orvosok nem szívesen mennek el dolgozni nagy és ritkán lakott területekre, ami jellemző országunkra. Nálunk, a klinikán dolgozó 170 munkatárs közül tíz-tizenkét a külföldi, nemcsak Európából, hanem Kubából, Iránból, Egyiptomból, Pakisztánból is. Annak ellenére, hogy a svéd állam nagy gondot fordít a külföldi orvosok svédnyelv-oktatására, biztonsági rendszereket alkalmazunk a nyelvtudás hiányosságaiból eredő problémák megelőzésére.
– Mostani soproni látogatásunk is meggyőzött bennünket arról, hogy a tapasztalatcsere mindkét félnek hasznos. Reméljük, a kapcsolatok tovább erősödhetnek, s alkalom nyílik majd orvoscserékre, továbbképzéseken való közös részvételre – zárta Synnöve Bregens klinikavezető főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom