Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hat tonna árut foglaltak le eddig az élelmiszerellenőrök

Összesen 780 ellenőrzést tartottak már az élelmiszerellenőrök a február 21-én indult Kikelet Hadműveletben. Az adatok szerint 4 tonna élelmiszert valamint két tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le eddig - jelentette Süth Miklós országos főállatorvos.
Az elkobzott árut megsemmisítik, nagyon drága lenne ugyanis minden szempontból megvizsgáltatni, hogy esetleg fogyasztható-e még.

A decemberi fogyasztóvédelmi akció, a Csillagszóró Hadművelet után Kikelet fedőnéven újabb razziát kezdtek itthon a hatóságok a húsvéti ünnepek előtt, 35-40 ezer ellenőrzést terveznek március végéig. Az akcióban rendőrök is részt vesznek, segítségükkel olyan helyekre is bejuthatnak az ellenőrök, ahova eddig nem.

A Kikelet Hadműveletben a rendőrök mellett az APEH, az ÁNTSZ, az agrártárca, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a munkaügyi felügyelőség, valamint a vám- és pénzügyőrség munkatársai vesznek részt. Elsősorban piacok és vásárok környékén ellenőrzik például az élelmiszereket és a higiéniát.

Olvasóink írták

 • 3. Cseter János 2008. március 04. 16:11
  „Gratulálok kedves "Magyar" olvasótársam most már értem a csíziót! Már kezdtem azt hinni, hogy 80 évre titkosították a várható fejleményeket.”
 • 2. Magyar. 2008. március 04. 12:28
  „Munkatársunktól:

  Az ellenőrzésre jogosult hivatalok már tervezik a Kikelet Hadművelet folytatását, a Hosszú, forró nyár offenzívát.
  Kiszivárgott, meg nem erősített hírek szerint a tüdős hurka a továbbiakban csak negatív röntgenlelettel, a véres hurka negatív HIV teszt után hozható csak forgalomba.
  Szigorításokat terveznek a házi savanyítású zöldségek forgalmazása terén is, kizárólag Ph 5.5-ös értékű savanyított zöldségeket lehet majd forgalomba hozni. Az ellenőrző személyek a Katasztrófa védelemtől igényelhetnek zárt vegyvédelmi ruhákat, és az őket kísérő rendőrök számára kötelezően előírt a golyó és tojásálló mellény viselete.
  A Katasztrófavédelem közleményt jelentetett meg, hogy az ellenőrzésekben fontos szerepet betöltő higiéniás feltételek ellenőrzése során mely vállalkozások munkáját fogadják el.
  A hosszú lista egyetlen vállalkozást tartalmaz, a BS Alfa Bt-t, mely méltán országos hírűvé vált az árvíz utáni fertőtlenítés terén végzett kimagasló, alapos munkája során.
  Az APEH kiemelt figyelmet fordít majd a kerekítés szabályaira, és amennyiben ezt oválisnak látja, az adózók nem kerülhetik el a büntetésüket.
  Egyes meg nem erősített hírforrások szerint a tehetősebb vállalkozók kartellekbe tömörülve kívánnak a multik beszállítóivá válni, hogy elkerüljék a fokozott ellenőrzéseket, melyekre a multiknál átcsomagolt termékeknél nem számíthatnak.
  A Őstermelők Érdekvédelmi Szövetsége (Ó, ÉSZ) nehezményezi azon törvénytervezeteket melyek alapján az állati eredetű termékeket (szalonna, kolbász, sonka, stb) eredetvizsgálatra kellene vinni és törzskönyvvel, azonosító chippel kellene ellátni.
  A VPOP is tervezi a részvételt a nyári offenzívában, jelenleg a kutyakiképzőkre hárul hatalmas feladat, kóbor ebeket képeznek ki az avas szalonnák és egyéb élelmiszerek felkutatására.”
 • 1. Cseter János 2008. március 04. 08:32
  „Mi köze az állatorvosnak az zöldségekhez? Habár lehet, hogy abban már madárinfolenzás kukacokat találtak? De az is lehet, hogy már államtitok és ezért nem publikus.Persze fenne áll, hogy magyar termékek és majd ezt is csak külföldi tőkések termelhetik és adhatják el, hazánkban ki tudja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éghajlatváltozásról a Parlamentben

Kedden mutatja be a parlamentben Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Nemzeti… Tovább olvasom