Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Hat új közmunkaprogram indul július 1-jétől

Július 1-jétől hat új közmunkaprogramot indít a kormány. Az 5-7 hónapig tartó programok költsége csaknem 5 milliárd forint, és több mint hatezer embernek biztosítanak majd jövedelmet.
Magyarországon a szakképzettséggel rendelkezők ugyanolyan arányban dolgoznak, mint az EU legtöbb országában, a szakképzetlenek magas aránya miatt rosszak nálunk a foglalkoztatási mutatók - fejtette ki a szociális és munkaügyi miniszter, Szűcs Erika.

A nyolc osztályt elvégzettek közül a férfiak mindössze 25-26 százalékának, a nők 19-20 százalékának van munkája. Azoknak a férfiaknak, akik az általános iskolát sem végezték el, csak 10 százaléka tud munkát találni, a nőknél pedig ez az arány a 2 százalékot sem éri el - tette hozzá Szűcs Erika.

Ebben az évben 9,5 milliárd forintot tervezett a költségvetésből a kormány közmunkaprogramokra. Ezek egyre inkább összekapcsolódnak képzésekkel - mondta a miniszter. Az év első felében 4,5 milliárdot fordítottak erre. Összesen 7600-an jutottak munkalehetőséghez az ország 938 településén.

Július 1-jétől hat új programot indít el a kormány - közölte Szűcs Erika. Ezek költsége majdnem 5 milliárd forint, és 5-7 hónapos munkalehetőséget biztosítanak majd körülbelül hatezer embernek. A résztvevők az erdőgazdálkodásban, az árvíz- és belvízvédelemben, az idegenforgalomban végeznek feladatokat, illetve nemzeti parkok, vasúttöltések és közutak környékének rendezésében.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: nem ért egyet a szerencsi kistérség polgármestereinek felvetésével, miszerint a családi pótlék legfeljebb 3 gyermekig járjon, további gyermekek esetén adójóváírás vagy adókedvezmény formájában kellene támogatást nyújtani. A szociális és foglalkoztatási kérdéseket viszont, amit a polgármesterek felvetettek, kezelni kell - közölte a tárca vezetője.

Olvasóink írták

 • 3. Szűcs 2008. július 01. 10:08
  „Kíváncsi vagyok, ebből az 5 milliárdból mennyi vándorol az elvtársak zsebébe?”
 • 2. antigoné 2008. július 01. 08:52
  „Nagyon helyes matriné megjegyzése,Valóban az elitélteket szokta
  a tőrvény un:kőzmunkára itélni.Amit ez a kormány akar azt un:
  kőzhasznu munkának hivja a tőrvény.SZűcs Erika sincs tisztában
  a jogi fogalmakkal,hiába gyurcsi kedvence,és ha már szoc.miniszternek csúfolják.”
 • 1. matriné 2008. július 01. 08:32
  „Ha már ennyi pénzt áldoznak az emberek munkába állítására, s annak lehetőségeinek javítására akkor megérné e munkalehetőséget a "közmunka" szót mellőzni! A közmunkára az arra ítélt ,szabálysértők,bűnözők feladata! Úgy látszik a hivatalok már a munkanélkülieket is az előbb említettekhez sorolja,hisz e rendszerben a kollektivitás egyre megy! E kormány a saját tehetségtelenségét így akarja a szerencsétlenekre hárítani, valami bűnelkövetőknek lökni közmunkát éhbérért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől csak elektronikusan lehet céget bejegyeztetni

Keddtől már csak elektronikusan lehet cégalapítást és céggel kapcsolatos változást bejegyeztetni… Tovább olvasom