Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Határ menti magyar diákokat toboroz az osztrák iskola

Folytatás az 1. oldalról.

– A szülők már régóta igénylik, hogy a gyerekek a határ túloldalára járhassanak iskolába, ám eddig erre nem volt lehetőség. Most az andaui önkormányzat vállalta, hogy szeptembertől fogadna jánossomorjai diákokat. Ehhez azonban szükséges, hogy még hazánk schengeni csatlakozása előtt megnyissák az andaui átkelőt személyautók előtt is, hiszen enélkül a szülők csak jelentős kerülővel tudnák a gyerekeiket iskolába vinni – mondja dr. Kurunczi Károly.
A polgármester úgy véli, ez a lehetőség egyáltalán nem veszélyezteti a jánossomorjai iskola jövőjét, hiszen az eddigi érdeklődések alapján mindössze két-három tanulóról lehet szó.
Ugyanakkor tudomásul kell venni azt is, hogy a gyerekek nyelvtanulása szempontjából rendkívül előnyös, ha anyanyelvi környezetben tanulják a németet.
Matthias Gelbmann, Andau polgármestere a Kisalföld érdeklődésére elmondta: régi kapcsolat fűzi össze a két települést és már hosszú ideje mutatkozik érdeklődés az itteni iskola iránt. Mára a jogszabályi és egyéb feltételek is lehetőséget teremtettek arra, hogy fogadják a jánossomorjai nebulókat. Az iskolai beiratkozáshoz szükséges azonban, hogy a gyermeknek legalább ideiglenesen bejelentett ausztriai lakcíme legyen. A polgármester szerint ehhez elegendő, ha a szülők egy osztrák ismerőshöz vagy rokonhoz bejelentik a gyermeket. Az oktatás teljesen ingyenes, a szülőknek az utaztatást kell megoldaniuk, ami azonban az andaui átkelő személyautó-forgalom előtti megnyitásával egyszerűvé válik, hiszen csupán néhány kilométeres útról van szó. A polgármester érdeklődésünkre elmondta: igény esetén más magyar településről is várnak gyerekeket az andaui iskolába.
Nem küzdenek létszámhiánnyal, csupán egy kiváló nyelvtanulási lehetőséget szeretnének biztosítani a magyar gyerekeknek – mondta el lapunknak Lorenz Pelzer, az andaui általános iskola igazgatója. A határ menti osztrák intézményben jelenleg mintegy százötven nebuló tanul. Az iskola diákjai már három éve választhatják a magyar nyelv tanulását. Kezdetben tizenöten jelentkeztek erre, ám ma már a kicsik több mint harmada tanul magyarul. Az igazgató szerint a magyar szülőknek nem kell attól félniük, hogy gyermekük nehezen illeszkedik be és a beiratkozáshoz sem feltétlenül szükséges különösebb németnyelv-tudás. Az első évben külön tanár foglalkozik majd a magyar diákokkal hetente plusz két németórában. Az iskola első, illetve ötödik osztályba lépő gyerekeket vár a közvetkező tanévtől. Kezdetben legfeljebb nyolc-tíz magyar tanulót vennének fel, amennyiben ennél többen jelentkeznek, úgy felvételi vizsgával választják ki a leendő diákjaikat. Az igazgató azonban úgy véli, nem lesz szükség vizsgáztatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom