Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Határon átnyúló együttműködés: kijelölték a fesztiválok időpontját

Kijelölték a közös fesztiválok időpontjait az Európai Unió támogatásával határon átnyúló kulturális együttműködést kialakító magyar, szlovák, román és ukrán települések - közölte Erdélyi Miklós, a programban résztvevő Ópályi polgármestere az MTI-vel.
A felek megállapodása szerint a rendezvénysorozat június 3-án és 4-én a romániai Szatmárnémetiben és Domahidán kezdődik, ahol ifjúsági kulturális fesztivált tartanak.

Június 18-án és 19-én az ukrajnai Nevetlenfaluba várják az érdeklődőket néptánc és népzenei fesztiválra, míg június 25-én és 26-án Ópályiban aratófesztivál lesz. A hagyományőrző sorozat december 3-án és 4-én a szlovákiai Jánokon fejeződik be betlehemes fesztivállal.

A projekt partnerszervezetei - az Ópályi Baráti Kör Egyesület, Jánok és Nevetlenfalu polgármesteri hivatala, Domahida Cransa Közösségi Egyesülete és Szatmárnémeti Híd Egyesülete - megállapodtak arról is, hogy angol, magyar, román, szlovák és ukrán nyelvű internetes honlapot hoznak létre, valamint elkészítik az együttműködő öt település kulturális eseményeinek naptárát.

Létrehoznak egy közös irányító szervezetet is, amely stratégiai tervet készít a hosszú távú kapcsolatrendszer kialakítására, s összefogja a programhoz csatlakozni szándékozó civil szervezeteket az érintett határ menti településeken.

Erdélyi Miklós tájékoztatása szerint az öt partnerszervezet - pályázat alapján - csaknem 93 ezer eurós (több, mint 25 millió forintos) támogatást kapott az Európai Uniótól a közös kulturális program megvalósításához. A résztvevők több mint 6 ezer eurós (mintegy 1,7 millió forint) saját forrással járultak az együttesen 100 ezer eurós költség finanszírozásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárokkal operál a Met jövőre is

Tizenegy élő közvetítést láthatnak világszerte – így várhatóan Szegeden is – az… Tovább olvasom