Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Határőrtornyot állított udvarán

Németh Lajos vitnyédi vállalkozó cégének udvarán felállított egy egykori határőrizeti tornyot. A teljesen felújított építmény a déli határszakaszról került a Rábaközbe.
Egy győri cég óriásdaruja emelte végleges helyére azt az őrtornyot, melyet Németh Lajos vitnyédi vállalkozó a déli határszélről hozott a Rábaközbe.
– A tizennyolc méteres magasfigyelőből (mafi) eredeti helyén – Siklós környékén – egykor Tito embereit figyelték a magyar határőrök – kezdte a történetet Németh Lajos. Vonzalma a történelmi tárgyak iránt már a kilencvenes évek elején megmutatkozott, mikor a soproni állami gazdaságban egy hasonló építményt mentett meg az enyészettől azzal, hogy leállíttatta annak bontását. A gondolat már akkor megszületett benne, hogy beszerezzen egy ilyen építményt. Amint lehetősége lett rá, megpróbált egyet itt, az északnyugati határszélen megvenni, de legnagyobb sajnálatára mindet elbontották. Végül a déli határ mentén talált két eladó őrtornyot a pécsi határőr-igazgatóságnál.
– Szanyi, szili, mihályi, vitnyédi és kapuvári barátaimmal mentünk el szétbontani a megvásárolt építményeket – mesélte a vállalkozó. A decemberi hidegben harkányi kollégái is besegítettek a munkába. Végül két pécsi toronydaru segítségével emelték le a tornyokat, majd kamionokkal hozták a Rábaközbe.
– Mintegy három hónap alatt az eredeti színére festettük és minden apró alkatrészét felújítottuk a tornyoknak – mondta Németh Lajos. Jelenlegi helyén közel három méter mélyen ástak alapokat, amire egy negyven négyzetméteres síkbeton, vasalt alapot öntöttek az építési és statikai engedélyek beszerzése után.
– Ragaszkodásom a történelmi dolgokhoz végigkíséri egész életemet, már jelenlegi vállalkozásom terveinél is figyelembe vettem az őrtorony alakját, ehhez hasonlít áruházam teteje – mesélte a vállalkozó.
Németh Lajos megjegyezte: egy sopronpusztai ünnepségre tőle szerezték be az új szögesdrótót, amit aztán az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter osztrák kollégájával eredetiként kezelt és vágott át.
Az őrtorony felszereléséről szólva Németh Lajos még elmondta: úgy véli, az egykori határszéli építmény történelmünk része volt, amely emlékezteti a mostani és később felnövő generációkat történelmünk közelmúltjára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felajánlaná szerveit átültetésre?

Tovább olvasom