Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Határozatlan idejű sztrájkot terveznek a vasutasok

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke sikeresnek értékelte a szerdai, országos sztrájkot, mert a kormány részben enged a szervezetek követeléseinek. A LIGA Szakszevezetek elnöke azonban úgy látja, hogy a sikeres akciók ellenére az eredmények nem értékelhetőek.
Az érdekképviseleti vezetők pénteken tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták: amennyiben a kormány nem változtat álláspontján, további tiltakozó akciókat szerveznek még az egészségbiztosítási és nyugdíj törvények végszavazása előtt. A vasutasok jövő szerdán döntenek a sztrájkról - lehet, hogy ezúttal határozatlan ideig tart majd a munkabeszüntetés.

A szerdai sztrájk és demonstráció sikeres volt, a követeléseiknek részben enged a kormány - mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke. Példaként kiemelte, a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos csütörtöki egyeztetést az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban (OÉT). A kormány hajlandó ugyanis 2010 előtt érdemben tárgyalni a típusfüggőségről.Az egészségbiztosítási rendszer átalakításával bonyolultabb a helyzet, az már látszik, hogy a koalíción belül is megoszlanak már a vélemények - mondta Palkovics Imre.

A házelnökkel egyeztettek a kérdésben az érdekvédők csütörtökön. Szili Katalin további tárgyalásokat javasolt, amit a szervezetek nem fogadtak el. A MOSZ álláspontja szerint ugyanis üzleti biztosítók nem vehetnek részt az egészségbiztosításban - ebből nem engednek - fogalmazott. A LIGA Szakszervezetek elnöke szerint bár sikeres volt a nyomásgyakorló akció, eredményei nem értékelhetőek. Gaskó István elmondta: a kormánytól azóta nem kaptak visszajelzést a tárgyalások folytatásáról, pedig a sztrájktörvény alapján egyeztetniük kellene.

A szakszervezeti vezetők szerint megengedhetetlen az egészségbiztosítási -és nyugdíjrendszer tervezett átalakítása, így indokoltnak tartják a további sztrájkok és tiltakozó akciók szervezését, ha a kormány nem vonja vissza ezeket. A LIGA elnöksége november 26-ig kijelöli a nyomásgyakorló akciók kezdőnapját, hogy még hatásos legyen a december 17-i végszavazás előtt, amikor eldől a két tervezet sorsa - közölte Gaskó István. Hozzátette: szeretnék, ha olyanok is részt vennének az újabb tiltakozásokban, akik eddig ezt nem tették meg.

Ezen kívül szélesíteni fogják a nyomásgyakorlás törvényes eszközeinek tárát - fogalamazott. A vasutasok a mellékvonalak megszüntetése elleni sztrájkjáról Gaskó István elmondta: jövő hét szerdán dönt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a munkabeszüntetés részleteiról.

Elnökként határozatlan idejű sztrájkot javasol majd. Egészen addig, míg a kormány nem vonja vissza a szárnyvonalak megszüntetésről szóló javaslatát - közölte.

Olvasóink írták

 • 2. joy 2007. november 24. 03:54
  „Bocs, nem hétfőn, szerdán volt a Nagyállomás hótt üres.
  :o/”
 • 1. joy 2007. november 24. 03:50
  „Ha a saját munkájukért tüntetnek, rendben van.
  De nagyon nincs rendben, ha a kommunista betegbiztosítási rendszer mellett prolitizának, ami biztosítja a beteget az orvosoknak, és nem gyógyít, megelőz!!!!!

  Alaposabban át kellene gondolni!
  Szegeden pld. semmiféle fönnakadást nem jelentett a hétfői sztrájk, és ami leginkább figyelmeztető, jel:
  NEM NŐTT a buszokon a forgalom!
  Így lehet, maguk alatt vágják a fát, mert bizonyítékát adják, nincs szükség ezekre a vasutakra!

  Remélem, a szárnyvonalakat nem zárják be.
  Kókadt már elhúzott a sunyiba hülye ötletével együtt!
  EUrópában a közlekedés racionalizálása épp a vasút fejlesztését jelenti, nem lerombolását!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos gyűjtést tartanak vasárnap a katolikus templomokban

Ebben az évben vasárnap tartják a katolikus templomokban az országos gyűjtést a szegények javára -… Tovább olvasom