Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Havazásra ébredt az ország

Kiterjedt havazás kezdődött hétfő délelőtt az ország északi felén, ma reggelre a havazás átterjedt az ország délebbi megyéire is. Az eddig lehullott friss hó vastagsága az Alföldön 2-8 cm. 10-20 perces késések várhatóak a vonatközlekedésben.
Kedden napközben borult idő várható, és szinte országszerte számíthatunk havazásra - tájékoztat a Köpönyeg.hu .

Kiterjedt havazás kezdődött hétfő délelőtt az ország északi felén, ma reggelre a havazás átterjedt az ország délebbi megyéire is, csak a dél-dunántúli tájakon nem havazik egyelőre. Az eddig lehullott friss hó vastagsága az Alföldön 2-8, a főváros térségében és északon 4-13 cm. A délnyugati területeken néhol vegyes halmazállapotú csapadék fordulhat elő. Főleg az ország középső és keleti tájain jelentős mennyiségű (10 cm körüli) friss hó hullhat. A délutáni óráktól megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik az északnyugati szél, ezért többfelé alakulhat ki hófúvás, néhol félméteres hóbuckák képződhetnek.

Nem okozott fennakadást, de lelassult a forgalom a havazás miatt Kelet-Magyarországon. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2-7 centiméter hó hullott, legtöbb Debrecen környékén. A Magyar Közút tájékoztatása szerint több mint 70 munkagéppel dolgozik az utakon. Emiatt a főutak már sónedvesek, latyakosak, a mellékutak viszont letaposott havasak. Szél csak Bererettyóújfalu környékén van, de hóátfúvások ott sincsenek. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

Az éjszaka Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében mintegy 10 centiméter friss hó hullott. Sok helyen még mindig havazik. Elzárt település vagy útszakasz nincs egyik megyében sem - tájékoztatták a Független Hírügynökséget a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletén. Az utak havasak, hókásásak. A látási viszonyok helyenként korlátozottak. A buszközlekedésben nincs fennakadás Győr-Moson-Sopron megyében. A Kisalföld Volán tájékoztatása szerint a helyi és helyközi járatok is közlekednek, a havazás miatt azonban 5-10 perces késésekre kell számítani.

Budapesten 80 munkagéppel tisztítják az utakat

Erős havazás miatt kedden reggel fél kilenctől narancssárga riasztást adott ki Budapest és Pest megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azt jelenti, hogy helyenként néhány óra alatt akár 5 centiméter vastagságú hó is hullhat.

A fővárosban kevesebb autós közlekedik a szokottnál, a BKV fődiszpécsere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a járatok egyelőre a menetrend szerint tudnak haladni. Diósdon reggel egy 13-as busz akadt el, mert az egyik utca még nem volt letakarítva, illetve nyolc óra körül egy hókotró és egy autó ütközött Újpesten, ahol a Károlyi és Berzeviczy utcák kereszteződésénél egy autó és egy hókotró koccant össze. Emiatt egy 147-es busz maradt ki. Úgy tudni, sérülés nem történt.

Hajnal óta havazik, a fővárosban mintegy 80 munkagépet vetettek be. A tömegközlekedésre lehet számítani, nagyjából a vonatok és a buszok is rendben közlekednek

Budapesten hajnali három óta havazik ismét, leginkább a budai részeken. Korábban, éjfél után már csillapodott az időjárás. A közterület-fenntartó 80 munkagéppel tisztítja az utakat, ennek eredményeként a tömegközlekedési járatok menetrendszerűen el tudtak indulni kedden hajnalban.

Három súlyos baleset a fővárosban

Három súlyos baleset is történt Budapesten, szinte egy időben, hétfőn este. A XVII. kerületben két autó, a XI. kerületi Egér úton pedig három autó karambolozott. A Budafoki úton egy autó villanyoszlopot döntött a kerítésre.

MÁV: A havazás miatt 10-20 perces késések várhatóak

Az országszerte kialakult havazás miatt 10-20 perces késéssel közlekedhetnek a személyszállító vonatok, mivel váltó állítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁV keddi közleményében.

A MÁV munkatársai folyamatosan tisztítják a vasútvonalakon a váltóberendezéseket, hiszen a lehullott havat, nemcsak a szél, hanem a vonat is besodorja a sínek közé. Ezen kívül több száz ember áll készenlétben, és ahol van elektromos váltófűtő berendezés, ott üzemeltetik a rendszereket - derül ki a közleményből.

Ennek ellenére előfordulhatnak problémák, épp ezért a MÁV arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális vasúti forgalomról a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán.

A Volánbusz népligeti diszpécsere azt az információt adta, hogy a hajnali órákban még nem érkezett jelzés, hogy az időjárás miatt járatok maradnának ki. A buszok rendben indulnak Budapestről és a fővárosba érkező vidéki járatok is elindultak. A BKV fődiszpécsere úgy tájékoztatott, hogy a fővárosi tömegközlekedési útvonalak járhatóak. A BKV menetrend szerint közlekedik, a megállókat hajnalban kezdték letisztítani a hótól.

Olvasóink írták

 • 14. flexsnake 2009. február 17. 17:17
  „remélem szét is kakilt póráz és szájkosár nélkül hogy a gyerekek is eljátszogassanak a hátra hagyott bombákkal.”
 • 13. allegro 2009. február 17. 16:42
  „Pontosabban a Vértó közeli játszóteret emlegettem, a Tesco irányába, gyógyszertárral a sarkán.
  Amúgy a kiskutyámmal mi nagyon jót játszottunk ma is, kint a hóesésben. : )”
 • 12. allegro 2009. február 17. 16:29
  „Én hatodikos voltam, és az összes környékbeli gyerekkel a szánkóztunk, biciklikkel húztak a fiúk, és tömeges balesetek voltak, persze autó nemsok járt, csak a miénk volt leginkább az úttest, azért néhány autó letaposta, hogy jobban csússzon.
  Persze, amikor gyerek az ember, a kisebb hó is nagyobbnak tűnik, de tény, hogy rendes nagy havak voltak és szinte egész télen. Igen, volt hogy keskeny csapásokban jártunk, és alig látszottunk ki a hóból. És hatalmas buckák és hótorlaszok mindenhol. És hatalmas hóembereket építettünk de sokat!
  A mai gyerekek már nem is tudják mi az, de néhány éve, amikor volt rendes hó, akkor se tudtak vele mit kezdeni. A Vértó melletti hatalmas játszótér és park környékén évekig sokat jártam esténként, és nem láttam a gyerekeket ott a hóban játszani! Lesújtó véleményem volt a mai virtális gyerekekről.Ezek már kint játszani sem tudnak, már nem is tudnak magukkal mit kezdeni és egymással sem, ha fizikai aktivitásról van szó. Élményszegény, degenerálódó generáció nő fel. Persze, egy anyuka mondta, nagyfiát a monitor elől ki se tudja mozdítani, mert ő már csak ott harcol. Ha hó nincs...sajnos amikor volt,van, akkor is.”
 • 11. Haho66 2009. február 17. 14:57
  „Hogyne emlékeznék 1984-re!
  Most sokan fognak nem szeretni, de a 4 éves lányomnak kívánok olyan havat, hiszen neki nagy élvezet már ez a semmiség is. Merthogy szerintem télen a hó a normális, nem a plusz 10.
  Ja, hogy a hóra, februárban, a szolgáltatók, stb nem számítanak? Hát...”
 • 10. katcsi 2009. február 17. 14:49
  „és szegeden ?
  ez nem délmagyar véletlen,?”
 • 9. Piki 2009. február 17. 14:40
  „zubrovka!
  Emlékszem áááám ´84 teléle !!! :)
  10 évesen, térdig érő hóban gyalogoltunk az iskolába. Akkor jó buli volt. Ma már utálom, még ha 2 cm esik is.”
 • 8. flexsnake 2009. február 17. 14:38
  „6. grönlandon bebújunk a jégkunyhókba és ki sem jövünk az első jegesmedve visításig :) A fókákat meg nem zavarja a hó :P”
 • 7. nyomdasz63 2009. február 17. 14:37
  „Én + speciel sípolós órára !”
 • 6. zubrovka 2009. február 17. 13:50
  „Ez csak havacska. Emlékszik-e valaki 1984 februárjára,amikor a honvédség nélkül - ahova sok tartalékos katonát is behívtak a gépek kezelésére - helyben járt a déli régió. Az idősebbek pedig tudják,hogy milyen telek voltak a 70-es évek elejéig. Minden esetre az illetékeseknek régen sem ötlött fel és most sem jut eszükbe,hogy egy havasabb ország szakembereitől megkérdezzék,hogy ők mit tesznek és hogy teszik,hogy a havazás kezdetén még nincs forgalmi akadály és ujságban megjelent sóhajtozás,hogy már 10 cm-es a hó és jaj...”
 • 5. kekeczke 2009. február 17. 13:30
  „délmagyarországon is esik ? vagy ez nem a délmagyar ???”
 • 4. flexsnake 2009. február 17. 11:43
  „Nyomja ám rendesen. Előkapom a páncélozott szánkómat és megyek neki a dombnak :D”
 • 3. .suhym. 2009. február 17. 11:05
  „Télen havazik, nyáron meg a süt a nap:))”
 • 2. gardista33 2009. február 17. 10:09
  „ne már piki,tk jo a levegö ! nincs szmog”
 • 1. Piki 2009. február 17. 09:13
  „Pedig már nagyon utálom......:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal az autók is drágulni fognak

Néhány hónapon belül kitisztulhatnak a gépkocsi-márkakereskedők készletei, ezután a vásárlók egy… Tovább olvasom