Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hazahozták Farkas Pétert Andorrából

Magyarországra hozták Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, akit több mint egy évi bujkálása után karácsonykor fogtak el egy andorrai hotelben; a menetrend szerinti, Münchenből érkező repülőgép hétfőn késő este landolt Ferihegyen.
A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt 2009. december 12-én jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélt Farkas Pétert négy géppisztolyos, csuklyát viselő fegyveres kommandós kísérte, míg az utas váróban másik két géppisztolyos rendőr, illetve tucatnyi egyenruhás állt készültségben.

Farkas Pétert a repülőtéren több mint ötven újságíró, fotóriporter és operatőr várta. A várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik „barátunk vagy" és „erős legyél" és „te vagy a legkirályabb!" kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat. A barátai egy, az újságírók elé kifeszített szalagkordonra egy nemzeti színű lobogót is kiakasztottak Farkas Péter tiszteletére.

Újságíróknak azt mondták: ugyanolyan örömmel és tisztelettel várták haza a birkózót, mint amikor olimpiai aranyéremmel tért haza Barcelonából".

Farkas Péter 1992-ben, Barcelonában, a XXV. Nyári olimpián szerzett aranyérmet kötöttfogásban, a 82 kg súlycsoportban. Az olimpikont, akit Andorrában fogtak el, és a spanyol-andorrai határon adtak át a magyar hatóságoknak - mert Andorrának nincs repülőtere - éppen Barcelonában ültették repülőgépre, és müncheni átszállással hozták haza Magyarországra.

Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: „Jó estét, jó szurkolást!". A tavaly karácsonyi elfogását követően a sajtóban megjelent fotókhoz képest Farkas Péter időközben egészen rövidre vágatta a haját, s hiányzik az egyik első foga. A megbilincselt olimpiai bajnok sporttáskáját az egyik csuklyás kommandós hozta, majd egy lesötétített ablakú mikrobuszba ültették, és elszállították.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Farkas Péter átadását követően újságíróknak a Ferihegyi repülőtéren elmondta: az olimpikont a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállítják, ahol megkezdi büntetésének letöltését.

A 2008 november óta szökésben levő, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett Farkas Péter olimpiai bajnokot egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség tavaly december 26-án éjszaka. A rendőrség még novemberben szerzett tudomást arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló, akinek elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy a birkózó Thaiföldön bujkál a hatóságok elől.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az elfogást követő napon budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be az elfogás tényét.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium február 3-án tudatta az MTI-vel, hogy az adorrai hatóság kiadta Magyarországnak Farkas Pétert. Ettől az időponttól számítva az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk volt arra, hogy az olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák.

Bényi Mónika azt mondta: ennek eleget tettek, a kiadatási eljárás során semmilyen probléma nem merült fel.

Farkas Péter ellen azt követően indult eljárás, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni osztályának munkatársai felderítő munkát követően még 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő, marihuána előállítására alkalmas növényt találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett és új eljárást rendelt el.

A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban tavaly decemberig ismeretlen helyen tartózkodott.

A másodfokú bíróság tavaly december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hét évre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy azt értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

A hétfőn éjszaka hazahozott Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.

Olvasóink írták

 • 4. tintásbarns 2010. március 02. 10:13
  „Megérte ez a cirkusz neki nem tudom de csúnyán megmérik.”
 • 3. csakegyalampolgar 2010. március 02. 09:06
  „Én is értem, hogy hibázott, de "talán" mégsem akkorát, mint "a csodás jelenlegi kormány tagjai,+ családtagok"!!!!!Én nagyon sajnálom!”
 • 2. liongate 2010. március 02. 08:06
  „Én értelek,de azért senki ne kereskedjen már kábítószerrel,nehogy megengedett legyen már...csak igen,mindenkinek meg kellene kapnia méltó ,,jutalmát" ország vezetőinek vajon hány %-a maradna tiszta??”
 • 1. maci52 2010. március 02. 07:24
  „Ez aztán a hír,ez mellett a Kulcsár-ügy néhányszáz milliárja,a Posta Bank száz milliárdja,a csaló-lopó polgármesterek milliárjai,a hazugságban felnőtt Maszoposok ügyei eltörpülnek.
  Tovább a Lenini úton!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét lehet osztályismétlés az iskolákban

Ha a Fidesz kormányra kerül, visszaállítja az osztályismétlés lehetőségét, és arra is engedélyt ad, hogy az iskolák eltanácsolhassák az intézményből a többieket bántalmazó vagy társait a tanulásban súlyosan akadályozó diákokat. Tovább olvasom