Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hazai egyetemeken népszerűsítik az Európai Uniót

Hat állomásból álló rendezvénysorozatot indít szombaton a hazai egyetemeken a Külügyminisztérium és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Az Egyetemes Európa nevű program célja, hogy a fiatalok megismerjék az Európai Uniót, valamint tájékozódhassanak a külföldi tanulmányi és munkalehetőségekről.
A közvéleménykutatások szerint a magyar fiatalok nyitottak az Európai Unióval kapcsolatos információkra. A Külügyminisztérium és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete éppen ezért hat állomásból álló programsorozatot indít hazai egyetemeken, hogy a diákok elmélyülhessenek az őket valóban érdeklő témákban. Az Egyetemes Európa rendezvénysorozat szombaton kezdődik a Debreceni Egyetemen, majd a folytatásban Szegedre, Veszprémbe, Pécsre, Győrbe és Budapestre érkezik - mondta a Független Hírügynökségnek Gyárfásné Fekete Judit, a Külügyminisztérium EU Tájékoztatási Szolgálatának vezetője.

Az Egyetemes Európa programjai minden állomáson tíz napig várják az érdeklődőket. Az egyetemek előtt áll majd az Info-járat nevű kamion, amelyben internetes számítógépeken böngészhetnek a diákok az uniós honlapok között. A kamionban dolgozó tanácsadóktól segítséget lehet kérni uniós tanulmányi ösztöndíjakról, szakmai gyakorlatokról, továbbtanulásról, a külföldi diplomák honosíttatásáról, illetve munkalehetőségekről is - tette hozzá.

A kamion programjain kívül valamennyi egyetemmel közösen kerekasztal-beszélgetéseket, vitákat, előadásokat is szerveznek ezekről a témákról, de szó esik például az Unió globális felmelegedés elleni stratégiájáról és a szociális helyzetről is. A beszélgetéseken uniós szakemberek, oktatók, szervezetek és várhatóan az Európai Parlament magyar képviselői is részt vesznek. A fiatalok a tíz napos programsorozat végén egy interaktív vetélkedőn tesztelhetik a tudásukat, amellyel brüsszeli tanulmányutat is nyerhetnek.

Az Egyetemes Európa rendezvénysorozat szombaton kezdődik a Debreceni Egyetemen egy esélyegyenlőségi témájú színházi előadással. A közönség az "És a nyolcadik napon" című előadást nézheti meg, amelyet Szalay Kriszta színésznő a saját tapasztalatai, valamint Down-kóros gyerekek szüleivel való beszélgetések alapján írt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélt dobtak egy családi házra Bőcsön

Két molotov-koktélt dobtak egy bőcsi vállalkozó családi házára vasárnap este a Borsod-Abaúj-Zemplén… Tovább olvasom