Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hazajönnek Angliából a mohácsi romák

Hazajönnek a mohácsi romák Angliából. A válság miatt ugyanis ott is több cég bezár, azért nincs munkalehetőség.
Mohácsról egy éve csaknem félezer roma utazott ki a szigetországba, csokoládét gyártó üzemekben, hűtőházakban dolgoztak. Sokuk azonban elveszítette a munkáját, így több család már haza is utazott Magyarországra.

Sok mohácsi család még a házát is eladta, hogy ki tudjon utazni Angliába. Tavaly nyáron csaknem félezren döntöttek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Mohácson több mint 3500 roma él, 90 százalékuk munkanélküli. 1998 és 2001 között 150 roma utazott ki Kanadába szerencsét próbálni. Menedékjogot kértek, de nem kaptak. 2006 végén pedig 300-an mentek ki Svédországba, de ott sem kaptak menedékjogot, onnan is haza kellett utazniuk. Ezután Anglia volt az úticél. A romák kint csokoládé gyártó üzemekben vagy hűtőházakban dolgoztak. Több cég azonban bezárt, vagy a helyieket alkalmazzák, akik most már olyan munkát is elvállalnak, amit eddig nem. A mohácsi kisebbségi önkormányzat elnöke mielőbb tájékozódni szeretne a kialakult helyzetben. Kovács István a Független Hírügynökségnek azt mondta: Angliába küldte egy munkatársát, hogy megnézze milyen munkalehetőségek vannak, hogyan élnek a romák Angliában.

A Külügyminisztérium a napokban óvatosságra intette azokat a magyarokat, akik munkát akarnak vállalni Nagy-Britanniában. A tárca azzal indokolta a figyelmeztető felhívást, hogy a nemzetközi gazdasági válság Nagy-Britanniát még érzékenyebben érinti, mint a többi uniós tagállamot. "Drasztikusan csökken az állások száma, a munkanélküliségi ráta kétszer akkora, mint az európai átlag. Nem egyszer előfordul, hogy nagyobb cégek egyik napról a másikra több ezer embert bocsátanak el" - tájékoztatott múlt héten a külügy.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Hmmm... 2009. március 20. 09:09
  „Valoban! Az, hogy a menedekjogot "uldozes" cimen politikai okbol kerik , nem von maga utan semmi jogi kovetkezmenyt? Annak idejen mindent elvettek hasonlo esetben. Na most a demokracia mit is jelent, mert a szolasszabadsag fogalmat meg az ilyen kis piti hozzaszolasok eseteben is megkerdojelezik!!!!”
 • 32. flexsnake 2009. március 19. 16:14
  „Jaj ne gyertek tesvirek, hát itt sincs munka. Munka nincs csak segij az meg nem kell. Afrikában még keresnek banánszedőket, csak fára kell mászni... Én is megyek, próbáljunk szerencsét mert inen már elüldöztek minket a csunya rászisták...”
 • 31. walaki 2009. március 19. 10:53
  „Én nem értem ezt a magyar kormányt. "Cigány Úrék" többször elmentek külföldre, ott menedékjogot kértek, mondván, hogy őket üldözik, meg kirekesztik Magyarországon. Ezt eljátszották 3x (Strasbourg, Svédország, Kanada), és ezek után még visszaengedik őket ide? Én a határon azt mondanám nekik, mivel Ti elárultátok a hazátokat, vagy mentek amerre akartok, vagy mentek a sittre rágalmazásért. Még hogy üldözik őket? Nevetséges. Gondolom, azért a segélyeket a külföldi munka mellett azért felvették idehaza rendesen. A fene a fajtájukat.”
 • 30. csigaZ 2009. március 19. 10:12
  „Nem kell félni, lesz hová jönniük, állam bácsi róluk gondoskodik, igaz a mi kárunkra de mit lehet tenni?
  Ezeknek sehol sem jó ha munkából kell megélni.”
 • 29. varázs 2009. március 19. 10:11
  „Szerintem pontokba kellene szednünk, nekünk polgároknak, hogy mi az amit a vezetésnek, politikusoknak meg kellene oldaniuk. Mi diktáljunk nekik, hisz Magyarországnak dolgoznak, azaz nekünk állampolgároknak. Mi vagyunk a megbízóik. Nem? A mi pénzünkből kapják a fizetéseiket. Ne ők kínálják választás előtti kampányaikban, hogy mit akarnak és hazudják amit hallani szeretnénk. Számtalan kérdés van, amit a válságokon kívül is képtelenek megoldani.
  Itt vannak az állandó jellegű cigányokkal való problémák, a kiskapuk, amikkel visszaélnek, és milyen képzettek is ezek a cigányok, erre van eszük, hogyan lehet kivasalni minél több pénzt az államtól a semmiért. Pontosan ezeket a visszaélési lehetőségeket kellene már rendezni...ja és hallottam a napokban, hogy anno mikor még gyáraink voltak, dolgoztak ők rendesen, régen nem volt ennyi pejnahajder (ez is egy régies szó, remélem jól írtam) szóval, aztán rendszerváltás, gyárbezárás, szétlopás (nem cigányok) és utcára kerülés. A gyárakba jók voltak, most meg nem kellenek senkinek. Ki az aki szívesen alkalmazná őket. És persze lecsúsztak. Minek küszködjenek( azért marhára nem erőltették meg magukat biztos) de minek egy olvasni, nyelveket beszélni tudó, nincstelen, putris? Ezért nem tudom okolni őket. Pedig szeretném én is....”
 • 28. 751510 2009. március 19. 10:06
  „comet

  Rajtad kívül valószínűleg mindenki érezte az iróniát a hozzászólásomból.”
 • 27. comet 2009. március 19. 09:50
  „hogy egy ország mire ad menedékjogot, azt a bevándorlási szabályai határozzák meg.
  Nyilvánvaló hogy magyar állampolgárokról elsősorban a magyar államnak kéne gondoskodnia.
  Rasszistának kikiáltani egy országot mert nem fogad be néhány embert ostobaság. Ha olyan szakmákkal rendelkeznének a cigányok amit az adott ország preferál nagyobb eséllyel vándorolhatnának ki.
  Menekült státuszt egy demokratikus országból érkezőnek nehezen fognak adni, nem csak cigánynak de egyéb magyarnak is.(bár nálunk a demokratizmus erősen megkérdőjelezhető)”
 • 26. 751510 2009. március 19. 09:25
  „Sem Svédországban, sem pedig Kanadában nem kaptak menedékjogot. Azt hittem, csak mi magyarok vagyunk rasszisták.”
 • 25. comet 2009. március 19. 09:25
  „ők dolgozni mentek ki, és nem azért jönnek vissza mert megunták a munkát. Jó lenne ha ezért nem kéne külföldre menni, nem csak nekik, de senkinek sem.”
 • 24. sima 2009. március 19. 09:06
  „"Hazajönnek Angliából a mohácsi romák" Nem kéne !!”
 • 23. nanemaaa 2009. március 19. 09:04
  „"Sok mohácsi család még a házát is eladta, hogy ki tudjon utazni Angliába. Tavaly nyáron csaknem félezren döntöttek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. "
  Most kellene a jó cigánypolitika. Erősíteni e nemzeti kisebbség öntudatát. Megmagyarázni nekik, hogy az első kudarc alapján nem szabad feladni, megszégyenülten visszakullogni. Irány tovább....annyi más hely is van még. Ha meg mégis visszajönnek, akkor ezentúl csak ugyanannyi kedvezményre számíthatnak, mint a többi magyar. Ergo, innetől itt is dolgozni kell.”
 • 22. IVY 2009. március 19. 09:00
  „Oh my Jesus Gooood!
  Minek? Hiová?”
 • 21. babocska 2009. március 19. 08:56
  „Anglia sem a kánaán földje,ott is csak az boldogul,ha beszéli a nyelvet valamennyire.Állitólag segélyt is csak egy évi munka után lehet kapni.Ott is dolgozni kell,úgy mint itt,de lehet,hogy még többet is.Köztudott kormosék dolgozni nem szeretnek,ha van netán köztük ettől eltérő,az biztos valami génhibával született.Majd ad nekik az állam új lakásokat,most erre felénk is ez a divat,mert nekik csak joguk van.Lehet,hogy rossz irányba szálltak a repülőre tényleg Bukaresti járatra szállhatnának.Nem sirnánk utánuk,kevesebb gond lenne.”
 • 20. egy 2009. március 19. 08:56
  „Szólni kellene még mielőtt hazaindulnának, hogy Magyarországon sincs munka, de Indiába rengeteg lehetőségük lenne! Szarrágó banda! Már látom, hogy amint hazaérnek, és nem kapnak segélyt, meg házat ingyen, azonnal rasszisták leszünk mi MAGYAROK! Javaslatom annyi lenne, hogy azok, akik az én (olyan amilyen) országomat világ előtt befeketítették, azok dögöljenek meg!!!!”
 • 19. velemenynyilvanito 2009. március 19. 08:55
  „hat ha en ezt beveszem hogy ezek dolgoztak?????? itt is csak segelybol eltek allitom.en csoki gyarrol nem hallottam hogy bezart volna,de az biztos nincs munka,meg az angol se kap munkat nem hogy akik ki akarnak jonni.szar otthon elhiszem de ha valaki kijonn nem talal munkat inenn nehezebb haza juttni!!!nem ugy van m int regen,hogy honapon belul kapni munkat en 3 honapot vartam,akkor is vissza vettek a regi munka helyemre,mert ahova kuldtem a cv-met meg a mai napig se jott valasz.szoval elgondolkodtatto ki-e jonni????nem egy magyart hallani akik haza mennek mert nincs munkajuk.”
 • 18. savos 2009. március 19. 08:48
  „Újabb mohácsi vész!”
 • 17. AN 2009. március 19. 08:39
  „Na, még ez hiányzott.........”
 • 16. vovozs 2009. március 19. 08:33
  „én már nem mondok semmit tudjátok www.delm....hu-------www.delci....hu

  ez az a csapat akik anno lehordták az országot a világ előtt... nem kívánatos személyként nem beengedni őket..ha nem ezért akkor másért”
 • 15. dragboyz 2009. március 19. 08:15
  „Persze, hogy vissza jönnek, itt ugyanannyit keresnek munka nélkül....:(”
 • 14. Popipárna 2009. március 19. 07:48
  „:D Látod, az is lehet.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet népszavazás a képviselők költségtérítéséről

Hitelesítette a képviselők elszámoltathatóságáért összegyűjtött aláírásokat az Országos Választási… Tovább olvasom