Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hazánk a bolognai gyermekkönyvvásár díszvendége

Magyarország lesz az idei bolognai gyermekkönyvvásár díszvendége; a világ legjelentősebb szakmai fórumán harminc illusztrátor mutatkozik be – tájékoztatta a sajtót Bozóki András kulturális miniszter hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.
Az egy hét múlva nyíló négynapos eseményen 60 ország mintegy 1400 kiállítója vesz részt; a rangos vásár közönsége a magyar alkotók eredeti műveit és rajzfilmjeit tekintheti meg.
Bozóki András elmondta: az 1967 óta megrendezett, a gyermekkönyvek Frankfurtjaként emlegetett Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyvvásár díszvendégsége „nagy rang Magyarországnak”, amely már ötödször állít nemzeti standot. A miniszter örömmel számolt be arról, hogy
a könyvek összforgalma Magyarországon tavaly hét százalékkal nőtt, és a gyermekkiadványok

részaránya

a könyvkiadáson belül hétről tíz százalékra emelkedett.
Sárkány Győző, a magyar szakmát összefogó szervezet, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke elmondta: a 64 négyzetméteres nemzeti standon 200 illusztrált gyerekkönyvet állítanak ki, és az alkotók minden generációja képviselteti magát.

Húzónév: Molnár Ferenc

Az egyeteméről ezer éve híres olasz városban olyan illusztrátorok munkái lesznek láthatók, mint Jankovics Marcell, Kállai Nagy Krisztina, Rófusz Kinga és Vida Győző.
Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar szekciójának elnöke elmondta, a magyar bemutatkozás „húzóneve” természetesen Molnár Ferenc, akinek A Pál utcai fiúk című regénye Olaszországban majdnem olyan sikeres, mint Magyarországon.

Másodlagos kultúra

Sajnálattal állapította meg: Magyarországon az ifjúsági kultúra amolyan másodlagos kultúra; és míg a könyvkiadás tíz százalékát gyerekkönyvek teszik ki, a könyvkritikáknak csak egy százaléka szól róluk.
Reménye szerint a magyar díszvendégség Európa harmadik legnagyobb könyves eseményén kedvezően hat majd vissza az ifjúsági könyvek hazai kezelésére.
A Magyar Illusztrátorok Társasága 1994 óta szerepel a világ illusztrációs fórumain, Olaszországon kívül egyebek között Németországban, Japánban és Dél-Amerikában.
A rendszeres részvétel elismerést és népszerűséget hozott a magyar gyermekkönyvkultúrának és könyvillusztrátori szakmának, az olasz fél ez alapján hívta meg Magyarországot az idei illusztrátor-díszvendég szereplésre.

Súlyos problémák

Udvary Ildikó művészettörténész a bolognai könyvvásár kapcsán egy tavalyi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai fia-

taloknak az olvasási problémák mellett a vizuális alkotások befogadása terén is súlyos problémáik vannak; a rájuk ömlő képi világban a korábbi nemzedékeknél nehezebben tudnak különbséget tenni az értéket képviselő alkotások és a silány, egy pillanat alatt semmibe tűnő látványok között. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlázók attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek. Azt… Tovább olvasom