Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hazánk Szerbia uniós csatlakozása mellett

Vuk Jeremics szerb külügyminiszter pénteken egy napos hivatalos budapesti látogatásán találkozott Martonyi Jánossal, akivel a megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartottak a Külügyminisztériumban.
A 2011. január 1-jével kezdődő magyar soros uniós elnökség rendkívüli fontossággal bír Szerbia számára is, aki továbbra is mindent megtesz az európai integrációhoz való csatlakozása érdekében. A magyar-szerb kapcsolatok várhatóan még intenzívebbé válnak majd ebben az időszakban.

Vuk Jeremics kiemelte, hogy a tíz nap múlva, azaz október 25-én Luxemburgban esedékes európai uniós külügyminiszterek tanácsa jelentős és régóta várt nap lehet Szerbia számára. A balkáni ország ugyanis igyekszik elérni, hogy ezen a napon az említett tanács felkérje az Európai Bizottságot, hogy az mondjon véleményt arról, Szerbia felkészült-e csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Martonyi János egyetértett abban, hogy az uniós külügyminiszterek kedvező döntése nagyon fontos Szerbia EU-ba vezető útján, valamint megerősítette, hogy Magyarország határozottan támogatja Szerbia uniós integrációját. Országunk szorgalmazza a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások minél hamarabbi megkezdését, ahogy azt a közelmúltban az ENSZ Közgyűlése által elfogadott határozat is előirányozza. Arra a kérdésre, hogy Szerbia elismerné-e Koszovó függetlenségét, ha ezt szabnák meg neki az uniós csatlakozás feltételeként, Vuk Jeremics kitartott a hivatalos vonal mellett, mely szerint Szerbia ezt soha nem fogja megtenni. Szerinte Koszovó ügyét teljesen külön kell kezelni az európai integrációs folyamattól.

Martonyi János a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a Magyar Országgyűlés a következő hetekben ratifikálja a Szerbia és az EU között létrejött társulási és stabilitási egyezményt. A két ország közötti kapcsolatok erősek, tartalmasak és egyre kedvezőbben alakulnak, nyilatkozta Vuk Jeremics.

Olvasóink írták

  • 1. k.elvis 2010. október 16. 23:21
    „Persze persze, ezt a magyargyilkos balkáni söpredéket mindenáron be az eu-ba. Majd ha bocsánatot kértek a délvidéki mészárlásért, és ha visszaadjátok délvidéket, akkor talán, esetleg, de inkább még se.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány beterjesztette jövő évi adójavaslatait

A kormány beterjesztette javaslatait az adótörvények jövő évi változásáról az Országgyűlésnek… Tovább olvasom