Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait

A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép szerdán reggel landolt fedélzetén a szegedi oktatókkal. Fábián Tamást Vasváron temetik, Szabad Gábor búcsúztatásáról később döntenek.
Szerda reggel hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal 10 óra előtt szállt le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását.

Megírtuk: január 17-én hajnalban a etióp–eritreai határ mentén lévő Erta Ale vulkán közelében támadtak fegyveres terroristák egy ott szabadságukat töltő és kutató nemzetközi csoportra, amelyben 2 német és egy osztrák állampolgáron kívül életét vesztette a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor bőrgyógyász. Súlyosan megsérült Vizler Csaba, az MTA SZBK főmunkatársa is.

Túlélték a tűzharcot - 13 órán át ápolták Gábort Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A természeti földrajzi és geoinformatikai tanszék munkatársának, Puskás Irénnek és férjének, az SZBK-ban dolgozó Winter Zoltánnak sikerült elbújnia a támadók elől. A túlélőket már január 20-án hazaszállították; az átélt borzalmakról sajtótájékoztatón számoltak be a múlt héten.

Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE igazgatója a Fábián család barátja. A klubigazgató már a merénylet másnapján meglátogatta elhunyt barátja szüleit Vasváron. – Amennyiben rendben lezajlik a holttestek igazságügyi orvosszakértői vizsgálata, úgy Tamást február 11-én 12 órakor temetik a vasvári temetőben. Mivel a szülők idősek, így fel sem merült, hogy Szegeden helyeznék örök nyugalomra. Tamást több száz barátja mellett szülei és nagynénje kíséri majd el utolsó útjára – mondta lapunknak Petrovics Kálmán.

A Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye szerint Fábián Tamás szegedi búcsúztatását az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke szervezi: február 8-án 18 órától a kutató emlékére misét tartanak a szegedi fogadalmi templomban. Szabad Gábor végső búcsúztatásának időpontjáról családja még nem döntött.

Túlélték a tűzharcot - 13 órán át ápolták Gábort Fotó: Karnok Csaba  (képgaléria)

Információink szerint az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat után a holttesteket Budapesten hamvasztják el, az áldozatok hamvait urnában adják ki családjaiknak.

Korábban írtuk:

Szerda reggel hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Mint írta, Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően az etiópiai terrortámadás magyar túlélőinek hazautaztatását követően szerda reggel a merényletben elhunyt két magyar állampolgár holttestét is hazaszállították.

A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal ezelőtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását. Szijjártó Péter hozzátette: az etiópiai merénylettel kapcsolatban Hajdu János, a TEK főigazgatója várhatóan a délután folyamán sajtótájékoztatót tart.

A január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét.

Így emlékeztek vissza a történtekre a túlélők

Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve akkor azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

A támadásról a TEK vezetője haladéktalanul értesítette, majd a fejleményekről folyamatosan tájékoztatta az akkor Strasbourgban tartózkodó Orbán Viktort. A kormányfő utasítást adott Martonyi János külügyminiszternek és a TEK főigazgatójának, Hajdu Jánosnak, hogy mielőbb gondoskodjanak a magyarok megfelelő ellátásáról és hazautaztatásáról.

Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.

Január 21-i keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista. Közölték, hogy németek vannak fogságukban, de azt cáfolták, hogy nyugatiakat öltek meg.

Olvasóink írták

 • 6. smalltown 2012. február 02. 18:52
  „Nyugodjanak bekeben!:(”
 • 5. fotelagy 2012. február 02. 15:45
  „racionalitás?
  Javaslom neked, hogy ki se gyere a házadból/lakásodból, zabáljad a zsírszalonnát, vedeljed a szomszéd pálinkáját és gondolkozzál azon, hogy mitől szép az élet! Nyugatra ne menjél, mert ott laknak a magyarok ellenségei, a globálkapitalisták!”
 • 4. kisemberke 2012. február 02. 12:23
  „Isten nyugtassa őket.és sok erőt családjaiknak.Szabad Gábort mint kollegát ismertem.Nagyon sajnálom.Vígasztalást.”
 • 3. racionalitás? 2012. február 02. 07:48
  „2. DÓZER 2012.02.01. 22:41

  egyétértve....másnak sem adakozom....max célirányosan...ismerve hunnia útvesztőit lenyúlják a pízt-mielőtt odajutna.Aki már volt kint...akár csak egyiptomban-láthatta a körülményeket.........én spec csak nyugatra óhajtok a továbbiakban menni....szép volt -jó volt.....de!!!”
 • 2. DÓZER 2012. február 01. 22:41
  „Na ezért(sem) adakozok afrikaiaknak. <moderálva> Azt sem tudnák megmondani az elkövetők, miért tették.”
 • 1. CID 2012. február 01. 18:35
  „Mi a bűbánatért kell figyelni a koporsók kirakodását a TEK munkatársainak ? Ezért fizetik őket ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulgáriában befagyott a Duna, Romániában pedig a Fekete-tenger

Bulgáriában szerda hajnalban helyenként mínusz harminc Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, és… Tovább olvasom