Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Házi kártyagyár

Itt az ideje, hogy elkezdjük elkészíteni az ünnepi üdvözlőlapokat! A saját készítésű darabok egyediségükkel, személyre szólóságukkal nagy örömet szerezhetnek, elkészítésük pedig kellemes perceket nyújt az egész családnak.

Célszerű előre összeírni, kinek szeretnénk lapot küldeni, így könnyebben tervezhetjük az szükséges alapanyagokat és az elkészítési időt is.

Az alapanyagokat három forrásból szerezhetjük be: a temperát, színes kartonlapokat, borítékokat, színes, merített és pauszpapírt célszerű papírboltból vagy művészkellék-üzletben beszerezni.    
A különleges festékeket - ilyen például a csillámos festék-toll -, csillámport, extra szalagokat, csillag alakú flittereket a kreatív hobbiboltokban találjuk meg nagy választékban.
Érdemes körülnézni otthon is, hiszen a varródoboz mélyéről előkerülő csipkét, aranyfonalat, színes textilmaradékot is felhasználhatjuk.

A minta kitalálásánál nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat! Ötletadónak rákattinthatunk a nagy "képeslapgyárak" honlapjaira, mint a Sparks vagy a Hallmark, de szétnézhetünk az üzletekben is.

Az alap

Először is mérjük le, mekkora a megvásárolt boríték!  A szabványméret mellett egyre elterjedtebbek a hosszúkás, keskeny üdvözlőlapok, ez a formaválasztás különösen elsősorban elegáns darabok esetében szerencsés. A képeslap alapjának szánt kartonból vágjunk ki egy, a boríték méreténél kétszer nagyobb lapot, annak megfelelően, hol szeretnénk később félbehajtani. Célszerű a boríték méreténél fél centivel kisebb lapot kivágni, hogy kényelmesen beleférjen. A felezővonalat óvatosan karcoljuk át sniccerrel (barkácsszikével), így könnyen félbehajthatjuk. Vigyázzunk, ne nyomjuk rá túslágosan a papírra a szikét, különben véletlenül két darabra esik szét a mű!

A díszítés

Nehéz tanácsokat adni, hiszen a díszítéshez rengeteg alapanyag és eszköz felhasználható. Néhány ötletet azért bemutatunk, ezek alapján úgyis beindul a fantáziánk!

1. Kattintson a képre!
Az 1. modellt, bár nagyon mutatós, könnyű elkészíteni. Mindössze egyszínű alapra és csillámos festéktollra van szükségünk, ez utóbbival rajzoljuk át a grafittal halványan előrajzolt mintát. Közben figyeljünk arra, hogy a festék folyamatosan folyjon a tolból, különben megszakad a mintázat és úgy már nem olyan látványos. Célszerű a festéktollat fejjel lefelé tárolni, így a festék biztosan a toll "csőre" felé csoportosul majd.
2. Kattintson a képre!
A megrajzolt fenyőfa ágainál látható csillagokat magunk is megrajzolhatjuk, érdekesebb azonban, ha készen vásárolt, csillag alakú flittereket ragasztunk fel. Még látványosabb az arany vagy ezüst színű minta, ha sötét - például sötétkék, sötétzöld vagy bordó - alapra visszük fel.     

3.Kattintson a képre!
A 2. képeslaphoz a csillám-toll mellett színes merített papírt használtunk, ennek sötétebb színe és a festék csillogása élénk, ünnepélyes kontrasztot adnak. A merített papír téglalapot ne vágjuk, hanem óvatosan tépjük, így gyönyörű, rostos papírszélek alakulnak ki.     

A 3. modellnél, amely amilyen egyszerű, olyan elegáns, szintén csillámos zselétollat használtunk. A sötétebb színű alapra stilizált hópelyhet rajzoljunk, a lap szélét pedig egyetlen, ezüstszínű  vonallal díszítsük.  

4. Kattintson a képre!

A 4. képeslap kedves rajzának elkészítéséhez nem kell nagy rajztudás, sőt, ha családi lapot küldünk, gyermekeink apró grafikáit is felhasználhatjuk. A kész képeslap-alap előlapjából vágjunk ki egy akkora téglalapot, amely egy kicsivel nagyobb a rajznál, majd a rajzot a hátoldaláról ragasszuk az így kialakult keretbe. Látványos megoldás a borítékot összefogó vékony organzaszalag.    

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakszerencse

Csökkent látóképessége miatt Mittnacht József hamar megtanulta, hogy az élet minden területén… Tovább olvasom