Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hedvig mama nyomdokain

Horváth Lajosné, Ili mama úgy döntött, egy nagynénjétől örökölt recepttel indul a receptversenyen.

Horváth Lajosné  – Ili mama, ahogy közvetlen környezete hívja a szakácsként is kiváló háziasszonyt – szerdán látta meg a felhívást, pontosabban annak beharangozását lapunkban, és azonnal úgy döntött, nem maradhat ki. Családja, valamint azok a hagyományok, melyeket főzőkanállal ápol, erre fel is jogosítják. Receptjét nem találnák könyvekben azok, akik a hagyományos Esterházy-szelet címszónál kutatnak. Ő nagynénjétől, Hedvig asszonytól, az egykoron a győri Püspökvárban dolgozó szakácsnőtől tanulta el.

Horváth Lajosné Ili Hedvig mama receptjével nevez majd versenyünkre. A hagyományos ízeket kedvelő családban közszájon forognak az egykori szakácsnő receptjei és történetei.
– Hedvig mamaként emlegetjük őt, miközben már engem is régóta mamáznak: Ili mama főz valami finomat. Persze, mert hát tudják, hogy imádok főzni, ez a hobbim, holott sose volt közöm a szakácssághoz, még ha távolabbról én is vendégekkel foglalkoztam a kávéházamban. István unokaöcsém viszont szakács lett, és nagy valószínűséggel közöm van ahhoz nekem is, mármint a főzési mániámnak. Ami az öcsémet illeti, szerintem kiváló szakács a gyerek.

Hedvig mama egyébként valamikor a Püspökvár gazdasszonya volt.
Özvegy édesanyám István bátyámmal kettőnket nevelt, s nagynéném, az a bizonyos Hedvig mama vett engem a szárnya alá. Hatéves voltam, vagy még annyi se, amikor szerepet kaptam a konyhájában. Borsóleveshez csipegettem a bele való tésztát. Aztán sorra megtanultam a nagynénémtől mindent. Ez a drága jó lélek, Hedvig nővér ma is köztünk van, nyolcvanhárom évesen. Nincs nap, hogy ne beszélnék vele személyesen, vagy legalább telefonon.

Horváthné Ili sok családi összejövetelen lakatta már jól szeretteit, legutóbb Győrújbaráton. Talán még sose főzött egyszerre annyi embernek, mint akkor. Az előre pácolt bárányhúst grillezték. Ili mamának egyébként, noha sok ínyencreceptet ismer, egyáltalán nem ínyencétel a legkedvesebbje. A rántott csirkecomb, a dobverő, ahogy ő nevezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom