Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hegedűs Szabolcs: Csináljunk háborút!

Hegedűs Szabolcs, lapunk szerkesztője Bob Woodward A támadás terve című könyvéről beszél.
„Ez a könyv a világra nyitott, és a napjainkban zajló események hátterét megismerni, megérteni kívánó embereknek lehet izgalmas, tanulságos olvasmány. Én is ilyennek érzem magam, s persze nem utolsósorban azért is választottam ezt a könyvet, mert a szakmámhoz kapcsolódik.

Szerzője, Bob Woodward amerikai újságíró már több mint három évtizeddel ezelőtt világszerte ismertté vált, amikor Carl Bersteinnel közösen leleplezte a Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrányt. A The Washington Post szerkesztő-riportere az 1980-as évek óta sorra jelenteti meg az amerikai politika kulisszái mögé betekintést nyújtó könyveit. Ezek sorába illeszkedik A támadás terve is, amely George Bush iraki háborújának megtervezéséről, előkészítéséről és végrehajtásáról szól.

Arról, valójában miért kellett megdönteni Szaddám Huszein hatalmát. S a könyv olvasása közben megtudhatjuk, hol, hogyan, kiknek a részvételével születnek azok a döntések, amelyek aztán nagymértékben meghatározzák a világpolitika alakulását. A kiváló forrásokkal rendelkező szerző több mint egy évig tartó tényfeltáró munkája révén nemzetbiztonsági tanácsi ülésekbe, telefonbeszélgetésekbe, CIA-jelentésekbe avatja be az olvasót, és a támadás előkészítésében részt vevők gondolatairól, érzéseiről is beszámol. Miként a kételyekről, a dilemmákról, a belső konfliktusokról, a külvilág módszeres megtévesztéséről is. S mindezt hitelesen, tárgyilagosan teszi, ahogy az egy alapos, jó újságírótól elvárható.

Amióta elolvastam ezt a könyvet, biztosabban, határozottabban merek véleményt formálni az iraki háborúról, s azt is mondhatom, jobban megértettem, kicsoda is valójában George Bush, mi irányítja, mi motiválja. S még egy dologra rájöttem: mitől más a politika és a sajtó viszonya az Egyesült Államokban, mint nálunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres győri könyvszalon

Az V. Győri Könyvszalon az ország második legnagyobb könyves rendezvényévé nőtte ki magát, de ennél is fontosabb, hogy a látogatók mennyire megkedvelték. A Bisinger sétány mellett felállított hatalmas sátorban péntektől vasárnapig hömpölygött a tömeg, a pódiumszínpadon telt házzal mentek az előadások, a dedikálásokhoz pedig esetenként sorok kígyóztak. Tovább olvasom