Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Heim Péter kiáll az egykulcsos adórendszer mellett

Heim Péter közgazdász szerint Magyarországon ki kell állni az egykulcsos adórendszer mellett.
A Republikon Intézet "Magyar modell és esélyei" címmel rendezett konferencián csütörtökön Budapesten Heim Péter kifejtette: az egykulcsos adó költségvetési lyukat eredményező hatását a kiadási oldalon kell kompenzálni, ugyanakkor nem "fűnyíró-elven", hanem valódi, strukturális intézkedésekkel.

Úgy vélekedett, hogy olyan gazdaságpolitikára van szükség, ahol pontosan végigmodellezik az egyes intézkedések lehetséges hatásait, eredményeit, mert csak így lehet kilábalni a válságból.

Az államadósságot csökkenteni kell, de ehhez egy koherens, hosszú távú, például 10 éves tervre van szükség - vélekedett a szakértő.

Heim Péter hangsúlyozta: a végtörlesztés "komoly lyukat üt" a bankrendszer saját tőkéjén, így ezen, valamint a hitelezés visszaszorulásán keresztül jelentősen visszafogja a növekedést. A magyar gazdaságpolitikának el kell végeznie az ezzel kapcsolatos hatástanulmányokat, hogy az egész gazdaságra gyakorolt hatását fel lehessen mérni a végtörlesztésnek - mondta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint jövőre nem tudja elkerülni a gazdasági visszaesést az eurózóna és az Európai Unió sem, így a magyar gazdaságban sem lesz növekedés. Jövőre magas inflációval, további kiadáscsökkentéssel és adóemeléssel kell számolni Magyarországon - emelte ki.

Az elemző véleménye szerint jövőre "nem lesz önálló magyar gazdaságpolitika", mivel Magyarország nem elővigyázatossági hitelkeret (PCL) megállapodást, hanem készenléti megállapodást köt majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely így negyedévente monitorozza a magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket, és megszabja hogy mit lehet és mit nem. Ezzel "visszatérünk arra a pályára, amelyet a Bajnai kormány folytatott, és amelyet Romániában is látunk visszaköszönni" - mondta Török Zoltán.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. kutatója kiemelte: a magán-nyugdíjpénztári vagyon "konfiskálása", az ágazati különadók, valamint a végtörlesztés aláássák a jogbiztonságot, és elriasztják a külföldi tőkét Magyarországról.

Kifejtette, hogy a banki különadó miatt megszűnt a magyar bankszektor jövedelemtermelő képessége, a bankadó emellett versenyhátrányt okoz a bankok számára a közép-kelet-európai régióban. Hozzáfűzte: ahol be is vezették - Szlovénia - vagy be fogják vezetni - Szlovákiában 2012-től - a bankadót, ott ez jóval kisebb kulccsal történt. A különadó hatására megindult a bankokból a forráskivonás, ami a hitelszűkének is előidézője.

A végtörlesztés 200-500 milliárd forint közötti veszteséget okozhat a bankoknak, ha ehhez hozzáadjuk a bankadót, az jelentős tőkevesztést jelent a bankok nagy részénél - mondta a szakértő. Hozzátette: a végtörlesztésnek közvetett hatása, hogy "elriasztja a külföldi befektetőket", a magyarországi megtakarításokat pedig "menekülésre kényszeríti".

A banki forráskivonás, a hitelszűkítés folytatódhat, és tartós recesszióba süllyedhet az ország, ami azt eredményezné, hogy Magyarország a térségben végképp leszakad - vélekedett Várhegyi Éva. Sürgős korrekcióra, bizalomerősítő intézkedésekre van szükség, valamint olyan gazdaságpolitikára, amely "kárpótolja" a befektetőket és ösztönzi a belföldi megtakarításokat - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2011. november 24. 17:13
    „"Heim Péter közgazdász szerint Magyarországon ki kell állni az egykulcsos adórendszer mellett."

    Ha annyit keresnék, mint ő; ...Akkor én is ezt hangoztatnám!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy kaposvári lovas tanya közelében

Egy nő holttestére bukkantak csütörtökön Kaposváron, egy lovas tanya közelében - közölték helyi… Tovább olvasom