Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hejőszalontán demonstrált a Jobbik

"A cigányok által elkövetett bűnök, a hozzájuk köthető terror" ellen demonstrált fáklyás felvonulással a Jobbik szombaton este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán, ugyanakkor az LMP és több civil szervezet a Jobbik megmozdulása ellen tiltakozott ugyanott; a településen és környékén a rendőrség nagy erőkkel volt jelen.
Hejőszalontán március 22-én megöltek egy 50 éves nőt, a Jobbik szerint a tettes cigány származású.

A demonstráción a Jobbik több országgyűlési és térségi képviselője részt vett, valamint sok száz, a párttal szimpatizáló tüntető, akik közül többen a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájához hasonlító öltözetben jelentek meg.

A rendezvényen a Jobbik felszólalói azt mondták: a kormány nem hajlandó a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei emberek problémáival foglalkozni. Szerintük "sokadik gyilkosság köthető cigányokhoz", ezért követelik a kormánytól, hogy végre vegye komolyan az itt élők problémáit, és "járjon le az a két hét", amit a rendteremtésre ígért a kabinet.

A Jobbik képviselői azt is követelték, hogy a rendőrség kezdjen statisztikát vezetni a bűnelkövetők etnikai hovatartozásáról.

Hejőszalontán, a település cigányok lakta részén civilek vették körbe a romák házait, védve a benne élőket a Jobbikos demonstrációtól. Ott voltak a jogvédő Amnesty International képviselői, valamint az LMP képviselői, aktivistái is.

Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: a kormány Gyöngyöspata után még egyszer nem hagyhatja cserben a rá bízott ország egyetlen négyzetcentiméterét sem, és szolidaritásukat fejezték ki a helyi roma közösséggel, amelyet a Jobbik bűnbakként kezel és erődemonstrációval akar megfélemlíteni.

A rendőrség már kora délutántól nagy erőkkel volt jelen Hejőszalontán, a demonstrációkra érkezőket igazoltatták. A községben feszült volt a hangulat, de rendbontás nem történt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen március 22-én történt gyilkosság elkövetőjét és társait a rendőrség elfogta.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bánki 2011. április 04. 09:34
  „Mai hír !
  ,,Újra lecsaptak a cigányterroristák Hejőszalontán

  Mély megdöbbenéssel és felháborodással tudatom Önökkel, hogy a Jobbik Hejőszalontán megtartott "Demonstráció a cigányterror ellen" c. rendezvényén felszólaló egyik helyi asszonyt (a meggyilkolt hejőszalontai néni barátnőjét) a mai napon cigánybűnözők brutális kegyetlenséggel megverték otthonában.
  A Jobbik álláspontja szerint ezért a bűncselekményért azok az álszent, neoliberális jogvédők a felelősek, akik rendkívül aljas módon a helyi cigányokat nem csak etetni és itatni, hanem a békés magyar lakosok
  ellen uszítani érkeztek Budapestről Hejőszalontára.
  Felszólítom az események mögött álló új SZDSZ-t, az LMP-t hogy kérjen bocsánatot a hejőszalontai emberektől a magyarellenes gyűlöletkeltésükért és azonnal hagyjon fel a bűnözők istápolásával. A vidéki magyarság nevében arra kérem az eddig tehetetlen Orbán Viktort, hogy napokon belül oldja meg az ártatlan emberek védelmét az egész országban a cigánybűnöző hordákkal szemben. Amennyiben erre képtelen, úgy a Fidesz hivatalosan is elismeri, hogy alkalmatlan Magyarország kormányzására, és a hazánkat fojtogató bűnözés ellen nincs más megoldás, mint a Jobbik programja."”
 • 23. bánki 2011. április 03. 20:31
  „Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta:
  A fő attrakció - Daniel Cohn-Bendit, Haraszti Miklós és Elek István kerekasztal-beszélgetése - előtt azonban Rebecca Harms zöld EP-képviselő és Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője!
  ,,Az alkotmánnyal is van egy kis problémám, Viktor. (...) Úgy végződik az alkotmány: Isten, áldd meg a magyart. De én nem hiszek Istenben. Te melyik Istenben hiszel?”
 • 22. történész 2011. április 03. 15:08
  „Okosan csinálja Orbán....ilyen hülye az ellenzéki pártok ezt érdemlik. Egymásnak esnek ezek viktor nélkül is..így kell csinálni A cigányok tudják ki a vezérük és ezért ilyen nyíltak és rámenősek.”
 • 21. FEFE 2011. április 03. 14:38
  „Ez az egész romakérdés olyan mint a palackba zárt szellem. Kiszabadult. Nem most, nem tegnap, nem egy évvel ezelőtt, hanem a rendszerváltás óta. Tehet erről az összes politikai résztvevő A-tól Z-ig. Köszönjük nektek politikusok. A huszonéves halogatásnak itt az eredménye. Nagyon drágán fogunk ezért mindannyian megfizetni. Kivétel nélkül, a csecsemőktől az aggastyánokig. Nincs már messze az az idő, majd amikor óráról-órára fog romlani a helyzet. No és urak, a rózsadombon, Felcsúton meg az isten tudja hol, biztonságban lesznek? Vagy akárki itt ebben az országban akárhol? Nem kellene megvárni míg tízmillió bosszúra éhes ember egyszerre kezdi el osztani az igazságot. Kinek is? Minek is? Mert jövő nincs. Csak jelen van de az meg nagyon keserű.”
 • 20. hahaha62 2011. április 03. 14:03
  „Az lmp egy nagy rakás....ezt a francia gyerekgyalázót is kivédte....karóbahúzást érdemelne és nem a pofázás jogát.
  A jobbik látja-amit a többiek nem akarnak látni-----ez nagy baj----ez is oka a távozásunknak----hizlalja őket aki IGAZ MAGYAR ÉS MARADT A MAGYARHONBAN....egészségére...ja és persze pénztárcájára....mert ő tartja el őket”
 • 19. Larsson 2011. április 03. 13:41
  „Szimplán rájöttek, hogy fogynak a szavazatok és a bázisok az északi hátrányos helyzetű falvakban vannak ezért kampányolnak. Ettől függetlenül hamar eltűnnek a süllyesztőben, pláne ha orbán be akarja ezeket is olvaszteni a narancs koalícióba (mdf-fkgp-miép-kdnp)...”
 • 18. N.P. 2011. április 03. 13:15
  „Sem a Jobbik, sem az LMP politikai haszonszerzés céljából elkövetett vonulgatásával nem értek egyet.
  Akinek ott lenne feladata, helye, munkája az Pintér és Orbán.
  No ők mostanság az alkotmányozás miatt nem érnek rá....”
 • 17. Nátrix73 2011. április 03. 12:41
  „16. egyszegedi 2011.04.03. 12:10

  "Az LMP meg politikai tőkét kovácsol az egészből, mint általában mindenből."

  Azért ezzel messze nincsenek egyedül. Kíváncsi vagyok, hány százalékon állna a Jobbik, ha nem lennének ilyen esetek. Minél több, cigányok által elkövetett bűncselekmény történik, Vonáéknak annál jobb.”
 • 16. egyszegedi 2011. április 03. 12:10
  „Lehet, hogy a 2012-es előrehozott választáshoz kellenek a szavazatok, és ők jó sok szavazatot jelentenek. Én nem vagyok Jobbikos, 100 %-ban ellenkezik a világnézetem velük, de úgy érzem, hogy ebben a kérdésben nagy igazságuk van. Nem lehet tűrni egyetlen egy ember legyilkolását sem, és igen is tenni kell ellene valamit. Nem szabad takargatni és védeni a gyilkosokat, legyen az cigány, vagy fehér. Mindegyikük ellen fel kellene lépni a rendőrségnek, és a kormánynak egyaránt. Szerintem a Jobbiknak joga van megemlékezni a meggyilkolt néni haláláról és joga van azt szóvá tenni, a figyelmet felhívni. Önbiráskodni viszont nincs joga. De mi lesz, ha megengedik az önvédelmet, a fegyverviselést? Halomra lövik egymást az emberek? Az LMP meg politikai tőkét kovácsol az egészből, mint általában mindenből.”
 • 15. Nórikám 2011. április 03. 11:17
  „Pártunk és kormányunk ilyenkor bezzeg úgy hallgat, mint nyuszi a fűben! Nagyon érdekelne, miért ez a nagy cigány pártolás? Ha majd ők lesznek többségben nem lesz ám ennyi ellopni való pénz a képviselőknek, mert ezek nem fognak soha dolgozni! Egyben megkövetem azokat a becsületes, rendesen dolgozó, tanuló cigányokat -sajnos kevesen vannak- de ők maguk is kirekesztik az ilyen léhűtő bandát.Van olyan réteg a cigányok között, akiket nem lehet munkára, és rendes életre kényszeríteni! De ezek oldják meg a gondjaikat, -persze ne a lopással- és ne pátyolgassuk őket. Kilós aranyakkal a nyakukban, drága autókkal furikáznak, és senki meg nem kérdezi tőlük, ugyan miből? Az adóhivatal is másokkal nem ilyen tapintatos! Valószínű, a segélyekből megy ilyen jól?”
 • 14. gardiola 2011. április 03. 10:46
  „Megemlékezés a meggyilkolt hejőszalontai néniről

  Az egyszerű, becsületes falusi emberek eddigi életükben összesen nem láttak annyi rendőrt és kordont, mint ma, pedig nyilván Teri néninek, a hihetetlen kegyetlenséggel meggyilkolt asszonynak is szüksége lett volna erős rendőri jelenlétre.Gyertyás megemlékezést tartott a brutálisan meggyilkolt hejőszalontai Teri néni házánál ma este a Jobbik. A felszólalók elmondták: a bűnözés az Orbán-kormány tíz hónapos tevékenysége alatt elképesztő mértékben nőtt, cigánykérdés szempontjából pedig a huszonnegyedik órában vagyunk. A megemlékezés zárásaként a több, mint ezer fős tömeg átvonult Teri néni házához, ahol mindenki elhelyezte a maga emlékező mécsesét. Arra a szegény asszonyra emlékezve, akit a fiatal <...> bűnöző a lehető legkegyetlenebb módszerrel ölt meg. Több késszúrás mellett olyannyira elvágta a torkát, hogy a fejét majdnem leválasztotta a testéről. A gyanúsított két tettestársa szabadlábon van.

  Este hatkor kezdődött volna a rendezvény. A "volna" indokolt: a borsodi Hejőszalonta határában két ponton is rendőrök igazoltattak és ellenőriztek minden, a faluba tartó autóst. Emiatt csaknem fél-háromnegyed órával később kezdődött a megemlékezés. Az egyszerű, becsületes falusi emberek eddigi életükben összesen nem láttak annyi rendőrt és kordont, mint ma, pedig nyilván Teri néninek, a hihetetlen kegyetlenséggel meggyilkolt asszonynak is szüksége lett volna erős rendőri jelenlétre. Ez azonban csak a mai napnak és a Jobbik rendezvényének dukált.

  Hejőszalonta cigány sorának az elején (ez egybeesett az emlékező menet útvonalával) húsz-harminc rasztahajú, vagy jól behatárolhatóan bel pesti, unatkozó kávéházi fiatal osztogatta a csokoládékat az összegyűlt cigánygyerekeknek. Az LMP és az Amnesty International szimpatizánsai tették ki ezt a húsz-harminc főt, akik között külföldiek is voltak. A helyi cigányokkal kiegészülve ötvenen, hatvanan is lehettek. Transzparenseket is hoztak magukkal, amelyek a nácizmus, rasszizmus elleni fellépést sürgették, de volt olyan drapéria, amelyik a falusi turizmus (!) fellendítését tartotta fontosnak -pont most- népszerűsíteni.

  A cigányokat, valamint az őket egy teljes napon át csokoládéval és empátiával pátyolgatókat és a megemlékezőket (a több, mint ezerfős tömeg döntő része hejőszalontai volt) egy kordon és két rendőrsorfal választotta el egymástól, amikor később az emlékező menet arra a pontra ért. Hallottunk olyan kósza hírekről is hogy netán megpróbálják megakadályozni a Teri néni háza elé vonulást. Ám ez az emlékezők sokszoros létszámfölénye és az elképesztően és indokolatlanul nagy rohamrendőri biztosítás miatt sem tűnt életszerűnek. A megemlékező rendezvényen felszólalt Szegedi Márton (a miskolci Jobbik-frakció vezetője), Sneider Tamás, Egyed Zsolt, Balla Gergő (országgyűlési képviselők) és Miklós Árpád (megyei frakcióvezető), valamint a helyszínen számos egyenruhással jelen lévő szabolcsi székhelyű, Nemzeti Őrsereg részéről Bodrog László.

  A felszólalók elmondták, a hejőszalontai polgármester mindent elkövetett, hogy a Teri nénire való emlékezés ne jöhessen létre. <...> A jobbikosok üzentek is minden alkalmatlan városvezetőnek, akik könnyen úgy járhatnak, mint a korrupt felsőzsolcai jegyző, akit a jobbikos alpolgármester munkájának az eredményeképpen távolítottak el. Valamennyi felszólaló szerint borzalom, hogy a nemrég szintén a borsodi Lak községben történt hasonló tragédia után újból ilyen alkalomra kellett eljönni. <...moderálva> A képviselők felhívták rá a figyelmet, a kormány új taktikát választott: ha már nem lett két hét, de még tíz hónap alatt sem rend, inkább megpróbálják eltitkolni ezeket a súlyos bűncselekményeket.

  A Fidesz-kormány pedig nemhogy két hét alatt nem tett rendet, kormányzásuk óta sokszorosára növekedett a súlyos bűncselekmények száma. Ahogy a jobbikosok megfogalmazták: a huszonnegyedik órában vagyunk és ezt az északkelet-magyarországiak minden nap a bőrükön érzik. A kormány ahelyett, hogy segítene ezen a térségen és az embereken, bevezette a 16 százalékos jövedelemadót. Ezzel amúgy is a szegényeket sújtják, akiknek a nehezen megszerzett javaikat tulajdonítják el napról napra a <...> bűnözők. A jobbikosok követelték, hogy a rendőrök kapjanak végre megfelelő jogköröket és vezessenek statisztikát az elkövetők származásáról. A származás kapcsán szüntessék meg a kettős mércét: ne csak akkor nevezzék meg a cigányokat, ha áldozat az illető, hanem akkor is, ha elkövető. Ha pedig a kormány a rendőröknek nem ad szabad kezet, ne akadályozzák, hogy a társadalom megszervezze a maga önvédelmét.

  Tudósítóinknak a helybeliek elmondták: a brutálisan meggyilkolt Terike egy végtelenül rendes, jószívű asszony volt. Majdnem mindenki hozzátette: aki csak tud, menekül Hejőszalontáról. <...moderálva>”
 • 13. zoltanszabo 2011. április 03. 10:33
  „Ha a rendőrség képtelen rendet tenni, valakinek meg kell védeni a rendes, becsületes magyar embereket.
  Még is felháborító,hogy félelemben tarják az időseket, gyerekek félnek kimenni az utcára egyedül. Idősek bezárt ajtó-ablak mögött kénytelenek élni.
  Kis falvakban, tehetetlen a polgmester, még eddig azt büntették meg--aki áramot vezetett a saját kerítésébe, hogy megvédje a saját termését.
  Meg kell fékezni a romákat, rendet, biztonságot a rendes, békés embereknek !!!!”
 • 12. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. április 03. 10:33
  „A zsidó "civil" szervezetek mikor fognak demonstrálni a magyar áldozatok mellett.Az lmp-ről idáig is tudtuk, hogy szdsz2.”
 • 11. dodó 2011. április 03. 10:25
  „"A balliberális sajtó a lehető legalpáribb módon hazudik, hogy megvédhesse az általa oly nagyra tartott cigányságot. A szigorúan egyirányú, egy támadó / kezdeményező oldalt feltételező gyilkosságokat például rendre kölcsönösséget, kétirányúságot feltételező szóval helyettesítik.

  Mintha a meggyilkolt ember is legalább annyira oka lett volna a halálának, mert pl. ő lett volna a kétirányú ,,verekedés" kezdeményezője, és a cigányokat rákényszerítette volna arra, hogy visszaüssenek.

  A Hírszerző cikkben a következőt írta a hejőszalontai Gárda-fellépés kiváltó okáról:

  "A Jobbik azért akar tüntetni a településen, mert a párt szerint egy cigány férfi gyilkolta meg, azt az ötben [sic!] éves nőt, aki március 23-án egy verekedésben életét vesztette."

  Hogy megértsük, miért is gyalázatos a balliberális, <moderálva> Hírszerző eljárása, végezzünk egy gondolatkísérletet. Mi lenne, ha valaki ezt írná a cigóvadászok gyilkosságairól: ,,pár cigány származású ember életét vesztette az általában éjszaka kibontakozó tűzpárbajokban." (Esetleg a szentséges holokausztról azt, hogy ,,pár cigány / zsidó származású ember életét vesztette a németországi kölcsönös egyet nem értésben". Vagy Demszky emlékezetes, egyirányú tojással való megdobálását így, ilyen kölcsönösséget kifejező módon konferálták volna fel: ,,tojásdobálásban vett részt".) Egy percig sem maradhatna utána újságíró az illető (maximum nálunk, a radikális jobbon) - mindenhonnan kigolyóznák. Pedig csak ugyanazt csinálta (csupán ellenkező irányban), amit a Hírszerző most - meg az MSZP-s STOP a laki gyilkosság, ill. ezer másik ballib lap, ill. a FH, ill. az MTI(!) régebbi cigó ,,gyerekcsínyek" kapcsán (egy meg/összeverni vs. verekedni)."”
 • 10. KamuNeni 2011. április 03. 10:07
  „Ezt a Jobbikot jobbankellene tamogatni nem?
  Hiaba vagytok ellene nehanyan de a ti biztonsagotokat is probaljak novelni avval hogy a sok cigany bunozest megallitsak. Kell valaki eki felvallaja a cigany problemat mert akarhogy is rasszista vagy nem a ciganyok a legrasszistabbak itt es nem a magyar.

  Szerintem kulon cigany bunteto torvenyt kellene hozni es duplan buntetni <moderálva>
  Mas megoldast nem lehet. Ezt europai peldak ezrei is mutatjak mert ahol megjelennek ott egybol felugrik a bunozesi statisztika.

  A tenyt azt el kell fegadni es nem rasszimussal meg mindenfele hulyeseg szloganokkal vedeni mert a teny az teny!!!

  Cigany problema van europa szerte es a verzo szivu cigany vedoknek kellene a legkemenyebben dolgozniuk hogy ez megszunjon de epp ok akik csak a szajukat jartatjak es semmi mast nem csinalnak.”
 • 9. Rexcsek 2011. április 03. 09:38
  „Logaritmus!Bátran ajánlom, hogy költözz be egy cigány család mellé(mondjuk 3 hónapra),utána leülhetünk beszélgetni.Én nem feltétlenül értek egyet a jobbik módszereivel, csak az a nagy gond, hogy más nem csinál semmit, a tények viszont magukért beszélnek.Miskolc lakossága rohamosan fogy(menekülnek a magyarok, ha tudnak), a kis borsodi falvakban rettegésben élnek a normális emberek(házaikat senki sem veszi meg,a fiatalok elmennek a nagyvárosokba).És még lehetne sorolni tovább. Én voltam a Felvidék déli részén, a falvakban csak romákat láttam, lassítani sem mertem az autóval, csoportokba verődve vonultak. Félelmetes volt....”
 • 8. Logaritmus 2011. április 03. 09:27
  „<moderálva> jobbikosok, a vonulgatáson, kiabáláson, vigyázban álláson, vádaskodáson, feljelentgetésen kívül tudtok valamit? Mondjuk eredményesen dolgozni, építeni valami hasznosat, dolgozni esetleg? Csak azt látni, hogy csapatba verődve a balhét keresitek. Nem nagyon jobb ha ezt csináljátok, mint a legrosszabb cigány banda.”
 • 7. cselac 2011. április 03. 09:18
  „gbruno: igen, de Szanyi kapitány megvédte őket :D.”
 • 6. gbruno 2011. április 03. 08:53
  „Egy kicsit lemaradtam. Mi volt Gyöngyöspatán? Megtámadták a cigányokat?”
 • 5. Figyelő 2011. április 03. 08:43
  „Azért ez már nem semmi!
  A mentelmi jog mögé bújva lehet rasszista megmozdulásokat csinálni!
  Hát erre kell nekik a mentelmi jog!
  Még a végén azt is megérhetjük, hogy ezek bárki ellen tüntethetnek, fenyegethetnek, üldözhetnek mert a vezérük, a Vona azt mondja nekik!
  A Jobbik nevű rasszista párt számomra hiteltelen, az ország imázsát romboló gyülekezet!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágyút és más fegyvereket foglaltak le Sopronban

Számos, részben engedély nélkül tartott fegyvert foglaltak le a rendőrök szombaton Sopronban és a… Tovább olvasom